Samotestiranje in maska pri pouku ali šolanje od doma

Kdor se v šoli ne bo želel testirati, se bo moral šolati od doma. V bolnišnicah je stanje zelo resno.
Fotografija: V šolstvu je med pandemijo veliko težav. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
V šolstvu je med pandemijo veliko težav. FOTO: Matej Družnik

O aktualnem stanju širjenja koronavirusa v Sloveniji sta tokrat govorila državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec in dr. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje.

Novinarsko konferenco smo prenašali v živo.

Vlada je na današnji seji sprejela dve spremembi za vstop v državo; starost otroka, ki lahko vstopi v državo brez pogoja PCT, se iz 15 let zniža na 12 let. Druga sprememba je, da hitri test ne bodo več veljali kot dokazilo za vstop v Slovenijo. Spremembi bosta v veljavi od 15. novembra.

Samotestiranje ali šolanje od doma

Damir Orehovec: Učenci in dijaki imajo na voljo dve možnosti. FOTO: Tadej Regent

 
Damir Orehovec: Učenci in dijaki imajo na voljo dve možnosti. FOTO: Tadej Regent  
»Zaradi vse slabših razmer se bo samotestiranje od ponedeljka naprej izvajalo samo pod strokovnim nadzorom v šolah za vse učence,« je dejal Orehovec.

»Učenci in dijaki imajo na voljo dve možnosti. Samotestiranje v šoli in nošenje mask ali šolanje na daljavo. Šolanje na daljavo bo veljajo za vse, ki ukrepov ne bodo upoštevali. V šole in vrtce namreč vstopajo tudi zelo ranljivi, zato moramo imeti za delo in izobraževanje varen prostor,« je nadaljeval državni sekretar. Vlada se strinja, da izjema velja za otroke s posebnimi potrebami, ki se lahko samotestirajo doma.

Če bodo starši pripeljali otroka v šolo, a hkrati ne bodo dovoli testiranja, potem na ministrstvu pozivajo starše, da takšnih otrok ne pošiljajo v šolo, saj bodo za njih poskrbeli šolanje na daljavo.

Nekatere civilne iniciative napovedujejo sicer bojkot šolanja. »Vse pozivam naj pridejo v šolo, se samotestirajo in nosijo masko. To zmorejo drugje, verjamem, da lahko tudi pri nas,« je odgovoril državni sekretar.

Spet veliko okužb

Ob 9068 PCR-testih so sicer včeraj potrdili 3568 novih okužb. Delež pozitivnih je 39,3-odstoten. Poleg tega so opravili še 57.714 hitrih antigenskih testov, število aktivnih primerov je 39.949. 14-dnevna incidenca znaša 1895, sedemdnevno povprečje pa 3188. 

V bolnišnicah zdravijo 920 bolnikov s covidom-19, 212 jih potrebuje intenzivno nego, včeraj je umrlo deset bolnikov s covidom-19.

image_alt
Če ne bo sprememb odloka, napovedujejo tudi bojkot šole

Stanje je izjemno resno

Mateja Logar: Virus ne izbira, izkoristi vsako možnost, da pride do okužbe. FOTO: Leon Vidic
Mateja Logar: Virus ne izbira, izkoristi vsako možnost, da pride do okužbe. FOTO: Leon Vidic
»Stanje je izjemno resno. Število postelj je na kritični meji, s skrajnimi napori omogočamo bolniške postelje za vse bolnike. V populaciji so številke visoke, kar pomeni, da lahko zmanjšan pritisk na bolnišnice pričakujemo šele v sedmih dneh po zmanjševanju okužb. Ko bolniki enkrat pridejo na intenzivno enoto, tam ostanejo okoli deset dni,« je dejala Mateja Logar.

»Zdravstveni sistem bo kmalu na kritični točki. Če se breme bolezni ne bo bistveno zmanjšalo, lahko doživimo katastrofo v zdravstvu. Nihče med nami noče biti v položaju, da se bomo odločali, koga lahko damo na aparat za mehansko predihavanje in koga ne. Teh odločitev si nihče ne želi. Čim hitreje moramo priti do vrha okužb in obrniti krivuljo navzdol,« je rekla.

»Virus ne izbira, izkoristi vsako možnost, da pride do okužbe. Samo mi lahko preprečimo širjenje virusa. Ukrepi pa so učinkoviti toliko, kolikor jih upoštevamo,« je dodala.

Preberite še:

Komentarji: