Neposredna demokracija lokalno deluje bolje kot nacionalno

Kako sta lokalne volitve videla Ali Žerdin in Janez Markeš?
Fotografija: Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Delo

Znova je sreda in ponovno sta se v iskriv pogovor zapletla Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš. Pričakovano sta najprej obdelala prvi krog lokalnih volitev in ponudila nekaj zanimiv iztočnic za razmislek.

»Prva ugotovitev je, da je bilo ljudi na volitvah več kot pred štirimi leti,« je rekel Žerdin, še podrobneje je analiziral Markeš: »Na večjo udeležbo nikakor ni vplivalo samo slabo vreme, ampak še mnogo bolj samostojne liste kandidatov, kar potrjuje, da neposredna demokracija lokalno deluje bolje kot nacionalno.«»Personalna lista presega stranke v Ljubljani,« je navrgel Žerdin, Markeš pa je pristavil: »Spet so vsi volili za Zorana Jankovića, da ni zmagal kandidat Janeza Janše.« Markeš je hkrati prepričan, da bi bil Janković s takšnimi obtožnicami v kakšni drugi državi že bivši politik. »Je uspešen menedžer, z Ljubljano pa opravlja kot z dobrim zasebnim podjetjem. Ljudem je to všeč.«  

Še več zanimivih mislih si oglejte v videu. Tudi o Žerdinovi prihajajoči razstavi in izzivih, ki jih Evropi prinaša brexit.

Komentarji: