Nove blindirane limuzine je nabavila Cerarjeva vlada

Nove avtomobile imamo, razpis notranjega ministrstva za izdelavo projektne dokumentacije za gradnjo parkirišč in garaž za blindirana vozila pa je padel - Interesenti opozorili na več nejasnosti.
Fotografija: Za ograjo uprave za policijske specialnosti Centra za varovanje in zaščito naj bi zrasla garaža za blindirana vozila. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Za ograjo uprave za policijske specialnosti Centra za varovanje in zaščito naj bi zrasla garaža za blindirana vozila. FOTO: Blažž Samec/Delo

Vlada je potihem kupila štiri nove oklepne avtomobile, izstopata predvsem mercedesa, ki sta stala skupaj več kot milijon evrov, pišejo Finance. Na notranje ministrstvo smo vprašali ali so se za nakup odločili zaradi varnostne ocene, da je našim politikom nujno zagotoviti varne prevoze pred morebitnimi terorističnimi napadi ali gre za nabavo pred predsedovanjem Slovenije svetu evropske unije v letu 2021. "Vozila je nabavila prejšnja vlada in so že v uporabi," so na naša vprašanja pojasnili na ministrstvu.

Lani so za nakup vsem vozil resorja porabili dobrih sedem milijonov evrov, v ta znesek so všteta tudi kupljena vozila z balistično zaščito. "Vozila so namenjena zamenjavi dotrajanih blindiranih vozil, ki jih policija uporablja zaradi zagotavljanja varnostnih standardov za varovanje najvišjih tujih državnih predstavnikov na obisku pri nas in varovanih oseb, ki so poečano ali visoko ogrožene in so varovane na temelju uredbe o varovanju določenih oseb, prostorov, , objektov in okolišev objektov, ki jih varuje politija in ne zaradi ogroženosti naših predstavnikov oblasti," dodajajo. Prva registracija pa je bila opravljena oktobra lani, torej po nastopu vlade Marjana Šarca.


 
Hkrati pa je na portalu javnih naročil ministrstvo za notranje zadeve včeraj objavilo, da javni razpis za oddajo naročila za izdelavo projektne dokumentacije za gradnjo asfaltiranega parkirišča in garaže za blindirana vozila, ni uspel. Lokacija zemljišča namenjenega gradnji asfaltiranega parkirišča in garaže za blindirana vozila je na naslovu Uprave za policijske specialnosti, Center za varovanje in zaščito v Ljubljani.

Center opravlja naloge na področju preventivnega, operativnega, tehničnega in fizičnega varovanja oseb in objektov. Njegova osnovna naloga je varovanje varovanih oseb in objektov pred vsemi oblikami ogrožanja. V okviru centra delujeta tudi uradnika za zvezo, ki na podlagi dogovora med ministrstvoma za notranje in zunanje zadeve sodelujeta s tujimi varnostnimi organi, diplomatskimi in konzularnimi predstavniki, predstavniki mednarodnih organizacij pri koordiniranju in usklajevanju dela ter zagotavljanju strokovne pomoči na področju varnosti. Center pripravlja ocene ogroženosti in načrte varovanj domačih varovanih oseb ter predstavnikov tujih držav in mednarodnih organizacij, na primer Nata, na obiskih v Sloveniji. 



Uprava za policijske specialnosti, Center za varovanje in zaščito skrbi tudi za varnost tujih diplomatov ob obiskih pri nas. FOTO: Blažž Samec/Delo
Uprava za policijske specialnosti, Center za varovanje in zaščito skrbi tudi za varnost tujih diplomatov ob obiskih pri nas. FOTO: Blažž Samec/Delo

 

Na kaj so opozarjali interesenti


S portala javnih naročil je razvidno, da so imeli interesenti za izdelavo projektne dokumentacije za gradnjo asfaltiranega parkirišča in garaže za blindirana vozila kar nekaj vprašanj. Med drugim jih je zanimalo za kako velika garaže naj bi šlo, med drugim je iz dokumentacije razvidno, da je pridobljenemu gradbenemu dovoljenju za ureditev parkirnih površin na obravnavanem območju prenehala veljavnost. Pri analizi zahtev za reference so interesenti ugotavlili, da je podana zahteva neskladna z naravo razpisanih del. "Izbrani ponudnik bo predložil zavarovalno polico za zavarovanje odgovornosti za škodo skladno s 15. členom Zakona o arhitekturi in inženirski dejavnosti, z zavarovalno vsoto, ki ne bo nižja od 50.000 evrov, sklenjeno za čas izvajanja pogodbe in z veljavnostjo kritja, ki vključuje tudi čas garancijske dobe in za čas solidnosti gradnje - deset let po prevzemu objekta." Eden od interesentov je opozoril, da v času javnega razpisa v Republiki Sloveniji tovrstni zavarovalniški produkti sploh niso na voljo. Razpis je bil na koncu, kot rečeno, neuspešen.

Takole se je v varnih avtomobilih vozila po Ljubljani v začetku poletja hrvaška delegacija. FOTO: Blažž Samec
Takole se je v varnih avtomobilih vozila po Ljubljani v začetku poletja hrvaška delegacija. FOTO: Blažž Samec

 

Varni pred puškami in bombami


Kot pišejo o nakupu blindiranih vozil Finance, si je vlada lani jeseni omislila dva mercedesa S600 z visoko stopnjo zaščite. Cene ne razkrivajo, po navedbah neuradnih virov in ocenah poslovnega časnika je vsak stal od 600 do 700 tisoč evrov. Poleg tega so kupili še dva BMW X5 z nižjo stopnjo varovanja in ceno okoli 200 tisoč evrov za enega. Uradnih cen na ministrstvu za notranje zadeve ne razkrivajo, ker naj bi šlo za zaupne podatke. Mercedes-benza imata maso 4.160 kilogramov, z najvišjo ravnijo zaščite pred strelnim orožjem in bombnim napadom. BMW-ja pa nudita zaščito pred nasilnimi napadi, ugrabitvami in organiziranim kriminalom. Prestrežeta lahko tudi rusko jurišno puško AK47, bolj znano pod izrazom kalašnikov.
Notranje ministrstvo je po navedbah Financ lani za nakupe evtomobilov porabilo osem milijonov evrov, nakupi pa so del posodabljanja voznega parka tega resorja. Policija je že leta 2017 kupila dve oklepni toyoti land criuser z balistično zaščito VR7, med luksuznimi nakupi pa je bilo še šest vozil BMW X5 50i in audijeva limuzina A8 L 4.0 TFSI. Za dve blindirani toyoti z najmanj 4000 kubičnih centimetrov motorne prostornine so davkoplačevalci tedaj odšteli 482.710 evrov in dodatni davek na dodano vrednost. 
Vozila so zdaj parkirana v varovani garaži policije, so povedali na ministrstvu za notranje zadeve. Nabavljena so bila v postopku zaupne narave, zato podrobnosti nakupa ter specifikacij vozila iz varnostno operativnih razlogov ne razkrivajo. Med dogodki, pri katerih so bila blindirana vozila uporabljena nazadnje, je bilo srečanje Tri morja. 
Vozniki teh vozil morajo imeti sicer za vožnjo teh vozil opravljeni vozniški izpit kategorije "c", posebno izpopolnjevanje šoferjev za blindirana vozila pa zagotavlja proizvajalec teh avtomobilov. Nabavljena vozila uporablja omenjeni center za varovanje in zaščito.

Komentarji: