Novi primer koronavirusa na šoli v Mariboru, gre za družinski izbruh

Na NIJZ sklepajo na manjši družinski izbruh, za več okuženih v družini.
Fotografija: Na eni od mariborskih šol potrdili primer okužbe z novim koronavirusom. Fotografija je simbolična. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Na eni od mariborskih šol potrdili primer okužbe z novim koronavirusom. Fotografija je simbolična. FOTO: Matej Družnik/Delo

Nacionalni inštitut za javno zdravje je obvestil Osnovno šolo Ludvika Pliberška v Mariboru, da je eden od njihovih učencev pozitiven na novi koronavirus, je na spletni strani šole zapisala ravnateljica Lidija Todorović. Na NIJZ so pojasnili, da so se po ogledu šole in opravljenem epidemiološkem poizvedovanju iz previdnostnih razlogov odločili zapreti zgolj razred, ki ga je učenec obiskoval. Z drugimi otroki na šoli tesnega stika ni imel.

Šola je dobro poskrbela za ustrezne higienske ukrepe in danes po navodilu dežurnega epidemiologa predlagala, naj učenci tega razreda ostanejo doma, dokler ne prejmejo nadaljnjih navodil. 

»Vsi si želimo, da naša šola ne bi bila prva, kjer se pojavi posamičen primer, a smo že tukaj. Upoštevali bomo vsa navodila in priporočila ter se medsebojno obveščali, kot tudi doslej. Razumljivo je, da smo vsi zaskrbljeni, saj se le počasi navajamo na drugačen način življenja in dela, ki ga je povzročil virus, in s tem postal del našega vsakdanjika. Želim si, da bi nam s skupnimi močmi uspelo premagati tudi to izkušnjo, in predvsem da bi se vse dobro zaključilo za vse udeležene,« je zapisala ravnateljica.


Številke bodo objavljene v sredo


Mario Fafangel z NIJZ je na današnji novinarski konferenci omenil dva nova primera okužbe v Sloveniji, odkrita včeraj zvečer. Prvi je bil v Ljubljani, v javnosti pa odmeva predvsem drugi v Mariboru. Raziskovanje izvora okužbe pri učencu tretjega razreda v Mariboru sicer še poteka. Da bi, denimo, zaradi odkritja okužbe zaprli šolo, Fafangel ni napovedal, za zdaj so karanteno svetovali le rizičnim kontaktom.

Za koliko novih okužb gre, Fafangel ni hotel razkriti, številke bodo objavljene v sredo. Od kod so prinesli virus oziroma ali je prišel iz tujine, še ni jasno, saj epidemiološko poizvedovanje še poteka, je povedal. Opozoril je, da je možno, da je virus prisoten še v Sloveniji.
 

Razred v 14-dnevni karanteni 


Ravnateljica omenjene mariborske šole Todorovićeva pa je pojasnila, da učenec, pri katerem so potrdili okužbo, ni kazal bolezenskih znakov. »Učenec ni zbolel, je pa pozitiven,« je dejala.

Na šoli so ravnali v skladu z navodili. »Prišla je epidemiologinja iz nacionalnega inštituta, ki je pregledala stanje pri nas, preverila, kje se je učenec gibal, kako imamo razporejene učence v skupine, kako skrbimo za preventivne ukrepe. Potem se je odločila, da bomo zaradi skrajne previdnosti razred pustili v 14-dnevni karanteni skupaj z razredničarko,« je dejala.

V omenjenem razredu je 18 otrok. Potem ko so na šoli prejeli obvestilo NIJZ o okužbi, so po besedah ravnateljice najprej obvestili starše teh otrok, da so prišli ponje. Ti bodo torej morali v prihodnjih dveh tednih ostati doma, natančna navodila, tudi glede morebitnega testiranja na novi koronavirus, pa bodo prejeli od NIJZ.

Preostali učenci in učitelji lahko šolo obiskujejo še naprej. Ali bodo testirali še koga drugega s te šole, še ne vedo. Po ravnateljičinih besedah čakajo na navodila NIJZ.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: