Ognjeni, Oliver, nato slavni in bogati

Svet oblega Hrvaško, ta pa vidi predvsem sebe – Globalni zvezdniki v senci domačih nogometnih junakov
Fotografija: Manekenka Naomi Campbell, dovolj povedna brez besed. FOTO Instagram
Odpri galerijo
Manekenka Naomi Campbell, dovolj povedna brez besed. FOTO Instagram

Na Hrvaškem so v središču pozornosti še vedno nogometaši, srebrni ognjeni, žalovanje in pogreb Oliverja Dragojevića pa še nova slovesnost s preleti izraelskih in v kratkem hrvaških F-16 ob obletnici operacije Nevihta – tako da so slavni z vsega sveta zdrsnili v drugi plan. Kar pa ne pomeni, da jih na Jadranu ni veliko.

»Čarobno nebo, kristalno čisto morje, staro mestno obzidje, skrite uličice in okusna morska hrana. To je Dubrovnik. Veličasten, srednjeveški, skrivnosten in čaroben. Da pa pri tem sploh ne omenim svoje osebne obsesije s čarobnimi vibracijami kraljevega branika. Da, šli smo tudi po poteh Igre prestolov.« Takšen je zapis, še zdaleč ne edini na instagramu, o prelepi njihovi, ki ga je prispevala zelo slavna in tudi zelo lepa avstralska violinistka Sally Cooper, nato pa odplula na Hvar, kjer je, kot se je pozneje izvedelo, »našla nebesa«. Hrvaška je vse bolj priljubljena turistična destinacija zvezdnikov z vsega sveta, Hrvati pa, samozavestni, kot so, tega sploh ne opazijo.


Violinistka Sally Cooper je zgovorno navdušena nad skrivnostnim, romantičnim dalmatinskim biserom. FOTO Instagram
Violinistka Sally Cooper je zgovorno navdušena nad skrivnostnim, romantičnim dalmatinskim biserom. FOTO Instagram


Ultrazvočno


Angleška 48-letna supermanekenka Naomi Campbell, ki prav tako počitnikuje v Dubrovniku, ni nič napisala. Ve, da podobe povedo več kot besede. Črna panterica je raje pokazala svoje brezhibno telo in, kar je najpomembneje, raven trebuh. S tem je zanikala govorice, da je noseča z raperjem Skeptom, ki je objavil (očitno lažne) ultrazvočne posnetke domnevno njunega otroka. Naomi uživa počitnice v družbi igralke Faridi Khelfi, na njeni jahti pa se jima je pridružil – vse je dokumentirano – tudi modni oblikovalec Haider Ackermann.

David in Victoria Beckham s svojimi štirimi otroki nista poslala ne pisma ne razglednice (ne besedila ne slike). Uspelo jima je, da ju na hrvaški obali nekaj dni ni nihče opazil oziroma prepoznal. Družina Beckham je plula okoli Pelješca, Mljeta in Dubrovnika, nato pa so se ustavili v črnogorskem Svetem Štefanu. Tam pa se zakonca Beckham nista mogla nič več izogniti živim radarjem. Izvedelo se je, da sta najela dva apartmaja, da zahtevata posebno hrano in vodo pa tudi povečano količino kisika v spalnicah, v katere sobarice ne smejo vstopati z mobilnimi telefoni.

V Dubrovniku so opazili še nogometaša Luisa Figa, teniškega igralca Marina Čilića, igralko Thandie Newton in pevca Maluma, ki ga na družabnih omrežjih spremlja 50 milijonov oboževalcev. Pred njimi se je v Dubrovniku mudila zvezda turških telenovel Meryem Uzerli, bolj znana kot sultanka Hurem iz nadaljevanke Sulejman Veličastni. Opazili so jo na Stradunu, ko je v dresu hrvaške reprezentance glasno navijala za ognjene.


Tudi upokojeni nogometni as Luis Figo se je nastavljal lepim njihovim žarkom. FOTO Instagram
Tudi upokojeni nogometni as Luis Figo se je nastavljal lepim njihovim žarkom. FOTO Instagram


Stradun


Na Stradunu je bilo v zadnjih desetletjih mogoče srečati celo vrsto bogatih in slavnih. Po njem so se sprehajali Herbert von Karajan in Paul Getty, jordanski kraljevi par in omanski princ. Nedolgo po smrti Johna F. Kennedyja je Dubrovnik obiskala njegova vdova Jacqueline. V luksuznem hotelu Excelsior je prespal Che Guevara. Več let je Dubrovnik obiskovala monaška princesa Karolina, prihajal pa je tudi Bernie Ecclestone, čigar nekdanja soproga Slavica je po ločitvi kupila hišo v bližini Dubrovnika.

Hišo v Dubrovniku ima tudi eden najbogatejših Rusov Viktor Vekselberg, pa tudi Roman Abramovič od časa do časa zapluje po hrvaškem Jadranu. Donedavna je plul na jahti Pelarus (to je zdaj kupil šejk Združenih arabskih Emiratov), letos pa ga tukaj pričakujejo z novo jahto Eclipse, dolgo 165 metrov. Je pa vprašanje, ali bo lahko z njo kje pristal, saj je morala Ivanka, hčerka ameriškega predsednika Trumpa, pred dvema letoma z nekoliko manjšo ladjo pristati v splitskem mestnem pristanišču namesto v marini Zahodna obala, ki je namenjena slavnim in bogatim. Pogost gost na hrvaškem Jadranu je tudi soustanovitelj Microsofta Paul Allen. Ta pluje z jahto Octopus, ki je svoj čas veljala za največjo jahto na svetu. Jahta se ponaša z dvema helikopterjema, steklenim dnom za občudovanje podmorja, dvema podmornicama, košarkarsko dvorano in glasbenim studiem, v katerem je med drugimi snemal Mick Jagger.

Tudi Bill Gates je kar nekajkrat obiskal hrvaško obalo. Ob neki priložnosti tudi z lastno jahto Alpha Nero, pri čemer je bil še posebej navdušen nad Skradinom, verjetno zato, ker ga v tem slikovitem mestecu ni nihče prepoznal, kaj šele nadlegoval. Zaradi enakega razloga bo verjetno tudi svetovno znanemu raperju Wiz Khalifi ostal v lepem spominu Zadar, ki ga je obiskal julija letos.


Sutjeska


Hrvaško obalo in še zlasti Dubrovnik so od nekdaj rade obiskovale filmske zvezde. Bili so časi, ko ste lahko na Stradunu srečali Anito Ekberg in Sofio Loren, Yula Brynnerja, Elizabeth Taylor in Richarda Burtona. Ko je Burton igral Tita v filmu Sutjeska, je Elizabeth Taylor prebivala v razkošni dubrovniški vili Šeherezada. Zaposlenim je bila zelo pri srcu in mnogi se še danes spominjajo tudi njenega mačka Cassiusa Claya, ki je za zajtrk dobival sesekljani biftek. Tito se je nadvse rad družil s filmskimi zvezdami. Sofia Loren in Gina Lollobrigida sta pogosto prihajali na Brione, Burtonovo bivanje na Brionih pa je bilo za Tita dobrodošlo tudi zaradi nenehnih vprašanj o morebitnem nasledniku. »Najbrž bo to Richard Burton. Vidim, da mu gre to dobro od rok,« je ostareli maršal dejal osuplemu ameriškemu novinarju.

Filmske zvezde še vedno prihajajo v Dubrovnik. John Malkovich redno prihaja že več let. Res pa je, da se mora Dubrovnik za del slave, ki jo uživa, zahvaliti tudi svetovno uspešnim Igram prestolov, zaradi katerih nekateri – pa naj je to slišati še tako noro – in to samo zaradi njih prihajajo v to mesto. A filmov ne snemajo samo v Dubrovniku, temveč tudi vzdolž Jadranske obale. Prav te dni končujejo snemanje filma The Islander z Jamesom Cosmom, ki se je proslavil v kultnem filmu Pogumno srce, in Caroline Goodall, ki je igrala Emily v filmu Schindlerjev seznam.

John Malkovich, aboniran na oddih v Dubrovniku. FOTO: Srdjan Vrančić/Cropix
John Malkovich, aboniran na oddih v Dubrovniku. FOTO: Srdjan Vrančić/Cropix


Slavni in bogati si želijo biti na počitnicah anonimni. Še vedno se govori o tem, kako je telesni stražar slavnega para Beyonce in Jay Z pred dvema letoma v Dubrovniku pretepel televizijskega snemalca in vrgel v morje njegovo kamero, Demi Moore pa se, potem ko so objavili račun iz neke hvarske restavracije z njenim podpisom, ni nič več ustavila v nobenem obmorskem lokalu. Od neprijetnih dogodkov naj omenimo še to, da so češkega režiserja Jiřija Menzla v Dubrovniku skorajda pretepli, ker je zakril neko reklamo, Jamie Foxx pa je bil med snemanjem filma Robin Hood tarča rasističnih žalitev. Po drugi strani pa je lahko Kevin Spacey, ne da bi ga kdo vznemirjal, po ves dan užival ob kajenju trave.


Promo


Bivanje slavnih in bogatih, ki so, včasih tudi proti svoji volji, vedno v središču medijske pozornosti, vsekakor precej pripomore k turistični promociji Hrvaške. Pa čeprav se morda nekateri nad čem pritožujejo kot Rita Ora, ki je med svojim nastopom v Poreču potarnala: »Je tukaj, kjer ni ničesar, sploh mogoče gledati tekmo?« Tekmo se je seveda gledalo, Anglija je izgubila, ne vemo pa, ali ji je pri iskanju kraja za ogled tekme pomagala Franka Batelić, ki je nastopila pred njo. Vemo pa, da je Franka dva tedna pozneje, vsaj kar zadeva hrvaške medije, s poroko s članom reprezentance Vedranom Čorluko zasenčila Rito Oro. In mnoge druge.

Poroka Franke Batelić in Vedrana Čorluke je medijsko zasenčila razvpito pevko in igralko Rito Oro. FOTO: Goran Sebelić/Cropix
Poroka Franke Batelić in Vedrana Čorluke je medijsko zasenčila razvpito pevko in igralko Rito Oro. FOTO: Goran Sebelić/Cropix


Na Hrvaškem so še vedno na prvem mestu srebrni ognjeni, nato sedemdnevno žalovanje in pogreb Oliverja Dragojevića, še nato pa nova slovesnost s preleti izraelskih (in v kratkem tudi hrvaških) F-16 ob obletnici operacije Nevihta – tako da so slavni zdrsnili po lestvici navzdol. Hrvati, polni sebe – enkrat od sreče, drugič od žalosti in tretjič od ponosa – letos, kot kaže, niso sposobni opaziti nikogar drugega.

Preberite še:

Komentarji: