Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Prihaja prvi vročinski val tega poletja, v Albaniji že nad 40 stopinj Celzija

Vročinski val bo trajal od sedem do deset dni. Najhuje bo v Italiji in na Balkanu, s temperaturami tudi nad 40 stopinj Celzija.
Ponekod v Italiji ter na južnem in osrednjem Balkanskem polotoku se bo termometer povzpel nad 40 stopinj Celzija. FOTO: Jure Eržen
Ponekod v Italiji ter na južnem in osrednjem Balkanskem polotoku se bo termometer povzpel nad 40 stopinj Celzija. FOTO: Jure Eržen
Pi. K., STA
8. 7. 2024 | 11:06
8. 7. 2024 | 13:59
3:35

V vzhodni in južni polovici Evrope bo vreme do sredine julija občutno toplejše od povprečja, s temperaturami, ki bodo ponekod presegle 40 stopinj Celzija. Prvi dolgotrajni vročinski val se bo začel sredi tega tedna in bo trajal vse do konca prihodnjega konca tedna.

Po napovedih se bodo temperature v številnih državah dvignile krepko nad 30  stopinj Celzija, v nekaterih delih Italije ter južnega in osrednjega Balkanskega polotoka pa se bodo povzpele nad 40  stopinj.

Napovedi za osrednji Balkanski polotok (Beograd, Srbija) kažejo, da bodo temperature za deset  stopinj Celzija nad povprečjem, takšno stanje pa bo trajalo od sedem do deset dni.

Medtem ko se bo jug in vzhod celine spopadal z izredno visokimi temperaturami, bo na zahodu in severu Evrope vreme ostalo bolj milo z občasnimi vremenskimi frontami.

Razlika v temperaturi ozračja med zahodno in severno ter vzhodno in južno Evropo bi po napovedih lahko ustvarila tudi neljube vremenske pojave.

V Albaniji že nad 40 stopinj

Najhuje je v Albaniji, kjer temperature že presegajo 40 stopinj Celzija. Na Hrvaškem vremenoslovci medtem opozarjajo, da bodo visoke temperature dele države zajele v torek, v Srbiji najhujšo vročino pričakujejo od srede, v BiH pa v četrtek.

Hrvaški hidrometeorološki zavod (DHMZ) je za torek zaradi visokih temperatur izdal oranžno vremensko opozorilo za reško, splitsko in dubrovniško območje. V sredo bo za to območje zaradi nevarne vročine veljalo rdeče vremensko opozorilo.

Zelo velika nevarnost bo zaradi izjemno visokih temperatur na jadranski obali veljala tudi v četrtek. V preostalih delih države bo nevarnost zaradi vročine po trenutnih napovedih vremenoslovcev prav tako velika.

Srbska hidrometeorološka služba (RHMZ) je danes opozorila, da bo vročinski val trajal do konca tedna. Temperature bodo od srede predvidoma dosegale do 40 stopinj Celzija, večina urbanih središč pa po napovedih vremenoslovcev lahko pričakuje tropske noči.

V Bosni in Hercegovini bo po napovedih hidrometeorološkega zavoda Federacije BiH najbolj vroče na jugu države. Tam se bodo temperature v torek in sredo povzpele do 38 stopinj Celzija, v četrtek pa bodo še za stopinjo višje.

V Albaniji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP temperature medtem že presegajo 40 stopinj Celzija. Velika vročina povečuje tudi tveganje za požare, zato je albanska vlada danes napovedala, da bo za »vsak nameren ali nenameren požar« zagrožena 15-letna zaporna kazen.

Nov vročinski val prihaja tri tedne po zadnjem, ki je v Črni gori ter večjem delu Dalmacije, BiH in Albanije povzročil izpad električne energije. Izpad naj bi se začel v Albaniji, potem ko je zaradi visokih temperatur prišlo do okvare na daljnovodu, ki državo povezuje z Grčijo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine