O 6,5 milijona evrov vrednem nakupu računalnikov bodo razpravljali tudi v DZ

Nihče ne ve, komu bodo računalnike na ministrstvu za digitalno preobrazbo namenili ter ali so sploh ustrezni.
Fotografija: Ministrstvo je javno naročilo za nakup računalnikov objavilo julija, posel so si razdelile štiri dobaviteljske firme. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Ministrstvo je javno naročilo za nakup računalnikov objavilo julija, posel so si razdelile štiri dobaviteljske firme. FOTO: Jure Eržen/Delo

Poslanci NSi zahtevajo sklic seje komisije DZ za nadzor javnih financ, na kateri bi se seznanili z nakupom 13.000 prenosnih računalnikov, ki ga je v vrednosti nekaj manj kot 6,5 milijona evrov opravilo ministrstvo za digitalno preobrazbo. Gre za sum negospodarne porabe javnih sredstev, je pojasnil poslanec NSi Aleksander Reberšek.

Ministrstvo je javno naročilo za nakup računalnikov objavilo julija, posel so si razdelile štiri dobaviteljske firme, a ni jasno, ali so računalniki po tehničnih karakteristikah sploh ustrezni, za kaj jih bodo uporabljali ter ali jih sploh potrebujemo, je danes na novinarski konferenci dejal Reberšek.

»Zdi se, da je bil razpis izpeljan brez jasnih ciljev, meril in kriterijev,« je nadaljeval in menil, da obstajajo resni sumi, da je šlo za netransparentno in neučinkovito porabo javnega denarja.

Pojasnila ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, da bodo kupljeni računalniki namenjeni trem skupinam prebivalstva – to so ranljive skupine, ki jih bodo prejele prek mehanizma za brezplačno izposojo, vrtci in osnovne šole ter pravne osebe javnega prava, ki so jim nedavne poplave uničile oziroma poškodovale računalniško opremo –, ga niso prepričala.

»Izkazalo se namreč je, da nobena od teh skupin o nakupu računalnikov ni vedela ničesar,« je dejal. Predsednik Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije Gregor Pečan je, denimo, o nakupu računalnikov izvedel iz medijev, ministrstvo za izobraževanje je že lani šolam namenilo dva milijona evrov za nakup računalniške opreme, poplave pa so Slovenijo prizadele šele nekaj tednov po objavi razpisa.

Na seji bodo med drugim predlagali, naj jim ministrstvo za digitalno preobrazbo predloži natančno poročilo o izvedbi razpisa ter o njegovih ciljih, merilih in kriterijih. Želijo tudi natančen seznam prejemnikov računalnikov. »V tej vladi se preprosto ne ve, kdo pije in kdo plača. Nabavlja se 13.000 računalnikov in potem se sploh ne ve, komu jih bomo razdelili, niti se ne ve, ali je oprema tehnično ustrezna. Porabi se 6,5 milijona evrov in potem se išče srečni dobitnik,« je še dejal Reberšek.

Ministrstvo: Kupljeni računalniki dovolj dobri

Na ministrstvu za digitalno preobrazbo so se odzvali na zahtevo poslanske skupine NSi, naj zaradi suma negospodarne porabe o nakupu 13.000 prenosnih računalnikov za slabih 6,5 milijona evrov razpravlja komisija DZ za nadzor javnih financ. Kot so pojasnili, so računalniki primerljivi tistim, ki jih kupujejo za zaposlene v državni upravi.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je javno naročilo za nakup računalnikov objavilo 21. julija, razdeljeno je bilo na štiri sklope, uspešni pa so bili ponudniki Lancom, Unistar, Gambit trade in Acord-92. Na ta nekaj manj kot 6,5 milijona evrov vreden nakup je pred desetimi dnevi opozoril portal preiskovalno.si z zapisom, da gre za povprečne, če ne slabše in cenovno bolj ugodne prenosne računalnike, neprimerne za resno delo. Na ministrstvu so pisanje portala takoj zavrnili.

Danes je nakup računalnikov dodatno pojasnil državni sekretar na ministrstvu za digitalno preobrazbo Miroslav Kranjc. Objavo razpisa so načrtovali več mesecev, izpeljan pa je bil tako, da so dobili dovolj dobro opremo za veliko število upravičencev, vsekakor pa ne za vse, ki bi jo potrebovali, je povedal.

Zatrdil je, da so računalniki tehnično ustrezni. »Gre za računalnike, ki so primerljivi z računalniki, ki jih kupujemo za zaposlene v državni upravi,« je dejal.

Računalniki so po njegovih besedah namenjeni tistim, ki so do njih upravičeni na podlagi zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Med drugim so to prejemniki varstvenega dodatka ali izredne denarne socialne pomoči, prejemniki otroškega dodatka do vključno šestega dohodkovnega razreda, otroci s potrebnimi posebnimi potrebami, invalidi in upokojenci z nizkimi pokojninami.

Vsi ti bodo imeli možnost brezplačne izposoje računalniške opreme, in sicer na podlagi poziva, ki ga bo objavil Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS. Ker omenjenih 13.000 novih računalnikov po oceni ministrstva ne bo zadoščalo za vse upravičence, bodo skladu za izposojo računalniške opreme dodatno zagotovili tudi rabljene računalnike.

Poleg tega so v skladu z zakonom o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov med upravičence vključili pravne osebe javnega prava, prizadete v ujmi. Prijavilo se je 11 občin, katerim so skupaj odobrili zamenjavo 39 računalnikov, je še povedal Kranjc.

Preberite še:

Komentarji: