Opozicija bi popravljala odnose tako z ZDA kot Rusijo

Kar vladne stranke vidijo kot izboljšanje odnosov z velesilo, druge stranke vidijo kot servilnost do njenih interesov.
Fotografija: Predsednik vlade Janez Janša se je s tviti nediplomatsko in neotesano lotil ameriškega predsednika Joeja Bidna. FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters
Odpri galerijo
Predsednik vlade Janez Janša se je s tviti nediplomatsko in neotesano lotil ameriškega predsednika Joeja Bidna. FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters

Za slovensko zunanjo politiko je do nastopa vlade Janeza Janše veljalo, da se z odnosi z ZDA niso ukvarjali, veliko pozornosti so predhodne vlade namenjale gospodarskim, kulturnim in drugim odnosom z Rusijo. Pri strankah, ki jim na volitvah najbolje kaže, smo preverili, ali je Janševi vladi kljub vsem prizadevanjem uspelo izboljšati odnose z ZDA.

»Brez dvoma je bilo gojenje dobrih diplomatskih, političnih in gospodarskih odnosov geografsko in mednarodno politično majhne Slovenije tako z ZDA kot Rusijo ključno. So pa bili odnosi z Rusijo v preteklosti intenzivnejši, saj je bil njen pristop, da je želela podpisovati čim več bilateralnih sporazumov, ki urejajo gospodarsko sodelovanje med državama,« poudarja kandidatka za zunanjo ministrico Marta Kos iz stranke Gibanje Svoboda.

Po njenem mnenju so se vse slovenske vlade do zdaj trudile za kar najboljše odnose z ZDA, Janševa vlada je v tem posebna, saj je kazala veliko naklonjenost prejšnjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu in je šla s tviti Janeza Janše nediplomatsko in neotesano daleč. Poleg tega je vlada prisluhnila številnim pobudam – denimo kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta OZN. Da pa nam ZDA zaradi tega ne bodo gledale skozi prste, kaže poročilo State Departmenta o stanju človekovih pravic pri nas, še dodaja Marta Kos.

Po drugi strani v SDS trdijo, da odnosi z ZDA še nikoli niso bili na tako visoki ravni, kot so zdaj: »Podpisali smo strateški dialog z ZDA in okrepili sodelovanje med državama na najvišji diplomatski in državniški ravni.« Po letu 1997 je leta 2020 Slovenijo spet obiskal ameriški državni sekretar Mike Pompeo. »ZDA so ponovno postale najpomembnejša partnerica Slovenije zunaj EU. Pred sedanjo vlado odnosov z ZDA ni bilo,« so prepričani v SDS.

V SD menijo, da je Janša s tviti ob porazu Trump, ki so zanikali demokratično izbiro ameriškega ljudstva, naredil ogromno škodo in odnosi Slovenije z ZDA so s tem dosegli dno. »Vladi je med predsedovanjem svetu EU uspelo vzdrževati minimalno raven odnosov z ZDA, ni pa ji uspelo pridobiti največjega načrtovanega projekta, in sicer organizacije vrha EU-ZDA,« še ocenjujejo v SD.

V LMŠ bivšega premiera Marjana Šarca trdijo, da je Slovenija v preteklosti z obema velesilama delovala skladno z zakonom in strategijo o zunanji politiki. V odnosu do Rusije se je Janševa vlada po njihovem mnenju postavila na položaj enega od glavnih protagonistov uvažanja posledic vojne med Rusijo in Ukrajino v Slovenijo, zato bo ena od prioritet nove vlade izboljšanje poslabšanih odnosov tako z ZDA kot Rusijo. Podobno stališče imajo v SAB, v kateri menijo, da so bili odnosi z ZDA do nastopa sedanje vlade dobri, v resnici jih je poslabšal prav Janša s svojim tvitanjem.

Po mnenju vodje poslanske skupine Levice Mateja T. Vatovca je vlada izboljšala odnose z ZDA v smislu povečanja servilnosti do ZDA. Denimo, Slovenija še naprej priznava pravico do samoodločbe le narodom, ki jih podpirajo ZDA (Ukrajina, Kosovo), ne pa tudi Palestincem, Kurdom ali Kataloncem.

V NSi podpirajo diametralno nasprotno stališče. Ocenjujejo, da so se odnosi z ZDA v času sedanje vlade močno izboljšali: »Najvišja predstavnika slovenske in ameriške zunanje politike sta se v zadnjih dveh letih srečala trikrat, tako v Sloveniji kot v ZDA. V luči sorodnih vrednot in interesov vidimo tudi podpis skupne izjave o varnosti telekomunikacijskih omrežij 5G in podporo slovenski kandidaturi za mesto nestalne članice v varnostnem svetu.«

Preberite še:

Komentarji: