Zapleti tudi pri glasovanju iz tujine

Opozorila, da vloga za prijavo na glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča ni dostopna. Iz DVK pravkar sporočili, da sistem zdaj deluje.
Fotografija: Včeraj, prvi dan predčasnega glasovanja, je glas oddalo skoraj 25.000 volivcev. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Včeraj, prvi dan predčasnega glasovanja, je glas oddalo skoraj 25.000 volivcev. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Pred referendumom o noveli zakona o vodah se danes izteka rok za prijavo za še nekatere posebne oblike glasovanja. Volivci, ki bi želeli v nedeljo glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča ali na domu, lahko to še danes sporočijo okrajni volilni komisiji. A v Gibanju za pitno vodo so opozorili, da vloga na e-upravi zadnji dan za prijavo na glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča še vedno ni dostopna. 
 

DVK: Portal znova deluje


»Obveščamo vas, da poratal e-uprave ponovno deluje od 14:29 ure dalje in volivci lahko oddajajo vloge preko portala e-uprava. Ob tem poudarjamo, da lahko volilec svoj OVK obvesti o želji po glasovanju na OMNIA volišču in za glasovanje na domu tudi na drugačen način na primer z elektronsko pošto. OVK mora dobiti obvestilo danes do 24.ure,« je sporočil direktor službe Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko.

V Gibanju za pitno vodo so zgodaj popoldne v izjavi za javnost pojasnili, da so zadnje dni opozorili na vrsto zapletov in ovir, ki volivkam in volivcem otežujejo ali celo preprečujejo oddajo glasu na referendumu o zakonu o vodah. Danes so opozorili, da zadnji dan, ko lahko volivke in volivci oddajo vlogo za glasovanje zunaj kraja svojega stalnega bivališča (na tako imenovanih voliščih OMNIA), stran e-uprave, kjer je vloga, ne deluje.
 

Odgovornost ministra Koritnika


»To, da vloga na e-upravi ne deluje, je odgovornost ministrstva za javno upravo, torej Boštjana Koritnika. Že samo letos smo večkrat opozarjali na oviranje demokratičnih postopkov pod njegovim vodstvom. Kdaj bo končno kdo odgovarjal za to? To so volitve. Glas mora imeti vsak državljan oziroma državljanka,« je povedala Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec.

»Nedelovanje osnovnih spletnih strani in nedostopnost orodij, ki bi morala biti dostopna volivkam in volivcem v dneh, ko tečejo prijavni roki, sta nedopustna in skrajno problematična. Prepozno prejete vloge namreč DVK zavrže. Ker volivke in volivci zaradi tehničnih težav ne morejo oddajati vlog prek e-uprave, pozivamo pristojne – zlasti ministra za javno upravo Boštjana Koritnika in direktorja DVK Dušana Vučka, da roke za oddajo vlog ustrezno podaljšajo, predvsem pa nemudoma zagotovijo delovanje e-orodij. Taki zapleti so leta 2021 nedopustni in tudi nenavadni,« so zapisali v Gibanju za pitno vodo.

O zapletih so poročali že včeraj, ko je na prvi dan predčasnega glasovanja na voliščih nastajala gneča. Kot so opozarjali pobudniki referenduma, so bili ljudje zaradi očitno premajhnega števila glasovalnih mest prisiljeni čakati v vrstah predolgo, ponekod na soncu, zato so odhajali.Na spletni strani DVK ni bil dostopen seznam volišč za predčasno glasovanje oziroma zemljevid volišč za predčasno oddajo glasu, v Mariboru ni bilo jasno, kje ljudje lahko glasujejo. Že včeraj so se pojavljale težave z dostopom do vloge na e-upravi za glasovanje zunaj kraja stalnega bivališča, volivci v tujini še niso prejeli glasovnic ...
 

Zapleti tudi pri glasovanju iz tujine


Alenka Kreč Bricelj iz organizacije Smetumet pa je opozorila, da volilni upravičenci, ki živijo v tujini in imajo tam stalno prebivališče, niso dobili nikakršnih obvestil o tem, da referendum sploh poteka. Nekateri, ki so po svojih lastnih kanalih ugotovili, da ta poteka, in sami zaprosili za volilne dokumente, pa so dobili napačne podatke.

Prav tako jim nekateri volivci, ki so trenutno na dopustih, javljajo, da po pošti še niso dobili lističev za glasovanje iz tujine. Kot je dejala, so nekateri celo dobili prazne ovojnice.

Miha Stegel iz civilne iniciative Danes je vsakršno omejevanje volilne pravice označil za kršenje osnovnih demokratičnih načel in slovenske ustave. Vsi, ki niso in ne bodo mogli glasovati zaradi napak, predstavljajo izgubljen glas za nujno potreben kvorum.
Stegel je tako pozval vse tiste, ki lahko glasujejo, da se glasovanja udeležijo in s seboj pripeljejo še koga.
 

Opozicija poziva h glasovanju proti


Opozicijske stranke SD, LMŠ, Levica in SAB so medtem volivce pozvale, naj se udeležijo referenduma in glasujejo »proti škodljivemu zakonu«.

»Odločali bomo o škodljivem zakonu o vodah, ki nedopustno posega v obstoječe omejitve za gradnjo objektov ob površinskih vodah – ob rekah, jezerih in ob obali. Z gradnjo in omejevanjem dostopa do obale in obrežij, ki so v Sloveniji razglašene za javno dobro in javni prostor, do katerega imajo vsi prost dostop, na široko odpira vrata zasebnemu kapitalu in privatizaciji tega prostora. Posega v ustavno varovano pravico do pitne vode in niža že dosežene standarde varovanja slovenskih voda,« med drugim opozarjajo.

image_alt
Prvi dan predčasnega glasovanja na referendumu skoraj 25.000 volivcev


Volivci lahko sicer še danes in v četrtek svoj glas oddajo tudi predčasno. Včeraj, prvi dan predčasnega glasovanja, je glasovalo skoraj 25.000 volivcev.
 

V Mariboru danes manj težav


V Mariboru, kjer je bila prvi dan predčasnega glasovanja na referendumu o noveli zakona o vodah zmeda zaradi novih lokacij volišč, je danes po besedah predsednika volilne komisije sedme volilne enote Branka Reismana manj težav. Kot je dejal, poskušajo volivce na različne načine informirati, kje lahko oddajo svoj glas.
                                                                                                                                                                       
»Vzpostavili smo dežurne službe, ki poskušajo čim hitreje odgovarjati volivcem in jim tako pomagati pri iskanju njihovega volišča za predčasno glasovanje. Informacije so tudi na spletni strani državne volilne komisije in Upravne enote Maribor, pri njihovem širjenju pa pomagajo tudi mediji,« je povedal Reisman.

Preberite še:

Komentarji: