G7 bo svetu daroval milijardo odmerkov cepiva

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije bolezni covid-19.
Fotografija: Včeraj so v Sloveniji opravili 1371 PCR-testov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Včeraj so v Sloveniji opravili 1371 PCR-testov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

15. 45 G7 bo svetu daroval milijardo odmerkov cepiva

Britanski premier Boris Johnson je ob zaključku vrha G7 v angleškem Carbis Bayu napovedal, da bo skupina darovala najmanj milijardo odmerkov cepiva revnejšim državam. Voditelji sedmih najrazvitejših držav so podprli tudi pospešitev ukrepanja proti podnebnim spremembam, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Z veseljem napovem, da so voditelji ta konec tedna obljubili več kot milijard odmerkov, bodisi neposredno bodisi preko financiranja Covaxa,« je povedal Johnson ob koncu tridnevnega vrha. Koliko odmerkov cepiva proti covidu-19 bo podarila katera država, ni sporočil. Je pa že pred tem napovedal, da bo Velika Britanija darovala 100 milijonov odmerkov iz lastnega presežka.

Voditelji so se glede pandemije covida-19 zavzeli tudi za novo preiskavo izvora novega koronavirusa na Kitajskem, ki bi jo vodila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

14.20 Predstavnik Eme omenil možnost opustitve cepiva AstraZenece

Vodja strategije za cepljenje pri Evropski agenciji za zdravila (Ema) Marco Cavaleri je v pogovoru za italijanski časnik La Stampa danes dejal, da bi lahko opustili cepljenje s cepivom proti covidu-19 družbe AstraZeneca za vse starostne skupine, če so možne alternative. Cepivo podjetja Johnson Johnson pa predlaga za starejše od 60 let.

Obe cepivi sta v Evropski uniji odobreni za vse starejše od 18 let, vendar se soočata s kritikami zaradi poročil o sicer zelo redkih krvnih strdkih kot stranskem učinku.

Na vprašanje, ali ne bi bilo bolje prepovedati cepivo AstraZenece, je Cavaleri dejal, da je to možno in da tako razmišljajo že v več državah ob porastu količin cepiv mRNA družb Pfizer in Moderna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Vendar so bili incidenti zelo redki in to po prvem odmerku. Res je, da obstaja manj podatkov o drugem odmerku, a v Združenem kraljestvu to teče dobro,« je spomnil na cepilno kampanjo na Otoku, kjer so veliko cepili z AstraZeneco.

Pri tem je svetoval, da bi mlajše cepili s cepivi mRNA, vendar priznava, da je to odločitev posameznih držav.

Opozoril je še, je bilo v primerjavi z AstraZeneco manj težav po cepljenju s cepivom družbe Johnson Johnson, pri katerem zadostuje en odmerek. Bi ga pa kljub temu bolj priporočil starejšim od 60 let, je dodal.

Južna Afrika je medtem iz programa cepljenja umaknila dva milijona odmerkov cepiva družbe Johnson Johnson, potem ko so se pri enem od proizvajalcev v ZDA pojavile skrbi zaradi onesnaženja v cepivu.

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je namreč v petek kot neustrezne označila več milijonov odmerkov cepiva Janssen, ki so jih proizvedli v tovarni Emergent BioSolutions v Baltimorju.

12.05 V Rusiji porast okužb

V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 14.723 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od 13. februarja. V državi v zadnjih dneh beležijo rast števila novih okužb, v soboto so poročali o 13.510 novih primerih. V zadnjem dnevu je ob tem umrlo še 357 covidnih bolnikov.

Sicer so v zadnjem dnevu so v Rusiji zabeležili 9166 okrevanj po okužbi z novim koronavirusom.

Skupno so v državi doslej potrdili več kot 5,2 milijona okužb. V povezavi z novim koronavirusom pa je umrlo 126.430 ljudi.

11.00 Delež okuženih znašal 6,6 odstotka

V soboto so v Sloveniji ob opravljenih 1371 PCR-testih potrdili 91 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil tako 6,6 odstotka in za 2,1 odstotne točke višji kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 152 in se je zmanjšalo za devet. V bolnišnici se zdravi 135 covidnih bolnikov, od tega jih 45 potrebuje intenzivno zdravljenje. V soboto so umrli trije covidni bolniki.


Z enim odmerkom cepiva je bilo doslej cepljenih 762.830 prebivalcev, to je 44,1 odstotka odraslih prebivalcev, polno pa je precepljenih 546.148 prebivalcev oziroma 31,6 odstotka odraslih državljanov.

Med starejšimi od 50 let je bilo s prvim odmerkom doslej cepljenih 520.030 prebivalcev, kar je 59,3 odstotka med starejšimi od 50 let, polno pa jih je precepljenih 425.828 starejših, kar je 48,6 odstotka ljudi v tej starostni skupini.

Covid-19 je doslej po vladnih podatkih prebolelo 249.232 prebivalcev Slovenije.

Komentarji: