Nobelov nagrajenec za fiziko Duncan Haldane zaprisegel kot slovenski državljan

Rodil se je leta 1951 v Londonu, njegova mati Ljudmila Renko pa je bila Koroška Slovenka.
Fotografija: Duncan Haldane je Nobelov nagrajenec za fiziko, Ljubljano pa je obiskal lani. FOTO: Jožže Suhadolnik
Odpri galerijo
Duncan Haldane je Nobelov nagrajenec za fiziko, Ljubljano pa je obiskal lani. FOTO: Jožže Suhadolnik

Nobelov nagrajenec za fiziko leta 2016 Duncan Haldane je v petek v prostorih slovenskega veleposlaništva v Washingtonu slovesno zaprisegel kot slovenski državljan. Haldane se je rodil leta 1951 v Londonu, njegova mati Ljudmila Renko pa je bila Koroška Slovenka.Profesor univerze Princeton Haldane si je leta 2016 delil Nobelovo nagrado za fiziko za teoretske raziskave stanja snovi. Haldane je že v 80. letih dvajsetega stoletja na primer razložil magnetične značilnosti atomske verige v določenih snoveh. To bo v bodoče prispevalo k razvoju novih materialov in elektronskih komponent.

Nobelov nagrajenec Duncan Haldane je lani obiskal tudi slovenskega predsednika Boruta Pahorja. FOTO: Jure Eržen
Nobelov nagrajenec Duncan Haldane je lani obiskal tudi slovenskega predsednika Boruta Pahorja. FOTO: Jure Eržen


Haldanova mati se je rodila leta 1919 v Borovljah. Njen oče se je tja priselil z Gorenjske in se poročil s Koroško Slovenko ter odprl trgovino. Ko je avstrijska Koroška po plebiscitu pripadla Avstriji, družina ni dobila avstrijskega ampak jugoslovansko državljanstvo. Nacisti so Haldanovega dedka izgnali v taborišče, matere pa niso, ker je bila takrat študentka medicine na Dunaju.

Ob koncu druge svetovne vojne se je vrnila domov in delala kot zdravnica v partizanski vojaški bolnišnici, ki so na kratko zasedli Koroško. Tam je spoznala škotskega zdravnika, s katerim se je poročila in preselila v Veliko Britanijo. S poroko je izgubila jugoslovansko državljanstvo, Haldane pa se danes opredeljuje kot pol Škot in pol Slovenec.

V petek je po slovesni zaprisegi pred veleposlanikom Stanislavom Vidovičem postal Slovenec tudi uradno in bo dobil potni list.

Komentarji: