Ob prazniku Marijinega vnebovzetja slovesne maše in romanja

V Sloveniji je osrednji Marijin praznik od leta 1992 dela prost dan. Na ta dan številni romajo v Marijina svetišča.
Fotografija: V najbolj obiskanem slovenskem romarskem središču na Brezjah bo osrednjo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
V najbolj obiskanem slovenskem romarskem središču na Brezjah bo osrednjo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ob prazniku Marijinega vnebovzetja bodo danes v cerkvah po državi potekale slovesne maše. V najbolj obiskanem slovenskem romarskem središču na Brezjah bo osrednjo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl bo slovesno somaševanje in obnovitev izročitve slovenskega naroda Mariji vodil na Ptujski Gori. Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik bo vodil mašo v romarski cerkvi na Svetih gorah, ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar pa v župnijski cerkvi sv. Martina v Poljanah nad Škofjo Loko in v podružnični cerkvi Marijinega vnebovzetja na Malenskem vrhu.

Murskosoboški škof Peter Štumpf bo maševal v Turnišču in v Monoštru, celjski škof Maksimilijan Matjaž v Petrovčah pri Celju, novomeški škof Andrej Saje na Zaplazu in pri Novi Štifti na Dolenjskem, koprski škof Jurij Bizjak pa v baziliki Kraljice Svetogorske na Sveti Gori pri Gorici.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Praznik upanja

Kot so zapisali v Slovenski škofovski konferenci (SŠK), je Marijino vnebovzetje praznik upanja, saj nam govori, da je Marija kot človek dosegla polnost življenja, ki ga kristjani vidijo v večnosti. S praznovanjem želi katoliška Cerkev poudariti tudi dostojanstvo in visoko poklicanost vsake žene, so poudarili in dodali, da nas praznovanje tudi spominja, da sta v našem življenju pomembni tako materialna kot duhovna komponenta.

Marijino vnebovzetje velja za globoko zakoreninjeno v slovenskem verskem izročilu. Mariji je posvečenih veliko župnijskih, podružničnih, zlasti pa božjepotnih cerkva in kapelic. Bazilika Marije Pomagaj na Brezjah je slovensko Marijino narodno svetišče.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Praznik Marijinega vnebovzetja sodi med najstarejše Marijine praznike in prve omembe segajo še v obdobje pred četrtim stoletjem. V Sloveniji je od leta 1992 dela prost dan. Na ta dan številni romajo v Marijina svetišča. »Romanja imajo globlji verski pomen zato, ker verujoče spominjajo, da je naše celotno zemeljsko življenje pravzaprav romanje, katerega cilj je večno življenje v nebesih,« so poudarili v SŠK.

Komentarji: