Minister Cigler Kralj: Ne gre za prisilno upokojevanje

Cepljenje po domovih za ostarele poteka po načrtih, smrt oskrbovanke domenvno ni povezana s cepljenjem.
Fotografija: Minister Cigler Kralj meni, da bo upokojevanje starjših pozitivno vplivalo na trg dela. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Minister Cigler Kralj meni, da bo upokojevanje starjših pozitivno vplivalo na trg dela. FOTO: Jure Eržen/Delo

Včeraj je bilo izvedenih 5966 PCR-testov in več kot 17.500 hitrih testov, skupno je bila odkrita 2501 okužba, je dejal vladni govorec Jelko Kacin. Daleč najslabše razmere so še vedno v posavski regiji, najboljše pa so v primorsko-notranjski in obalno-kraški regiji. 1193 oseb se zdravi v bolnišnicah, od tega 188 na oddelkih z intenzivno nego. Umrlo je 30 oseb. 

Novinarsko konferenco si lahko ogledate v celoti:

 

Novosti sedmega svežnja


Minister je pojasnil, da sedmi sveženj ukrepov, ki je začel veljati konec lanskega leta, upokojencem prinaša enkratni solidarnostni dodatek. Prejeli ga bodo tudi brezposelni invalidi. Zaposleni v sivih in rdečih conah v domovih za ostarele bodo prejeli dodatek k plači, prav tako bodo dodatek prejeli zaposleni pri zunanjih izvajalcih, ki delajo v sivih in rdečih conah, ter dijaki in študenti, ki delajo neposredno z okuženimi bolniki, je dejal Cigler Kralj. Kdaj bo solidarnostni dodatek izplačan, minister ni znal odgovoriti. 

image_alt
Pomisleki o kvaliteti hitrih testov še terjajo strokoven odgovor


Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino in socialne zadeve. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino in socialne zadeve. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Domovom za ostarele bodo iz proračuna povrnili stroške vzpostavitve rdeče cone od razglasa jesenske epidemije do konca leta. Višji dodatek bodo dobili tudi starši, ki so upravičeni do otroškega dodatka. Večji bo tudi enkratni dodatek za novorojene otroke.

​Število brezposelnih mladih se je v zadnjem letu povečalo za 20 odstotkov. Cigler Kralj meni, da bo ukrep upokojevanja starejših pozitivno vplival na problematiko brezposelnosti. Zaradi ukrepa je sicer prejel številne pozive k odstopu. Ukrepu namreč nasprotujejo zlasti sindikati, vendar minister meni, da zgolj zato, ker ukrepa ne razumejo pravilno.

image_alt
Sindikat Mladi plus zavrača »buče, ki jih prodaja minister«


Po novem bo namreč delodajalec lahko delavcu, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, odpovedal delovno razmerje brez navedbe razloga. Minister je dejal, da »gre za možnost odpovedi delovnega razmerja ob izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino in torej za nobene avtomatizme.« Starejši zaposleni, ki jih delodajalec še naprej potrebuje, bodo lahko nemoteno delal dalje, zaradi česar minister meni, da ne gre za prisilno upokojevanje.

image_alt
Ali naj ima le delodajalec besedo, kdo bo ostal?

 

Testiranje na meji 


Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je pojasnil, da je vstop v državo dovoljen osebam, ki na enem od petih mejnih prehodov opravijo testiranje s hitrim antigenskim testom, če je test negativen. Dovoljeno je tudi opravljati hitri test v kateri izmed držav EU, a test ne sme biti starejši od 48 ur. Testi iz držav, ki niso članice EU, ne zadostujejo.

Policija pri tem opozarja, da mora oseba ob vstopu in izstopu iz države upoštevati tudi omejitve pri prehajanju občinskih in regijskih meja ter omejitve gibanja in zbiranja. Za vstop v državo mora oseba torej imeti razlog, ki je med navedenimi v vladnem odloku. 

Kolone vozil so bile med prazniki stalnica tudi v prejšnjih letih, je pojasnil Pečjak, v izogib gnečam pa voznikom predlaga, naj spremljajo poročila o gnečah na mejnih prehodih in imajo pripravljene potrebne dokumente. 

Preberite še:

Komentarji: