Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Neprimerno kratek čas za organizacijo izdaje testov

V lekarnah od danes naprej učencem, dijakom in študentom spet izdajajo teste za samotestiranje. Motenj v preskrbi (še) ni.
V lekarnah so danes že zaznali povečano zanimanje za izdajo testov HAG. FOTO: Leon Vidic/Delo
V lekarnah so danes že zaznali povečano zanimanje za izdajo testov HAG. FOTO: Leon Vidic/Delo
29. 8. 2022 | 18:45
31. 8. 2022 | 14:39
2:45

Od danes so za učence, dijake in študente v lekarnah na voljo hitri testi za samotestiranje, ki bo ob trenutnih epidemičnih razmerah zanje prostovoljno. Obisk v lekarnah se je že povečal.

Vsak učenec, dijak, mladostnik, vključen v zavod za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami ter študent je od danes mesečno upravičen do prevzema desetih brezplačnih testov za samotestiranje na novi koronavirus. Sredstva za njihov nakup bo vlada zagotovila iz proračuna.

Upravičenci teste pridobijo v lekarni ob predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja. Študenti morajo predložiti še potrdilo o šolanju in osebni dokument. Tujci, ki nimajo kartice zdravstvenega zavarovanja, pa potrdilo o šolanju in osebni dokument.

Povečano zanimanje

V enotah Lekarne Ljubljana so v dopoldanskem času zaznali povečano zanimanje za izdajo testov HAG. Do 13. ure so izdali od 200 do 500 testov na enoto, odvisno od velikosti in lokacije enote. Težav pri izdaji testov niso zaznali.

»Vse enote Lekarne Ljubljana imajo za zdaj na zalogi dovolj testov. Prav tako so testi na voljo za naročanje pri veletrgovcih z zdravili,« so sporočili in poudarili, da so imeli za organizacijo izdaje brezplačnih testov na voljo neprimerno kratek čas, saj je bil odlok o začasnem ukrepu prostovoljne uporabe hitrega antigenskega testa za samotestiranje na virus sars-cov-2 z navodili za izdajo testov v uradnem listu objavljen šele ta petek popoldne. Izvajalci lekarniške dejavnosti tovrstna navodila in odloke za uspešno izvajanje ukrepov v prihodnje potrebujemo in pričakujemo občutno prej, so še zapisali v ljubljanski Lekarni.

V Lekarniški zbornici Slovenije so spomnili, da je vlada v četrtek med upravičence do brezplačnih hitrih testov nepričakovano umestila tudi študente, »kar je bilo prvotno predvideno z oktobrom«. Zato so pred današnjim izdajanjem testov vljudno prosili za razumevanje vseh upravičencev, saj bo preskrba s testi lahko motena. A kot kaže, se to (še) ni zgodilo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine