Generalni direktor RTV Slovenija bo Andrej Grah Whatmough

Programski svet RTV Slovenija je za novega generalnega direktorja imenoval trenutnega predsednika nadzornega sveta Andreja Graha Whatmougha.
Fotografija: Imenovanje novega generalnega direktorja RTVS je potrebno, ker se Kaduncu aprila izteče mandat. Mandat generalnega direktorja sicer traja štiri leta, izbrani kandidat pa ga bo nastopil 25. aprila. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Imenovanje novega generalnega direktorja RTVS je potrebno, ker se Kaduncu aprila izteče mandat. Mandat generalnega direktorja sicer traja štiri leta, izbrani kandidat pa ga bo nastopil 25. aprila. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Nekoliko nepričakovano so v drugem krogu glasovanja programski svetniki – v prvem krogu nihče ni dobil večine – za novega generalnega direktorja RTV Slovenija s kar 18 glasovi izvolili dosedanjega predsednika nadzornega sveta Andreja Graha Whatmougha, njegova protikandidatka v drugem krogu, direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak, je prejela devet glasov. Zanj so pričakovano glasovali predvsem programski svetniki, ki so blizu koalicijskim strankam SDS, NSi in SMC.

Andrej Grah Whatmough, ki je bil že v nadzorni svet RTV imenovan iz kvote SMC, je kot prvega izmed štirih stebrov, na podlagi katerih bo vodil RTV Slovenija, izpostavil predvsem finančno stabilizacijo RTV Slovenija. Do sredine naslednjega leta bo namreč po njegovih besedah zmanjkalo finančnih rezerv. Eden izmed ključnih ukrepov, ki jih predlaga, je možnost upokojevanja zaposlenih, ki že izpolnjujejo pogoje. »Tudi v vlogi člana nadzornega sveta sem vedno govoril, da mora zavod najprej poiskati rezerve in se šele nato obrniti na zunanjega deležnika, torej državo oziroma plačnike RTV-prispevka,« pa odgovarja na vprašanje, ali si bo tako kot njegov predhodnik Igor Kadunc, ki je včeraj ostal že v prvem glasovalnem krogu, zavzemal za povišanje RTV-prispevka, ki na isti ravni ostaja že od 2012.

Programski svet RTV Slovenija je za novega generalnega direktorja imenoval trenutnega predsednika nadzornega sveta Andreja Graha Whatmougha. Zanj je v drugem krogu glasovalo 18 od 28 programskih svetnikov. FOTO: Adrian Pregelj 
Programski svet RTV Slovenija je za novega generalnega direktorja imenoval trenutnega predsednika nadzornega sveta Andreja Graha Whatmougha. Zanj je v drugem krogu glasovalo 18 od 28 programskih svetnikov. FOTO: Adrian Pregelj 
Med drugimi stebri, ki jih je predstavil kot osnovo svojega delovanja, so še optimizacija in razvoj kadrovskega področja ter sprememba sistematizacije delovnih mest. »Ugotavljam, da je to velik razlog za nezadovoljstvo v hiši, saj se med zaposlenimi, ki opravljajo primerljive naloge, delajo razlike,« je pojasnil in nadaljeval, da si bo prav tako prizadeval za pripravo ustreznega predloga spremembe zakona o RTV Slovenija, ki bi ga predlagali sami. »To ni usklajeno z nikomer,« je dejal o morebitnem predhodnem dogovoru s koalicijo. A verjame, da bo katerakoli oblast konkretne in kakovostne predloge te hiše upoštevala pri načrtovanju njene vloge.

Ali je koalicija Janeza Janše umaknila svoje predloge sprememb medijske zakonodaje, ki bi RTV Slovenija odnesle osem odstotkov sredstev, nabranih z RTV-prispevkom, ni znano, saj na kulturnem ministrstvu odgovarjajo le, da so v fazi vladnega in koalicijskega usklajevanja. »Upam, da bomo imeli toliko časa, da hišo uredimo od znotraj, in da bo v tem času prispevek ostal vsaj na enaki višini,« je komentiral Grah Whatmough.

Sam svojo vlogo – mandat bo novi generalni direktor nastopil šele 25. aprila, ko se ta izteče Igorju Kaduncu – vidi predvsem v ustvarjanju pogojev za delo ustvarjalnih delavcev, in ne kot nekoga, »ki bo diktiral, kakšno bo njihovo delo«.

Preberite še:

Komentarji: