Narava adut turističnega razvoja Jezerskega

Naložba: Tri milijone evrov vredna prenova hotela Planinka – Prve goste bodo sprejeli jeseni
Fotografija: Poslovnež Marjan Batagelj na Jezerskem prenavlja hotel Planinka. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Poslovnež Marjan Batagelj na Jezerskem prenavlja hotel Planinka. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Zgornje Jezersko – Hotel Planinka na Zgornjem Jezerskem bodo po prenovi za prve goste odprli septembra ali oktobra, napoveduje podjetnik Marjan Batagelj, ki je lani kupil hotel in ga zdaj prenavlja v hotel višje kategorije in se bo umeščal v višji srednji cenovni razred. Sodobnega zelo obremenjenega človeka Batagelj hoče nagovoriti z razsvetljenskim »nazaj k naravi«.

Celotna investicija v hotel s 23 sobami je vredna tri milijone evrov, in kot pravi Marjan Batagelj, investicija ni poceni. »Vendar hotel ne bo takšen, kot so drugi,« je dejal in poudaril uporabo lokalnega gradbenega materiala, predvsem lesa in številne podrobnosti, ki se jim še posvečajo med temeljito prenovo. Tako so, denimo, obnovili omarice, ki so ostale v hotelu Planinka po tem, ko ga je Batagelj kupil. Poudarja še, da v sobah ne bo brezžičnega dostopa do interneta, ne bodo uporabljali neonskih svetilk, televizije v sobah bodo sicer nameščene, a bodo diskretno zakrite, zaradi alpskega podnebja v sobah ne bo klimatskih naprav. Na ta način se hočejo znebiti različnih vrst sevanja, ki ga povzročajo električne oziroma elektronske naprave, razlaga Batagelj. Tudi s tem hočejo gostom ponuditi popoln umik od siceršnjega življenja in sprostitev v zelenem okolju neokrnjene narave za nabiranje novih moči. Stavijo še na zdravilne točke, ki so tik ob hotelu, na številne pohodniške poti, kolesarjenje, predvsem pa na mir in lepoto narave, skrite pod vršaci Kamniško-Savinjskih Alp.

Premožnejšim gostom iz velikih urbanih središč hoče Batagelj ponuditi butičnost in personaliziran pristop, uživanje ob lokalnih jedeh iz lokalno pridelanih sestavin, dodaja še, da se bodo povezali z drugimi ponudniki v kraju, s katerimi želijo turistom pričarati celovito vzdušje Jezerskega. Sobe so različnih velikosti (od 24 do 90 kvadratnih metrov). Cene za celovito ponudbo se bodo gibale med 300 in 500 evri na noč. Za slovenskega gosta je cena morda visoka, pravi Batagelj, verjame pa, da za tujce ne bo pretirana.


Občina proti množičnemu turizmu


Batageljeve načrte podpirajo na občini Jezersko, ki se je usmerila v trajnostni turizem, pravi župan Jurij Rebolj. Ocenil je, da ima Batageljeva investicija za kraj »ogromen pomen, saj nagovarja ljudi, ki jim neokrnjena narava kaj pomeni«. Množičnemu turizmu se bodo po županovih besedah poskusili izogniti, zato so se tudi vključili v mednarodno povezavo Gorniške vasi. Tako kot podobni kraji v drugih državah, ki so že vključene v povezavo, so se tudi na Jezerskem zavezali trajnostnemu turizmu, podlaga katerega je gibanje v gorskem svetu z lastnimi močmi in brez velike tehnične infrastrukture, z odgovornim odnosom do narave in spoštovanjem kulturne in naravne dediščine kraja. Batagelj ne skriva, da bi rad obudil dejavnost očesne klinike, ki je nekoč na Jezerskem že delovala.

Te dni v središču Jezerskega prenavljajo glavno cesto, in kot pravi Rebolj, občina s tem, ko gradi oziroma posodablja spremljajočo infrastrukturo, sledi oziroma podpira razvoj turistične ponudbe. Omenil je še urejanje pohodniških poti poleti in tekaških poti pozimi, preostalo turistično ponudbo v kraju dopolnjujejo še drugi ponudniki. Hkrati poudarja, da je zlasti poleti Jezersko priljubljena izletniška točka in da so že lani zaznali velik pritisk mirujočega prometa.


Od Alp do Sredozemlja


Batagelj bo ponudbo na Jezerskem vključil v širšo turistično ponudbo skupaj s hotelom Jama v Postojni in Postojnsko jamo ter hotelom na Malem Lošinju. Po temeljiti prenovi hotela Cerkno, ki naj bi bila končana do leta 2020, bodo tako pripravili ponudbo za namestitev v štirih različnih okoljih (alpsko, predalpsko, kraško, sredozemsko).

Hotel Planinka bodo na operativni ravni vodili na Jezerskem, druge podporne službe od financ in računovodstva do marketinga, komerciale in informacijske podpore bodo zagotavljali iz Postojne.

Na Jezerskem so imeli že pred drugo svetovno vojno 520 postelj za turiste, kar je bilo več, kot so jih imeli v Kranjski Gori ali Bohinju, in je veljalo za drugo najmočnejše turistično središče na Gorenjskem.

Komentarji: