Hudo neurje uničevalo zlasti na Koroškem in Dolenjskem

Do večera bodo nevihte zajele vso Slovenijo, veter odkriva strehe in podira drevesa.
Fotografija: Nevihte se bodo razbesnele po vsej državi. FOTO: Jure Eržen/Delo 
Odpri galerijo
Nevihte se bodo razbesnele po vsej državi. FOTO: Jure Eržen/Delo 

Do večera bodo padavine in nevihte zajele vso Slovenijo, nastaja bi lahko tudi krajevna neurja. Pihal bo okrepljen veter severnih smeri, na Primorskem zvečer burja. Ohladilo se bo, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje. Ponekod v severozahodnem delu države so nevihte ovirale promet.

Po podatkih centra za obveščanje Uprave RS za zaščito iz sedemnajstih občin poročajo o podrtih drevesih, razkritih ostrešjih objektov, nekaj poplavljenih prostorih ter tudi zemeljskih plazovih.

Skupno so doslej zabeležili 22 dogodkov. Na terenu pa je 15 gasilskih enot, ki odpravljajo posledice. Po napovedih vremenoslovcev lahko danes zvečer zlasti v južni Sloveniji še nastane kakšno krajevno neurje.

V neurju, ki je zajelo občino Ravne na Koroškem, se je v Stražišču za stanovanjskem objektom utrgal manjši zemeljski plaz. Gasilci so zavarovali kraj dogodka in izvedli vse potrebne ukrepe. Dokončno sanacijo pa bodo uredili stanovalci v naslednjih dneh.

Delavci komunalnega podjetja Ravne na Koroškem so z delovnim strojem na več lokacijah odstranjevali naplavine v potoku ob cesti na Zelen Breg, kjer je naplavilo večjo količino materiala, zaradi česar se je zmanjšala propustnost treh mostov in več propustov.

Na Tolstem Vrhu je zaradi izpada daljnovoda brez električne energije ostalo večje število odjemalcev. Napako pa so dežurni delavci elektro podjetja že odpravili.

V popoldanski urah je bilo neurje z močnimi nalivi tudi v občini Prevalje. Gasilci so izčrpali vodo iz poplavljenega večstanovanjskega in počitniškega objekta, s pomočjo gradbenih strojev in delavcev komunalnega podjetja so odstranili plaz, ki je zasul cesto na Šentanel. Na Lešah so s ceste odstranili nanos kamenja in z delovnimi stroji preusmerili tok meteorne vode, ki je ogrožala dve stanovanjski hiši.

Tudi v občini Dravograd je meteorna voda ogrožala več stanovanjskih objektov na Libeliški Gori. Tamkajšnji gasilci so s pomočjo delovnega stroja preusmerili tok meteorne vode nazaj v strugo in izdelali varovalni nasip. Očistili so tudi cesto in zagotovili prevoznost do naselja.

V Podpeci v občini Črna na Koroškem je meteorna voda prav tako ogrožala dve stanovanjski hiši, ki so ju gasilci zaščitili s protipoplavnimi vrečami in lesenimi konstrukcijami.

Nevšečnosti je neurje povzročalo tudi v naselju Dolnja Prekopa v občini Kostanjevica na Krki. Nekaj po 18. uri pa je prišlo do izpada daljnovoda Mokrice v brežiški občini. Brez električne energije so ostali odjemalci naselij Jesenice na Dolenjskem in Male Doline. Dežurni pri elektro podjetju napako odpravljajo, je še navedeno na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

Ponoči bodo padavine ponehale, do jutra se bo delno zjasnilo, ponekod po kotlinah bo nastala kratkotrajna megla. Na Primorskem bo pihala burja. Jutranje temperature bodo od 8 do 13, na Primorskem okoli 16 stopinj Celzija.
 

Komentarji: