Med petimi mrtvimi dva tuja državljana, poteka preiskava nesreče

Priporočajo tudi čiščenje vseh površin, ki jih je dosegel dim in so vidno onesnažene s sajami.
Fotografija: Preiskava poteka. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Preiskava poteka. FOTO: Dejan Javornik

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je po četrtkovem požaru v kočevski kemični tovarni Melamin objavil nadaljnja priporočila okoliškim prebivalcem. Med drugim priporočajo, da vrtnine, ki so že primerne za uživanje, na območjih, ki so bila izpostavljena dimu in sajam, zavržejo, ker bi bile lahko onesnažene.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, direktor Melamina Srečko Štefanič in kočevski župan Vladimir Prebilič so po srečanju, na katerem so spregovorili o stanju in oceni škode ter možnostih pomoči države podjetju in zaposlenim, novice predstavili medijem.

SID banka in državni podjetniška sklad bosta omogočila podjetju obstanek in poskrbela za delavce v času sanacije škode, je zagotovil Počivalšek. Župan Kočevja Prebilič je pojasnil, da so v prihodnjem tednu odpovedali vse kulturne in zabavne dogodke, saj je to za mesto čas žalovanja. Občina je v stiku s socialnim centrom in Rdečim križem, tistim, ki bi se zaradi nesreče znašli v finančnih težavah, bodo pomagali, je zagotovil Prebilič.

Štefanič o identiteti umrlih ni hotel govoriti. Dva poškodovana, ki sta v bolnišnici, sta v težkem stanju, a po informacijah imata možnost preživetja. Sanacija in ponovna vzpostavitev proizvodnje bosta zelo dolgi, saj so dobavni roki trenutno zelo dolgi, nekatere komponente pa razprodane, je pojasnil Štefanič. Ocene škode še potekajo, a merila se bo v milijonih. Danes so redno izplačali plače vsem zaposlenim. Za prve mesece s plačami ne bo težav, kasneje pa bodo poskusili izkoristiti vse mehanizme, da bi obdržali delavce, je poudaril Štefanič. 

Arso je takoj po nesreči vzel vzorce iz reke Rinže. V Reki so zaznali kemične onesnaževalce, a ti niso presegli maksimalne dovoljene vrednosti. Nadzor nad stanjem se bo nadaljeval, je zagotovila predstavnica Arsa Janja Turšič

Kriminalisti preiskujejo nesrečo

Preiskovalci dogodka v kočevski kemični tovarni Melamin bodo identiteto petih umrlih ugotavljali z metodo DNK, tako morajo identificirati tudi enega preživelega. Med petimi mrtvimi sta dva državljana Bosne in Hercegovine. Eden preživeli, ki je v kritičnem stanju v UKC Ljubljana, je domnevno državljan Makedonije.

Vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije policijske uprave Ljubljana Valter Zrinski ocenjuje, da gre za eno najtežjih preiskav na območju Slovenije.

Požar je zajel kemično tovarno Melamin v Kočevju. FOTO: Leon Vidic/Delo
Požar je zajel kemično tovarno Melamin v Kočevju. FOTO: Leon Vidic/Delo

Kriminalisti že drugi dan nadaljujejo ogled kraja dogodka, pri tem sodelujejo s kriminalistični tehniki in forenzičnimi izvedenci, ki skupaj ugotavljajo vzrok. Preiskovanje tovrstnih dogodkov terja veliko znanja, medinstitucionalnega sodelovanja z inšpekcijskimi službami in drugimi, je povedal Zrinski. Ko bodo zbrali ugotovitve bodo o njih obvestili pristojno državno tožilstvo.

Preiskovali bodo v vse smeri. Trenutno se trudijo z identifikacijo žrtev, pri čemer sodelujejo s svojci, ki so prijavili pogrešane. Pri preiskavi pomagajo tudi tuji varnostni organi, saj sta med pogrešanimi dva državljana Bosne in Hercegovine in en Makedonije. Pri tem domnevajo, da je eden od težje ranjenih, ki se zdravijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, državljan Makedonije.

Najbolj tragična industrijska nesreča pri nas

Delovna nesreča v Melaminu se je zgodila v četrtek okoli 8.30, po prvih domnevah najverjetneje zaradi človeške napake pri prečrpavanju ene od surovin v skladiščni prostor. Eksplozija in požar, ki je sledil, sta močno poškodovala tovarno in delno tudi njeno okolico. Kriminalisti preiskavo vzrokov nesreče sicer nadaljujejo tudi danes. Pet ljudi je umrlo, dva človeka sta huje poškodovana in ju zdravijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Žrtev še niso identificirali. 

Eksplozija v tovarni Melamin, ki je po dosedanjih podatkih terjala pet življenj, poškodovanih pa je več ljudi, je po številu žrtev doslej najbolj tragična industrijska nesreča v Sloveniji. Večje industrijske nesreče so redke, a ko se zgodijo, so posledice zelo težke, opozarja Marko Gerbec z Inštituta Jožef Stefan (IJS). Med večjimi nesrečami s smrtnimi žrtvami pri nas v preteklosti je izpostavil nesrečo, ki se je julija 2005 zgodila v tovarni Pinus v Račah pri Mariboru. Nesrečo je povzročila eksplozija v prostoru za nevtralizacijo odpadnih tekočin, življenje pa je izgubil delavec.

»Če je vidna kakršnakoli onesnaženost okolja, je najbolje, da se tem območjem izognete, dokler niso očiščena,« je NIJZ prebivalcem po nesreči priporočil v zapisu na spletni strani.

Priporočajo tudi čiščenje vseh površin, ki jih je dosegel dim in so vidno onesnažene s sajami, kot so na primer zunanje okenske police, klopi, mize, stoli, otroška igrala ... Za čiščenje priporočajo vodo in detergent.

Glede uporabe pitne vode svetujejo upoštevanje navodil upravljavca vodovoda. »Za lastnike kapnic velja, naj pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode,« so navedli.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Poleg previdnosti pri uživanju domačih vrtnin na NIJZ priporočajo še, da na prizadetih območjih zavržejo koprene za prekrivanje vrtnin.

Pred igro otrok na travi in v peskovnikih svetujejo, da se trava pokosi in zavrže, v peskovnikih pa menja mivka. Tlakovane površine, kjer se igrajo otroci, naj se sperejo z vodo. »Po igranju otrok zunaj bodite pozorni in nadzorujte, da otroci ne dajejo rok v usta in da si po igri temeljito umijejo roke,« so še pozvali.

Preberite še:

Komentarji: