Od srede do srede: Markeš in Žerdin o tožbi proti Hrvaški (VIDEO)

Slovenija je bolj evropska od evropske komisije in še naprej vztraja na vladavini prava, čeprav je evropska komisija šla v balkanska posla.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Evropska komisija bi morala biti varuh vladavine prava, pove Delov komentator Janez Markeš, ki bi podprl predsednika vlade, da Slovenija toži Hrvaško, vendar ob tem upa, da vedo, kaj delajo.
 
Tisti, ki bodo upravljali s to tožbo, morajo vedeti, kaj počnejo. Ker ne napadeš, če ne veš, da boš zmagal. Markešu se zdi prav, da Slovenija izkaže svojo suverenost in svojo privrženost vladavini prava.
 
»Zdaj se balkanska posla dogajajo v Bruslju. Jean-Claude Juncker je zame zelo veliko razočaranje, saj bi moral stati za spoštovanjem vladavine prava,« meni Markeš.


 
Če bi padla teza, da nimamo razloga za odhod v Bruselj, ker so se balkanska posla preselila tja, bi bila to velika kriza, ker bi potem nacionalizmi dobili prosto pot. Kar se dogaja z naskokom Hrvaške na arbitražno sodbo je nič drugega kot nacionalistični pohod. Hrvaška bi že davno sprejela to sodbo, če se ne bi bala nacionalističnih notranjepolitičnih učinkov.
 
Markeš podpira, da Slovenija pokaže suverenost in je s tem bolj evropska od evropske komisije ter še naprej vztraja na vladavini prava, čeprav je evropska komisija zapustila pozicijo vladavine prava in šla v balkanska posla.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.

Komentarji: