Predsednica Nataša Pirc Musar podpisala odlok o razpisu evropskih volitev

Po podpisu je predsednica države spomnila na 20-letnico pridružitve EU in pozvala k udeležbi na volitvah.
Fotografija: Zaradi EU glas Slovenije šteje več, zato ga je treba jemati resno, je prepričana Nataša Pirc Musar. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Zaradi EU glas Slovenije šteje več, zato ga je treba jemati resno, je prepričana Nataša Pirc Musar. FOTO: Leon Vidic/Delo

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je podpisala odlok o razpisu volitev poslancev iz Slovenije v evropski parlament. Po zakonodaji te razpiše predsednik republike. S tem je za dan glasovanja formalno določila 9. junij. Določila je tudi dan, ko bodo začeli teči roki za izvedbo volilnih opravil in bo možno vlaganje kandidatur, to je 11. marec.

V izjavi po podpisu odloka je predsednica spomnila, da bomo 9. junija izbirali devet poslancev, ki bodo v evropskem parlamentu, edini neposredno izvoljeni instituciji EU, zastopali naše interese.

image_alt
Tudi Luka Mesec med kandidati za Bruselj

Tokratne volitve sovpadejo z 20-letnico pridružitve Slovenije Evropski uniji. Predsednica ugotavlja, da zaradi tega živimo bolje: naše gospodarstvo je bolj uspešno, bolj skrbimo za okolje, zrak in vodo, učenci in učitelji, študenti, profesorji, raziskovalci, ustvarjalci in kulturni delavci imajo več priložnosti. Poudarila je še razvoj kmetijstva in uravnotežen regionalni razvoj, boj in prilagajanje na podnebne spremembe, hitrejši prehod na trajnostno in krožno gospodarstvo. Zaradi EU glas Slovenije šteje več, zato ga je treba jemati resno, je prepričana.

Doslej je listo kandidatov minuli konec tedna potrdila SDS, nosilka liste bo dosedanja poslanka v evropskem parlamentu Romana Tomc.

image_alt
Obračanje smeri krmila v Bruslju

V Sloveniji se evropski poslanci volijo po proporcionalnem načelu s preferenčnim glasovanjem. Volivci glasujejo o listah kandidatov, pri čemer je celotno območje Slovenije ena volilna enota. Junija bodo odšli na volišča tudi drugod v EU. Okoli 370 milijonov volilnih upravičencev v vseh 27 državah članicah bo izbiralo 720 članov evropskega parlamenta.

Nataša Pirc Musar je državljane pozvala, naj se poučijo o Evropski uniji in se udeležijo volitev v čim večjem številu, med kampanjo pa naj bodo pozorni na lažne novice, ki izpodbijajo njihov pomen. Pristojna ministrstva je prosila za nemoteno izvedbo volitev ter napovedala, da bo z več aktivnostmi pozivala k volilni udeležbi. Podobne aktivnosti načrtujejo tudi drugi organi, je še dodala in se dotaknila včerajšnjega incidenta z zemljevidom EU, na katerem ni bilo Slovenije. Pohvalila je tiste, ki so na napako opozorili, in dejala, da Slovenija pričakuje opravičilo.

Komentarji: