Nismo drugorazredni državljani

Peticija upokojencev, s katero zahtevajo izredno uskladitev pokojnin. Problem, ki izvira še iz kriznih let.
Fotografija: Za podporo peticiji so doslej pridobili že skoraj 14.000 podpisov.
Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Za podporo peticiji so doslej pridobili že skoraj 14.000 podpisov. Foto Jože Suhadolnik

Ljubljana – ZSSS – Sindikat upokojencev Slovenije je danes na novinarski konferenci predstavil potek in uspešnost civilne iniciative Za upokojence gre, s katero so zbrali že skoraj 14 tisoč podpisov podpore peticiji, s katero zahtevajo spoštovanje enakosti pred zakonom. Po konferenci so peticijo, kakor so napovedali, izročili predsedniku vlade Marjanu Šarcu in potem še predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu.

Doslej so za podporo peticiji Upokojenci nismo drugorazredni državljani! Zahtevamo dosledno izvajanje zakonov! Zahtevamo spoštovanje enakosti pred zakonom! pridobili, kot so danes sporočili že skoraj 14.0000 podpisov, potem ko so jih še včeraj imeli kot 13 tisoč.Sindikat upokojencev in civilna iniciativa s to peticijo zahtevata izredno uskladitev pokojnin, potem ko so bili za ta usklajevanja prikrajšani v kriznih letih od 211 do 2016, zahtevajo tudi izplačevanje regresa v skladu s sistemskim zakonom. Ker so zakonske spremembe od ZPIZ-1 do ZPIZ-2, Zujfa in druge vplivale negativno, še zlasti za nove upokojence, vladi predlagajo, naj že pripravi analizo, ki bo pokazala neenakosti v pokojninskem sistemu


Židan bo hitro posredoval peticijo v obravnavo

Potem ko so predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu predali peticijo, je predsednik parlamenta obljubil, da jo bo v najkrajšem času posredoval pristojnima delovnima telesoma DZ, in sicer tako pristojnemu odboru kot komisiji za peticije, da jo obravnavata in povabita k obravnavi tudi predstavnike upokojencev, kot je poročala agencija STA.
Ob tem je tudi opozoril na pomen dobre organiziranosti upokojencev, saj se se le tako lahko legitimno pogajajo s predstavniki vlade.
Spregovorili pa so tudi o nujnosti sprejetja zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bo v osnovi opredelil medgeneracijski solidarnostni prispevek. Čeprav pomoč potrebuje 120.000 starejših, jo dobi le 60.000, ki jo finančno lahko pokrijejo. Ostalih 60.000 je ne dobi, ker solidarnostni sistem še ni vzpostavljen.
Predsednik DZ pa je ob tej priložnosti tudi podal pobudo, da čim prej organizirajo pogajalsko skupino in hkrati napovedal, tako STA, da »bo tudi koaliciji dal pobudo, da pogajalsko skupino organizira vlada.« Tako bi lahkodialog potekal na podoben način kot z javnim sektorjem.


Diskriminacije starejših je dovolj

Kot smo že poročali, so te zahteve izpostavili že na junijskem srečanju članov sindikata upokojencev v Brežicah in jih takrat tudi naslovili na vlado in poslanske skupine. Tudi zdaj zahtevajo, da »se varčevalni ukrepi odpravijo tudi za upokojence in da se opravi izredna uskladitev pokojnin, s katero bi nam upokojencem vrnili tisto, kar so nam odvzeli v letih varčevanja, gre za 7,2 odstotka pokojnin.« Zahtevali so, da se 3,6 -odstotna uskladitev uresniči do 30. novembra letos in 3,6-odstotna do maja prihodnjega leta. Zahtevali so tudi, da bi leta 2020 upokojenci z nižjimi pokojninami od 800 evrov prejeli 600 evrov letnega dodatka, tisti z višjimi pa 300 evrov.

 

In kaj ugotavljajo? Sindikat upokojencev: »Žal na vsa naša pisma nismo dobili kompetentnih odgovorov, prejeli smo le različne izgovore uradnikov z ministrstva za delo.« In kaj poudarjajo: Glas starejših – v Sloveniji je 620 tisoč upokojencev, torej tretjina prebivalcev – se mora slišati in upoštevati, ne pa, da se jih samo izkorišča in se z njimi manipulira. Zgolj za volitve, poudarjajo. Zato je tudi jasno sporočilo: diskriminacije starejših je dovolj.

 

.

 

Komentarji: