S prerazporejanjem bolnikov so razmere pod nadzorom

Novinarska konferenca vlade o širjenju covida-19 in ukrepih v povezavi s tem.
Fotografija: Vedno več je novih okužb v domovih za ostarele. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Vedno več je novih okužb v domovih za ostarele. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Sistem prerazporejanja bolnikov in reorganizacija urgentnih centrov sta tako uspešna, da kljub več bolnikom nimamo tudi več mrtvih. Previdnost kljub temu ni odveč, bolnišničnih postelj je še vedno premalo, zlasti na Jesenicah, nekateri okuženi pred dvema tednoma pa bodo še resno zboleli.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem dogajanju glede bolezni covid-19 so sodelovali koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta, vodja oddelka za bolnike s covidom-19 Splošne bolnišnice Ptuj Primož Horvat in vladni govorec Jelko Kacin.



Kacin je povedal, da so včeraj opravili 4457 testov in potrdili 1084 primerov okužbe, to pomeni 24,23 odstotka testiranih in je precej manj kot pred dvema tednoma. Ključni dan pa bo jutri, da bomo vedeli, kaj nas čaka, pravi Kacin.

Pred dvema tednoma je bilo največ pozitivnih primerov, zdravniki pa svarijo, da se razvijejo težja stanja kasneje. Zato se število bolnikov v bolnišnicah poveča v dveh tednih, bolnišnične zmogljivosti so pri tem zelo pomembne. Včeraj je tako bolnišnično oskrbo potrebovalo 1171 bolnikov, kar je 28 več kot dan prej. Umrlo je 27 ljudi, od tega v bolnišnicah 19.

»Vsi udeleženci sprejemajo sistem kot nekaj ustreznega,« je Carotta opisal sistem iskanja prostih zmogljivosti. Ponedeljek je bil spet odločilen, je dejal, saj odraža epidemiološko sliko izpred 14 dni. »Veseli me, da število umrlih ne narašča, kar pomeni, da zdravstvo deluje. Pred tremi tedni smo govorili o prezasedenosti bolnišnic na Koroškem in Gorenjskem, to smo rešili, zdaj se pojavlja prezasedenost v Murski Soboti. V sodelovanju uspešno prerazporejamo bolnike. Vsi imajo na voljo aplikacijo, ki pokaže vse proste zmogljivosti,« je povedal Carotta.


Vse je še pod nadzorom


Kljub temu da se število bolnikov v bolnišnicah približuje 1200, je vse pod nadzorom, zagotavlja. »Zdržati moramo še kakšen teden,« pravi Carotta, ki tudi mora delati od doma.

Opozoril pa je, da ima bolnišnica na Jesenicah 200 primernih postelj, glede na prebivalstvo bi jih potrebovali 600, prostori so stari in neprimerni. Bolnike je zato bilo treba premeščati že od začetka. Pomemben uspeh je bila premestitev težkih bolnikov, da so dobili 18 postelj za bolnike s covidom. Prostore so zagotovili v kontejnerjih, ki jim pravijo »glamping« in imajo boljše napeljave kisika kot bolnišnica.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


»Zdravljenje je še vedno na visoki ravni. Število postelj se je povečalo, zato vsi bolniki dobijo ustrezno oskrbo. Najpomembnejša začetna obravnava je zdaj urejena prej, čas od začetka kritičnih znakov bolezni do priklopa na kisik je krajši,« je Carotta pojasnil, zakaj z več bolniki ni tudi več mrtvih.


Umrli so starejši in bolni


Na Ptuju so imeli včeraj le dve okužbi, je Horvat potrdil iz bolnišnične sobe. Osebje že več kot mesec dni dela v izjemno težkih razmerah, je dejal Horvat. Prvi val spomladi se je Ptuja izognil, prvega bolnika so sprejeli šele septembra. Že junija so postavili klimatiziran šotor, ki je bil ves čas bolj prazen, oktobra pa se je napolnil. S kombinacijo testov potrdijo okuženost v pol ure.

V bolnišnici imajo 40 postelj za odrasle in dve za otroke, ki so oboleli s covidom-19. Uredili so tudi intenzivno nego za štiri bolnike s covidom-19, če bi imeli več negovalnega osebja, bi lahko število postelj povečali na devet. Umrli, teh je bilo na Ptuju 20, so bili v povprečju stari 85 let, pretežno z več pridruženimi boleznimi.

Okuženih imajo deset medicinskih sester in eno zdravnico, še več medicinskih sester je preventivno v osamitvi. Covid-19 je v blagi obliki prebolelo 17 sodelavcev.


Vlada o novih ukrepih v četrtek


Na vprašanje, kaj meni o pozivu ministra za zdravje Tomaža Gantarja za zaostritev ukrepov in kaj meni o omejitvi gibanja na tisoč metrov od doma, je Kacin odgovoril, da vlada ob četrtkih obravnava epidemiološke razmere, takrat tudi odloča o podaljšanju ali spremembi ukrepov. »Na enak način bo vlada to naredila tudi ta četrtek,« je odgovoril Kacin in znova opozoril, da je smotrno jutri opustiti množična martinovanja.

Preberite še:

Komentarji: