V domovih starejših je 2531 aktivno okuženih stanovalcev

Okužbe z novim koronavirusom se še naprej širijo po domovih za starejše.
Fotografija: Prizor iz Centra starejših Trnovo v času spomladanskega vala epidemije. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Prizor iz Centra starejših Trnovo v času spomladanskega vala epidemije. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Tudi minuli konec tedna je bila pozitivna več kot četrtina opravljenih testov, okužbe z novim koronavirusom pa se še naprej med drugim širijo po domovih za starejše občane. 

V domovih starejših občanov (DSO) je bilo potrjenih 53 novih okužb pri stanovalcih, skupno je torej aktivno okuženih 2531 stanovalcev. Na novo se je okužilo 26 zaposlenih, kar pomeni, da je aktivno okuženih zaposlenih 948, je sporočil vladni govorec Jelko Kacin. »Pozitivne novice prihajajo iz treh domov. Iz DSO Podbrdo (posebna enota Petrovo Brdo) poročajo o 73 ozdravljenih stanovalcih, iz DSO Nova Gorica o 39 ozdravljenih, iz DSO Grosuplje pa o 11 ozdravljenih stanovalcih,« je dodal.

Prenos popoldanske novinarske konference si lahko ogledate tukaj


 
Center slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka je prvo okužbo zabeležil konec septembra, je spomnila njegova direktorica Silva Košnjek. V Centru so zaradi pomanjkanja zmogljivosti za vzpostavitev rdeče cone znotraj centra stanovalce s covidom-19 prepeljali v športno dvorano OŠ Jela Janežiča. V dvorani so vzpostavili sobe v dveh dneh, uprava pa začasno deluje delno od doma in delno v kontejnerjih.

Trenutno je aktivno okuženih 24 stanovalcev, nove okužbe pa se od zaposlenih prenašajo navkljub zaščitni opremi. Zaposlenim – testirajo vse zaposlene – in stanovalcem brise jemljejo v Centru, analizirajo pa jih v laboratoriju v Kranju. Kar zadeva testiranje s t. i. hitrimi testi, še čakajo navodila ministrstva. Ta, kot je povedal Kacin, trenutno usklajujeta ministrstvo za zdravje ter ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Ob tem je poudaril, da je ključno preventivno testiranje vseh zaposlenih v zavodih. 
 

Pomembno je sprejemanje smotrnih odločitev


Na popoldanski novinarski konferenci je nastopil tudi psiholog dr. Robert Masten iz ljubljanske Filozofske fakultete. Krize zelo različno vplivajo na ljudi, je uvodoma spomnil in povedal, da imamo odrasli za razliko od otrok in bolj ranljivih skupin načeloma več nadzora nad izbirami ali življenjskimi situacijami. Ob tem je med drugim poudaril pomen duševnega zdravja in presojanja, katera odločitev je vredna, saj da na smiselni poti problemi postanejo znosnejši.

Preberite še:

Komentarji: