Direktor Narodnega muzeja Car odstopil, ministrica odstop že sprejela

Pred kamero je danes znova stopil direktor Narodnega muzeja Slovenije Pavel Car, ob 13.30 se je odzvala še ministrica za kulturo Asta Vrečko.
Fotografija: Izjava direktorja Narodnega muzeja po odpovedi razstave Popotovanja FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Izjava direktorja Narodnega muzeja po odpovedi razstave Popotovanja FOTO: Blaž Samec/Delo

V javnosti še vedno odmeva razstava z domnevnimi deli velikih avtorjev modernizma, od Edgarja Degasa in Paula Kleeja do Vincenta van Gogha in Pabla Picassa, ki bi jo morali včeraj odpreti v Narodnem muzeju Slovenije.

Danes je dogodke že komentiral Pavel Car, ki je odstopil z mesta direktorja Narodnega muzeja Slovenije. Komentar je ob 13.30 podala še ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Odstopna izjava direktorja

»Spoštovani, ob nastopu svojega mandata direktorja Narodnega muzeja Slovenije decembra 2019 sem izjavil: Imam čast, da vodim izjemno ekipo strokovnjakov. Svojo vlogo vidim predvsem v tem, da jim omogočim čim boljše delovne pogoje in zagotovim ustrezna sredstva, tako bodo lahko s predstavljanjem kulturne dediščine in svojim delom še naprej ustrezno zastopali muzej doma in tudi v tujini. Po drugi strani pa si želim, da bi Narodni muzej s svojimi novimi občasnimi razstavami vzbudil zanimanje javnosti, da bo obisk muzeja za obiskovalce prijetno doživetje. Ta cilj sem ves čas z vsem svojim srcem zasledoval. Vsebinsko vodenje muzejskih in strokovnih projektov sem zaupal muzejskim strokovnjakom in odlično smo izpeljali tudi praznovanje 200-letnice Narodnega muzeja Slovenije. Ob burnem odzivu, splošne, strokovne in medijske javnosti, ob napovedi razstave Popotovanja sem tudi sam sprevidel kar nekaj napak. Med njimi tudi to, da sem vodenje razstavnega projekta zaupal napačni osebi. V ozadju ni najmanjše sledi koristoljubja in nimam nobenih osebnih interesov. Le naivno sem želel izkoristiti lepo priložnost, da obiskovalcem ponudimo izjemno zanimivo razstavo. Sem pa kot direktor muzeja objektivno odgovoren za napako, zaradi katere se je zamajal ugled največje muzejske ustanove pri nas, kar iskreno obžalujem. Z namenom, da se ohrani ugled Narodnega muzeja Slovenije in njegovih odličnih strokovnjakov, z današnjim dnem nepreklicno odstopam s položaja direktorja Narodnega muzeja Slovenije. S tem pa zastor pada.«

Ministrstvo bo sprožilo postopke za iskanje nadomestnega vodstva

Odzvala se je tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je spomnila, da so po včerajšnjih objavah v medijih sklicali urgenten sestanek na ministrstvu glede razstave, ki bi se morala odpreti v Narodnem muzeju. »Na podlagi naših pogovorov je potem direktor prestavil oziroma umaknil odprtje te razstave, danes pa me je obvestil o nameri o odstopu, kar je tudi javno povedal pred nekaj minutami, kjer je imel svojo tiskovno konferenco,« je povedala ministrica, ki je odstop že sprejela in spoštuje Carjevo odločitev.

Ministrstvo za kulturo bo v najkrajšem času sprožilo postopke za iskanje nadomestnega vodstva, hkrati pa, tako ministrica Vrečko, bodo poskrbeli, da bo Narodni muzej dobro voden, »kvalitetno, kot je tudi napovedal že predsednik vlade. Iskali bomo izključno strokovne kadre, pri narodnem muzeju gre za najstarejšo muzejsko institucijo v Sloveniji, in poskrbeli bomo, da bo njen ogled neokrnjen.«

Na vprašanje, ali bo zahtevala odgovornost od konkretnih koordinatorjev razstave, Asta Vrečko pojasnjuje, da razstava ni bila predvidena v načrtu, temveč so jo njeni sodelavci na ministrstvu zavrnili iz strokovnih vidikov. Napovedala je pregled dela, skupaj s prihodnjim vodstvom bodo pregledali tudi postopke, kako se je neljubi dogodek sploh lahko zgodil.

Policija se za zdaj na ministrstvo ni obrnila, je še zatrdila ministrica, prav tako še ni znano, ali bo razstava vendarle izvedena. O slednjem bo predvidoma ključne ugotovite podalo novo vodstvo, ki bo pregledalo načrtovani program Narodnega muzeja.

Komentarji: