Vlada podaljšala omejitve v trgovinah in pri storitvah

V članku povzemamo relevantne informacije o spoprijemanju z boleznijo covid-19.
Fotografija: Med storitvami, ki ostajajo dostopne vsaj do 13. januarja, je tudi ponudba frizerskih salonov.  FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Med storitvami, ki ostajajo dostopne vsaj do 13. januarja, je tudi ponudba frizerskih salonov.  FOTO: Matej Družnik/Delo



19.59 Internistična prva pomoč ljubljanskega Kliničnega centra 


Na internistični prvi pomoči ljubljanskega Kliničnega centra imajo po praznikih izredno povečan priliv obravnav, beležijo večje število reanimacij, zaradi prerazporeditve osebja na oddelke za bolnike s covidom in prevzema dela urgentnih obravnav infekcijske klinike so še bolj obremenjeni, so zapisali v sporočilu. Bolnike prosijo za potrpežljivost.

Kot so navedli, je povečan priliv obravnav značilen za vsako obdobje po daljših obdobjih prostih dni. Deloma to pripisujejo tudi dejstvu, da so pacienti po praznikih prišli v stik z družinskimi zdravniki, ki so jih napotili k njim. Velik je tudi priliv bolnikov iz drugih regij. V tem času so na interni kliniki 70 postelj preusmerili tudi za obravnavo covidnih bolnikov. Kljub zagotovljenim dodatnim prostorskim kapacitetam za potrebe urgentnih obravnav pa nastajajo zastoji, predvsem zaradi kroničnega pomanjkanja prostih kapacitet za sprejem na bolnišnične oddelke interne klinike, so zapisali na spletni strani.

19.35 Michel: Ta mesec virtualni vrh EU o covidu

Voditelji članic EU se bodo ta mesec zbrali na virtualnem zasedanju, da nadaljujejo usklajevanje ukrepanja proti covidu-19, je danes v Lizboni napovedal predsednik Evropskega sveta Charles Michel po srečanju s portugalskim premierjem Antoniem Costo. Zatrdil je, da se z vsemi močmi trudijo zagotoviti cepiva, kar pa je izjemen izziv. Michel danes ni povedal, kdaj bo vrh. Neuradno se kot možen časovni okvir omenja tretji teden januarja. Da se bodo voditelji na videokonferencah redno usklajevali glede covida, je predsednik Evropskega sveta sicer napovedal že pred časom.

Portugalska, ki predseduje pod geslom Čas je za zagotovitev pravičnega, zelenega in digitalnega okrevanja, izpostavlja tri prioritete: okrevanje po pandemiji ob upoštevanju podnebnih in digitalnih ambicij ter krepitev socialne razsežnosti in strateške avtonomnosti unije. Glavni dogodki med portugalskim predsedovanjem naj bi se zvrstili 7. in 8. maja v Portu, kjer načrtujejo, če bo covid to dopuščal, socialni vrh, neformalni vrh unije in vrh sedemindvajseterice z Indijo.

18.28 V Švici zaskrbljeni zaradi morebitne pandemije v pandemiji

Švicarske oblasti so danes posvarile, da bi lahko nov sev novega koronavirusa povzročil pandemijo znotraj pandemije. V Švici so sicer doslej potrdili 28 primerov okužbe s sevom koronavirusa, ki se širi hitreje od drugih doslej znanih. »Ta nova različica bi se lahko obnašala kot nova pandemija znotraj pandemije,« je povedala Virginie Masserey, ki je na švicarskem ministrstvu za zdravje pristojna za nadzor nalezljivih bolezni. »To pomeni, da bi se lahko širila eksponentno in dodala nov val k obstoječemu valu,« je pojasnila po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Zato je zelo pomembno, da ljudje spoštujejo priporočene ukrepe, da bi zmanjšali število okužb, je pozvala Massereyeva. Če novega seva ne bodo mogli nadzorovati, bodo morali uvesti strožje ukrepe, je še posvarila. V Švici so doslej potrdili 28 okužb z novim sevom novega koronavirusa, ki se širi hitreje od drugih doslej znanih. Vsi okuženi so se vrnili iz Združenega kraljestva ali pa so bili v stiku z nekom, ki se je vrnil od tam. Na Otoku so sicer ta sev tudi odkrili. Doslej so okužbo z njim potrdili v sedmih od 26 švicarskih kantonov.

18.03 Omejitve v trgovini in pri storitvah ostajajo enake vsaj teden dni

Vlada je trenutno veljavne omejitve v trgovini in ponujanju storitev podaljšala do vključno 13. januarja. Danes je sprejela nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, s katerim pa se ohranijo doslej veljavne izjeme, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Z odlokom, ki bo v skladu z odločitvijo s seje vladnega odbora za gospodarstvo začel veljati v četrtek in bo veljal do vključno 13. januarja, so tako kot doslej med izjemami, ki bodo lahko delovale, prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah.

Še naprej bodo lahko delovale lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta in dostavne službe. Dimnikarske storitve bodo mogoče pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo, prisoten samo en izvajalec, če pa to ni mogoče, je lahko v prostoru prisoten izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne naprave. Opravljanje dimnikarskih storitev pa ni dovoljeno v prostorih, v katerih je nameščena mala kurilna naprava, ki jih po opravljeni storitvi ni mogoče prezračiti.

Še naprej bodo mogoče individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, in sicer med 6. in 21. uro, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno.

Prav tako bodo lahko delovale druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja, tržnice s hrano, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij. Odprti bodo lahko tudi frizerski saloni.

Iz prepovedi je izvzeto tudi ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo ter brez časovne omejitve dovoljeno opravljanje dejavnosti priprave jedi in pijač v primeru dostave in v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance.

17.18 Padla še »zadnja trdnjava« na severnem Primorskem

Kot je sporočili z Regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko, je včeraj »padla še zadnja trdnjava na severnem Primorskem«, ko je govora o okužbah v domovih starejših. Do sploh  prve okužbe je prišlo še v zadnjem od 12 domov na tistem območju Slovenije, in sicer v enoti Tolmin (Dom upokojencev Podbrdo).

Kot je za regijski štab CZ povedala Marjeta Tuta, vodja enote, je potrjena okužba pri eni stanovalki, ki je bila takoj premeščena v rdečo cono znotraj doma. Še pri dveh stanovalkah sta bila pozitivna hitra testa (rezultate PCR testov še čakajo) in sta v sivi coni. Vse tri stanovalke so bile prejšnjo nedeljo cepljene s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19. V domu se je sicer cepila velika večina ob 132 stanovalcev. Kako je prišlo do vnosa virusa, doslej še niso ugotovili.

16.31 V Rusiji doslej proti covidu-19 cepili več kot milijon ljudi

V Rusiji so doslej z ruskim cepivom proti covidu-19 Sputnik V cepili več kot milijon ljudi, so danes sporočile tamkajšnje oblasti. V zadnjih dneh je sicer število novih primerov okužbe z novim koronavirusom upadlo. Cepljenje so v Rusiji, ki ima 146 milijonov prebivalcev, začeli v začetku decembra, doslej pa so cepili več kot milijon prebivalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Kot je povedal eden od vodilnih predstavnikov inštituta Gamaleja, na katerem so razvili cepivo Sputnik V, Alexander Ginzburg, vsak dan dostavijo 100.000 odmerkov tega cepiva. Letos želijo proizvesti pol milijarde odmerkov, večinoma za izvoz.

Cepljenje s Pfizerjevim cepivom na Hrvaškem. FOTO: AFP
Cepljenje s Pfizerjevim cepivom na Hrvaškem. FOTO: AFP


16.18 Na Hrvaškem ugtovili škotski sev, ki se hitro širi

Hrvaški znanstveniki med analizo vzorcev novega koronavirusa iz drugega vala okužb v Zagrebu ter na severozahodu države angleškega seva novega koronavirusa niso potrdili, pač pa so evidentirali škotski sev, ki se prav tako hitro širi, je danes objavil hrvaški znanstveni inštitut Ruđer Bošković. Interdisciplinarna skupina hrvaških znanstvenikov je analizirala približno 60 vzorcev virusa, ki so jih med avgustom in decembrom lani dobili z območja Zagreba, Varaždina in Čakovca.

Vzorce so dobili tudi potem, ko so na območju severozahoda države opazili hitro širjenje virusa in občutno zvišanje števila obolelih s covidom-19. Varaždin in Čakovec sta lansko jesen nekaj časa imela največjo 14-dnevno incidenco okužb na 100.000 prebivalcev med regijami Evropske unije, Zagreb kot največje hrvaško mesto pa praviloma beleži največje dnevno število na novo okuženih v državi. Med analizo pridobljenih vzorcev niso našli nobenega, ki bi ustrezal sevu, ki so ga novembra lani odkrili v Angliji. To ne pomeni, da angleškega seva, ki se hitro širi, na Hrvaškem ni, a je v tem trenutku verjetnost, da je prevladujoč, razmeroma majhna, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost o preliminarnih rezultatih raziskave.

16.00 Nemčija uvaja ostrejše protikoronske omejitve

Nemčija je zaradi slabe epidemiološke slike podaljšala zaprtje javnega življenja v državi do konca januarja. Zaprti ostajajo vrtci in šole, pa tudi nenujne trgovine, športni objekti, kulturne ustanove, frizerski saloni ... Hkrati bodo zaostrili tudi omejitve glede gibanja in druženja.

Po novem bodo lahko Nemci svoje stanovanje v najbolj rdečih krajih, in sicer tam, kjer sedemdnevna incidenca presega 200 primerov okužbe, zapuščali le, če bodo za to imeli utemeljen razlog, in to največ v razdalj 15 kilometrov od doma. Sprva je bilo govora o incidenci sto novih primerov, a kanclerki Angeli Merkel ni uspelo prepričati vseh zveznih dežel. Prebivalci bodo stanovanje lahko zapustili zaradi dela, nakupa živil ali zdravil, zaradi obiska pri zdravniku in podobno.

image_alt
Nemčija uvaja ostrejše omejitve gibanja in druženja


15.58 Na Švedskem zaupanje v voditelje manjše zaradi njihovega kršenja pandemičnih priporočil

Na Švedskem je zaupanje javnosti v vlado močno upadlo, potem ko so več ministrov in javnih uslužbencev ujeli pri kršenju priporočil, ki jih je vlada sprejela v prizadevanjih za omejitev širjenja novega koronavirusa, je pokazala danes objavljena javnomnenjska raziskava.

V raziskavi, ki jo je objavil švedski časnik Aftonbladet, je 42 odstotkov vprašanih izjavilo, da ima zelo malo zaupanja v premierja Stefana Lofvena, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Da Lofven uživa zelo malo njihovega zaupanja, je tokrat odgovorilo deset odstotnih točk več vprašanih kot decembra lani. 31 odstotkov vprašanih Švedov ima zelo visoko ali dokaj visoko stopnjo zaupanja v vlado, kar je za sedem odstotnih točk manj kot decembra, je pokazala raziskava.

14.54 V brežiški bolnišnici še čakajo na cepivo za zaposlene, covidni oddelek na robu zmogljivosti

V Splošni bolnišnici Brežice, kjer so prve odmerke cepiva za zaposlene pričakovali v petek, cepiva proti covidu-19 še niso dobili. Odgovora, zakaj morajo čakati, od ministrstva za zdravje še niso dobili, ob rasti okužb v Posavju pa delujejo na robu zmogljivosti, je za STA povedala direktorica Anica Hribar.

Po njenih besedah so po brezplodnem telefonskem poizvedovanju, zakaj ne dobijo cepiva, pristojnim poslali pisno vprašanje in na odgovor še čakajo. Sicer pa imajo na bolnišničnem covidnem oddelku zasedenih vseh 45 postelj. Ob rasti okuženosti v Posavju so morali tem dodati še štiri dodatne. Na oddelku za intenzivno oskrbo imajo od dveh prosto še eno posteljo z neinvazivno ventilacijo.

13.49 Na Danskem bodo drugi odmerek cepiva zamaknili, da bi cepili čim več ljudi

Na Danskem bodo drugi odmerek Pfizerjevega cepiva proti covidu-19 zamaknili do šest tednov po prvem, da bi na ta način cepivo v najkrajšem času prejelo čim več ljudi. T Evropske agencije za zdravila so v ponedeljek sporočili, da je za dosego polne zaščite treba spoštovati največ 42 dni med prvim in drugim odmerkom cepiva. »Do zdaj smo načrtovali, da bi bil razmik med prvim in drugim odmerkom tri do štiri tedne, vendar pa lahko z drugim odmerkom brez težav počakamo do šest tednov,« je za TV2 po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal direktor danskega urada za zdravje Soren Brostrom. »Tako bomo lahko cepili več ljudi,« je še dejal.

13.36 V Belgiji začeli množično cepljenje proti covidu-19

V Belgiji so danes začeli kampanjo množičnega cepljenja proti covidu-19. Potem ko so prejšnji teden v testni fazi cepili 700 ljudi, jih nameravajo zdaj po 87.000 na teden. Cilj je, da letos cepijo najmanj 70 odstotkov od 11,5 milijona prebivalcev. Kampanjo začenjajo s cepljenjem zaposlenih in stanovalcev domov za ostarele. Tako bi lahko do konca januarja oziroma začetka februarja cepili od 150.000 do 200.000 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije. Sledili bodo zdravstveni delavci, nato bodo na vrsti starejši od 65 let. Za njimi bodo cepili starejše od 45 let z dodatnimi dejavniki tveganja, zatem pa še tiste, ki so pomembni za delovanje gospodarstva in družbe. Cepljenje je prostovoljno in brezplačno.

Belgija je ena najhuje prizadetih članic Evropske unije v pandemiji covida-19. FOTO: Jasper Jacobs/AFP
Belgija je ena najhuje prizadetih članic Evropske unije v pandemiji covida-19. FOTO: Jasper Jacobs/AFP


13.31 Število brezposelnih v Španiji lani višje za skoraj četrtino

V Španiji je bilo konec lanskega leta registriranih 3,89 milijona brezposelnih, kar je 23 odstotkov več kot leto prej, navedbe ministrstva za delo povzema francoska tiskovna agencija AFP. Analitiki rast pripisujejo pandemiji covida-19, v kateri je bila Španija ena najhuje prizadetih evropskih držav. Samo decembra se je na novo registriralo 36.825 brezposelnih. Marca in aprila, ko je bila pandemija na vrhuncu, je ta številka dosegla skoraj 600.000. Tako vlada kot sindikati se strinjajo, da bi bile brez državnih ukrepov – podjetjem so med drugim na voljo subvencije za čakanje na delo – posledice še bistveno slabše. Po nekaterih ocenah bi se lahko število brezposelnih brez njih povečalo za dodatna dva milijona.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


12.58 Obrtniki in podjetniki z novoletno željo vladi

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so danes v imenu slovenskih obrtnikov in podjetnikov vlado znova pozvali k takojšnjemu odprtju storitvenih in obrtnih dejavnosti. Njihova največja novoletna želja je, da bi končno lahko spet delali, so zapisali in opozorili, da je stanje, še posebej v storitvenem sektorju, alarmantno. Predsednik OZS Branko Meh je v pismu predsedniku vlade Janezu Janši in gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku pozval k upoštevanju pozivov obrtnikov in podjetnikov ter odprtju vseh storitvenih dejavnosti, saj je gospodarska škoda že zdaj ogromna. »Če želimo preprečiti množična odpuščanja in zapiranja podjetij, moramo dovoliti temu ranljivemu segmentu gospodarstva, da lahko spet dela, seveda ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov,« je dodal. Pričakovati je, da vlada temu pozivu za zdaj še ne bo sledila. Kot je razvidno iz predloga novega odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji, ki so ga pripravili na gospodarskem ministrstvu, namerava vlada obstoječe omejitve pri obratovanju trgovin in storitev podaljšati še najmanj do 13. januarja.

13.09 DSO v številkah

Pred virusom je zaščitenih 97 odstotkov prebivalcev DSO in polovica zaposlenih. Cepljenje bo sicer polni učinek doseglo v prihodnjih treh tednih. Po podatkih ministra Janeza Ciglerja Kralja je virus prebolelo 10.036 (53,7 odstotka) prebivalcev domov starejših (DSO), prvi odmerek cepiva pa je prejelo 8.116 (43,4 odstotka) prebivalcev. Skupno je tako prebolelo ali bilo cepljenih 97 odstotkov prebivalcev DSO. Vseh prebivalcev DSO je 18.700. Po podatkih NIJZ je sicer še vedno okoli tisoč prebivalcev DSO, ki virus prebolevajo. Med zaposlenimi DSO je virus prebolelo 3789 (31,6 odstotka) zaposlenih, cepljenih s prvim odmerkom pa je bilo 1848 (15,4 odstotka) zaposlenih. Skupno je tako prebolelo ali bilo cepljenih 47 odstotkov zaposlenih. Delež cepljenih se bo povečal v tem tednu. Vseh zaposlenih v DSO je 12.000. K. L.

image_alt
Minister Cigler Kralj: Ne gre za prisilno upokojevanje


12.36 Wolfovo leto kljub epidemiji prineslo vrsto dogodkov, kmalu tudi izdaji del

Leto 2020, ki ga je ministrstvo za kulturo ob 160. obletnici rojstva skladatelja samospevov Huga Wolfa razglasilo za Wolfovo leto, je kljub epidemiji prineslo vrsto dogodkov, ki so opozorili na pomen Huga Wolfa, ocenjujejo v njegovem rojstnem Slovenj Gradcu. Nekaj koncertov so preložili na letos, že kmalu bosta ponovno izšli tudi njegovi deli. Čeprav je bilo za Korošce svojevrstno presenečenje, ko je ministrstvo za kulturo konec leta 2019 razglasilo leto 2020 za Wolfovo leto, saj je šlo za 160. obletnico skladateljevega rojstva, in ne kakšno »bolj okroglo obletnico«, so tako na Koroškem kot širše zastavili pester program prireditev, ki ga je pospremila tudi celostna grafična podoba. »Ko smo v januarju začeli izvajati prireditve, si nihče od nas ni mislil, da bo covid-19 tako močno posegel v naše vsakdanje življenje. Kljub številnim oviram smo lahko z izvedbo prazničnega leta zadovoljni, saj smo izpeljali večino prireditev,« je Wolfovo leto za STA ocenil direktor Koroškega pokrajinskega muzeja Tadej Pungartnik.

12.07 Na Hrvaškem še 1071 okužb z novim koronavirusom, cepljenih skoraj 14.000 ljudi

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 6602 testih potrdili 1071 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 53 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Doslej so cepili nekaj manj kot 14.000 ljudi. Po cepljenju je umrla 82-letnica, vendar hrvaški zdravniki smrti ne povezujejo s cepljenjem. Današnje število novih okužb v 24 urah je nižje, kot je bilo prejšnja dva torka, je povedal vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Kot je poudaril, je bilo prejšnji torek 1350 okužb z novim koronavirusom, v torek pred tem pa 1595. Prejšnja dva torka so tudi opravili nekaj več testov kot v zadnjih 24 urah.

11.59 Putin in Merklova o možnosti skupne proizvodnje cepiv proti covidu-19

Nemška kanclerka Angela Merkel in ruski predsednik Vladimir Putin sta danes v telefonskem pogovoru razpravljala o tesnejšem sodelovanju v pandemiji covida-19 ter o možnosti skupne proizvodnje cepiv proti covidu-19, so danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili iz Kremlja. Kot so dodali, je bil dosežen dogovor o nadaljevanju stikov med ministrstvoma za zdravje obeh držav in drugih pristojnih služb glede tega vprašanja.

V Rusiji množično cepljenje z ruskim cepivom proti covidu-19 Sputnik V, ki so ga v Moskvi odobrili avgusta lani, poteka od začetka decembra. Medtem so registrirali tudi že drugo cepivo proti covidu-19, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

11.03 Od jutri redno hitro testiranje tudi v Idriji 

Redno hitro testiranje s hitrimi antigenskimi testi se bo za prebivalce občin Idrija in Cerkno začelo jutri, je razvidno iz sporočila za javnost regijskega štaba CZ za severno Primorsko. Testiranje bo potekalo v pritličnih prostorih podhoda Magazin v Idriji, in sicer vsak delovnik med 11. in 16. uro. ZD Idrija je v začetku leta prejel 1150 hitrih testov, v zdravstvenem domu pa tudi sprejemajo prijave zainteresiranih za cepljenje proti covidu-19.               

10.27 V ponedeljek potrdili 2501 okužbo, umrlo je 30 bolnikov s covidom-19

V ponedeljek so opravili 5966 PCR in 17.531 hitrih testov (skupno 23.497), odkrili pa so skupno 2501 okužbo z novim koronavirusom. Pri PCR testih je bilo potrjenih 1680 novih okužb, kar je 28,1 odstotka pozitivnih primerov, pri hitrih testih pa je bilo potrjenih 821 novih okužb, delež pozitivnih je znašal 4,7 odstotkov. Trenutno je v državi 20.501 aktivni primer okužbe, hospitaliziranih je 1.193 okuženih, na intenzivnih enotah pa se jih zdravi 188. Umrlo je 30 bolnikov s covidom-19, je na novinarskih konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. 20 jih je umrlo v bolnišnicah, še deset v domovih za starejše.

Glede na število okužb po občinah na včerajšnji dan izstopajo: Brežice s 85, Krško s 75, Sevnica s 35, Nova Gorica s 46, Sežana s 37, Ajdovščina z 29, Celje z 71, Laško s 40, Velenje s 37, Slovenska Bistrica in Žalec s 34, Šentjur s 30 novimi okužbami.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


10.13 Francija po kritikah obljublja pospešitev cepljenja

Francoska vlada, ki se je znašla pod velikim pritiskom zaradi počasnega cepljenja proti covidu-19, je danes obljubila, da bo postopek pospešila in nadoknadila zaostanek za številnimi evropskimi državami, ki so cepljenje skupno začele 27. decembra.
V Franciji so v letošnjem letu cepili le nekaj več kot 500 ljudi in kritiki so to številko označevali za škandal v primerjavi z, denimo, 200.000 cepljenimi v Nemčiji v podobnem časovnem okviru. Pod pritiskom, naj prevzame osebno odgovornost, se je predsednik Emmanuel Macron v ponedeljek srečal z najvišjimi uradniki, vključno s premierom Jeanom Castexom in se z njimi pogovoril o zaostanku.

9.57 Izrael odobril cepivo Moderne proti covidu-19

Izrael je odobril cepivo proti covidu-19, ki ga je razvila ameriška farmacevtska družba Moderna, so v ponedeljek zvečer sporočili iz družbe. Za ZDA in Kanado je Izrael tretja država, ki je odobrila uporabo tega cepiva. Evropska agencija za zdravila (EMA) naj bi odločitev o odobritvi cepiva sprejela v sredo.

9.38 18 odstotkov Slovencev uporablja #ostanizdrav
 
Aplikacijo #ostanizdrav, ki opozarja, ali ste bili v stiku z okuženo osebo, si je namestilo 363.751 oseb, je razvidno iz podatkov, ki jih objavlja ministrstvo za javno upravo. To pomeni, da si je aplikacijo namestilo 18 odstotkov prebivalcev Slovenije. Število prenosov aplikacije je med prazniki poskočilo. Od začetka uporabe aplikacije je bilo izdanih 14.889 kod TAN – dobijo jo pozitivne osebe na covid-19, vnesenih pa je bilo 2258 kod TAN. J. T.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


9.27 Vlada podaljšala ukrepe, ki se nanašajo na samozaposlene, družbenike in kmete

Vlada je s sklepom podaljšala ukrep mesečnega temeljnega dohodka ter delno povrnitev izgubljenega dohodka zaradi karantene ali varstva otrok do 31. marca letos. Ukrepa se nanašata na samozaposlene, družbenike in kmete, so zapisali v sporočilu za javnost. Izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka za januar, februar in marec bo predvidoma na voljo 11. januarja, dostopna pa bo zgolj na spletnem portalu eDavki in v mobilni aplikaciji eDavki, vloge tako ni mogoče vložiti v papirnati obliki. Samozaposlenim, družbenikom in kmetom v primeru karantene ali obveznosti varstva otrok od januarja do marca pripada tudi od 250 do 750 evrov, a samo če ne bodo zaprosili za mesečni temeljni dohodek. Ukrepa se namreč izključujeta. 

9.24 Avstralija ne bo hitela s cepljenjem proti covidu-19

Avstralski premier Scott Morrison je pod vse večjim pritiskom, naj vlada pospeši postopek odobritve cepiv proti covidu-19 v državi, a kot je zatrdil danes, ne bo sprejemal »nepotrebnih tveganj«, v kakršna da so bile primorane nekatere bolj prizadete države, denimo Velika Britanija. Čeprav v številnih državah že nekaj časa poteka cepljenje proti covidu-19, naj avstralski pristojni regulator še vsaj mesec dni ne bi odločil o odobritvi kandidatnih cepiv. Odmerjanje prvih doz pa je predvideno do konca marca.

09.20 Anglija in Škotska v popolno zaustavitev javnega življenja

Javno življenje v Angliji in večini Škotske se ustavlja; to je včeraj napovedal britanski premier Boris Johnson. Gre za najbolj stroge omejitve po marcu 2020, prihodnji tedni pa bodo, kot Johnsonove besede povzema Guardian, najhujši doslej. Šole bodo v Angliji zaprte do sredine februarja oziroma semestrskih počitnic. Na Škotskem bodo o omejitvah odločali ob koncu januarja. Omejevalni ukrepi so začeli veljati danes, trajali pa bodo sedem tednov. Premier je ljudi pozval, naj ostanejo doma in naj gredo ven le v nujnih primerih: v primeru potrebe po zdravstveni oskrbi, za nakup hrane, za vadbo in delo, ki ne moreta biti opravljena od doma. Kot je dodal, bodo vsi oskrbovanci in oskrbovalci domov za starejše, ljudje, stari 70 let in več, vsi zdravstveni delavci v prvih bojnih linijah in socialni delavci do srede februarja dobili po en odmerek cepiva, njegovo napoved povzema BBC.



08.37 Italija do 15. januarja uvaja prehodno obdobje ukrepov

Italijanska vlada je ponoči sprejela odlok, ki od srede do 15. januarja uvaja prehodno obdobje protikoronskih ukrepov. V tem času bodo dežele v skladu s sistemom označevanja glede na tveganje za okužbo na delovne dni obarvane rumeno, za konec tedna pa oranžno. Za konce tedna bo torej veljalo več omejitev. Že prihodnji konec tedna bodo tako, denimo, znova odpravili možnost prehajanja med občinami, pri čemer velja izjema za občine z manj kot 5000 prebivalci, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Poleg tega bodo lahko konec tedna gostinski lokali ponujali le obroke za s seboj, trgovine pa bodo z izjemo živilskih trgovin in lekarn zaprte. Doma bo mogoče na obisku sprejeti le dva sorodnika ali prijatelja. Kot dodaja APA, je pričakovati, da bo vlada okrog 15. januarja sprejela novo ureditev z ukrepi glede na razvoj epidemije. V Italiji so med božično-novoletnimi prazniki veljali strogi ukrepi za zamejitev širjenja novega koronavirusa, pri čemer so bili ti že takrat nekoliko omiljeni na delovne dni.

Italijanska vlada je ponoči sprejela odlok, ki od srede do 15. januarja uvaja prehodno obdobje protikoronskih ukrepov. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Italijanska vlada je ponoči sprejela odlok, ki od srede do 15. januarja uvaja prehodno obdobje protikoronskih ukrepov. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters


08.06 V ZDA lani 61-odstotni padec potniškega letalskega prometa

Na ameriških letališčih so lani po podatkih uprave za varnost v prometu (TSA) varnostno pregledali 500 milijonov manj ljudi kot leta 2019. Razlog za 61-odstoten padec števila letalskih potnikov je seveda pandemija covida-19. TSA je leta 2019 pregledala 824 milijonov letalskih potnikov, lani pa 324 milijonov. Letos se položaj malce izboljšuje, saj so 3. januarja na letališčih pregledali 1,3 milijona ljudi, kar pa je še vedno 45 odstotkov manj kot 3. januarja lani. Uprava pričakuje, da bo število letalskih potnikov še naprej postopoma naraščalo, vseeno pa bo še večino letošnjega leta ostalo precej pod ravnjo pred pandemijo. Primerljiv padec ugotavljajo tudi letalske družbe.

07.50 Mehika odobrila cepivo AstraZenece proti covidu-19

Mehika je v ponedeljek za nujno uporabo odobrila cepivo proti covidu-19, ki sta ga razvila švedsko-britansko farmacevtsko podjetje AstraZeneca in britanska univerza Oxford. Da so pristojni mehiški regulatorji odobrili cepivo, je v ponedeljek na twitterju sporočil namestnik mehiškega ministra za zdravje Hugo Lopez-Gatell. Cepivo, ki so ga pred tem že odobrili v Veliki Britaniji, Indiji in Argentini, bo po njegovih besedah v državi predvidoma na voljo marca.

Gre za drugo cepivo proti covidu-19, ki so ga doslej odobrile mehiške pristojne službe. V državi so 24. decembra začeli množično cepljenje s cepivom ameriškega Pfizerja in nemškega Biontecha. Prednost pri cepljenju imajo zdravstveni delavci. Do nedelje so po podatkih vlade cepili okoli 30.000 zaposlenih v zdravstvu, približno četrtino vseh, ki jih nameravajo cepiti v prvi fazi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mehika je z AstraZeneco sklenila dogovor o nakupu 77,4 milijona doz njenega cepiva. FOTO: Joel Saget/AFP
Mehika je z AstraZeneco sklenila dogovor o nakupu 77,4 milijona doz njenega cepiva. FOTO: Joel Saget/AFP


06.50 December za ZDA najbolj smrtonosen mesec v pandemiji covida-19

Za covidom-19 je decembra umrlo 78.000 Američanov, kar je največ v enem mesecu doslej od začetka pandemije koronavirusa v marcu. Do sinoči se je po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa s koronavirusom v ZDA skupno okužilo več kot 20,8 milijona ljudi, umrlo pa jih je več kot 353.000. Strokovnjaki opozarjajo, da bo januar še hujši, ne glede na to, da že poteka cepljenje proti koronavirusu. Do ponedeljka so v ZDA cepili 4,6 milijona ljudi, prav tako v ponedeljek pa so cepljeni začeli dobivati že drugo dozo cepiva podjetij Pfizer in Biontech.

05.00 Odprtje Sydneyjske opere kot simbol upanja za uprizoritveno umetnost

Slovita Sydneyjska opera bo po marčnem zaprtju, skladnem z ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, danes znova odprla vrata z opereto Vesela vdova. V operni hiši bodo sprejemali obiskovalce z maskami, zasedenost pa bo lahko 75-odstotna, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Umetniški vodja Sydneyjske opere Lyndon Terracini je dejal, da je današnje ponovno odprtje svetovno znane operne hiše simbol upanja za industrijo uprizoritvenih umetnosti, ki jo je ohromila pandemija. »Ponovno vstopiti v dvorano je bil izredno čustven trenutek za vse,« je dodal. Terracini je presodil, da bodo tekom leta svoja vrata odprle tudi druge operne hiše po svetu, gledalci pa se bodo vanje vračali z velikim upanjem.

Umetniški vodja Sydneyjske opere Lyndon Terracini je dejal, da je današnje ponovno odprtje svetovno znane operne hiše simbol upanja za industrijo uprizoritvenih umetnosti, ki jo je ohromila pandemija. FOTO: David Gray/AFP
Umetniški vodja Sydneyjske opere Lyndon Terracini je dejal, da je današnje ponovno odprtje svetovno znane operne hiše simbol upanja za industrijo uprizoritvenih umetnosti, ki jo je ohromila pandemija. FOTO: David Gray/AFP


00.30 Otroci s posebnimi potrebami se vračajo v šole

Otroci s posebnimi potrebami se po skoraj treh mesecih učenja na daljavo danes vračajo v šole in zavode. Potem ko so se šole v ponedeljek pripravljale na vrnitev otrok, zaposleni pa so se preventivno testirali na covid-19, se bo po predvidevanjih v šole in zavode za otroke s posebnimi potrebami vrnila večina učencev in gojencev. 

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Programi za otroke s posebnimi potrebami se morajo začeti izvajati v skladu z odločbo ustavnega sodišča, ki je kot skrajni rok za to določilo ponedeljek, 4. januarja. A se bo pouk začel danes, saj so se dan pred odprtjem zaposleni v šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami testirali s hitrimi testi na covid-19.

image_alt
Po več kot dveh mesecih nekateri v šole


Testiranje so zaposleni v vzgoji in izobraževanju opravili v zdravstvenih domovih po državi, ker se je v ponedeljek začelo tudi široko prostovoljno splošno testiranje na novi koronavirus s hitrimi testi. Odziv zaposlenih je bil po informacijah iz posameznih šol dober. Kot je v ponedeljek povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec, se je testiralo 86 odstotkov zaposlenih. Točnih podatkov o tem, koliko je bilo pozitivnih, še nima, jih pa je bilo pozitivnih kar nekaj odstotkov, je povedala.
Čeprav se bo v šole in zavode vrnila večina otrok s posebnimi potrebami, pa vseh šol danes še ne bodo odprli. 

Preberite še:

Komentarji: