Otroci s srčno napako na zdravljenje v Izrael

Slovenski otroci s srčno napako bodo lahko s soglasjem UKC Ljubljana ponovno obravnavani pri izraelskem kirurgu Davidu Mishalyju. Zdravljenje bo krila zdravstvena blagajna.
Fotografija: Slovenski otroci s srčno napako, ki so že bili operirani pri izraelskem kirurgu Davidu Mishalyju, bodo s soglasjem Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ponovno lahko obravnavani pri tem zdravniku, če bodo starši tako želeli, so za STA potrdili v UKC. FOTO: Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Slovenski otroci s srčno napako, ki so že bili operirani pri izraelskem kirurgu Davidu Mishalyju, bodo s soglasjem Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ponovno lahko obravnavani pri tem zdravniku, če bodo starši tako želeli, so za STA potrdili v UKC. FOTO: Getty Images/Istockphoto

Ljubljana – Slovenski otroci s srčno napako, ki so bili v preteklosti operirani pri izraelskem kirurgu Davidu Mishalyju, bodo lahko s soglasjem Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ponovno obravnavani pri tem zdravniku, če bodo starši tako želeli, so za STA potrdili v UKC. To pomeni, da bo zdravljenje ponovno lahko krila zdravstvena blagajna.

V preteklih letih se je zatikalo ravno pri soglasju pristojnih v UKC za napotitev v Izrael. Ker zdravniki iz UKC takšnega soglasja za napotitev na zdravljenje v Izrael niso dali, so starši, če so želeli, da njihovega otroka kljub vsemu operira Mishaly, morali samoplačniško kriti stroške zdravljenja. Nekaj staršev se je zaradi tega odločilo za tožbo proti Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da bi izterjali stroške zdravljenja v Izraelu.

Vodstvo UKC je za STA navedlo, da so se za ponovno soglasje odločili zato, ker so ocenili, da je »za posameznega otroka, ki potrebuje kirurško zdravljenje prirojene srčne napake, najbolj kakovostno in varno zdravljenje, če se nadaljuje kontinuiteta ter otroka obravnava in spremlja isti kirurg«.

UKC je sodeloval z Mishalyjem od konca leta 2007 do aprila 2014, ko so z njim prekinili pogodbo. V Ljubljano ga je pripeljal takratni predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja Borut Geršak, saj je otroški srčni kirurg Vladimir Sojak septembra 2007 zapustil UKC.

Mishaly je v UKC prihajal operirati nekajkrat na mesec, leta 2012 pa so v javnost prišle informacije o velikih izplačilih izraelskemu kirurgu. Pozneje je zaradi načina sodelovanja z Mishalyjem dalo ugovor vesti deset zdravnikov, ki so sodelovali v programu otroške srčne kirurgije.

Medtem pa so zaradi nenehnih razprtij med sodelujočimi iz programa odšli tako rekoč vsi domači kirurgi, ki so se šolali za otroškega srčnega kirurga. Množično so odhajali tudi intenzivisti iz kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. Nazadnje so pred dnevi napovedali svoj odhod še trije otroški kardiologi, in sicer Tomaž Podnar, Samo Vesel in Stevan Bajić.

Vodstvo UKC išče rešitve in strokovnjake doma in v tujini, tako želijo privabiti otroške kardiologe. A generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder ne izključuje niti ukinitve programa. UKC zdaj sodeluje z otroškimi srčnimi kirurgi iz praškega centra Motol, ki bodo prihajali v Slovenijo operirat nekaj dni v mesecu. Pred tem so pol leta z Motolom sodelovali tako, da so njihovi kirurgi bili pet dni v tednu navzoči v Ljubljani.

Ministrstvo za zdravje pa vidi rešitev v samostojnem Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni, za katerega ministrstvo napoveduje, da bo začel delovati 1. julija. Na ministrstvu so sprva napovedovali, da bo inštitut začel delovati do 1. maja. V četrtek so na ministrstvu zagotovili, da priprave na začetek delovanja inštituta potekajo intenzivno, izbrani so prostori v okviru UKC Ljubljana, določena je oprema, prav tako potekajo pogovori z domačimi in tujimi kirurgi, ki bodo delali v centru, ter dogovori s tujimi centri o zagotavljanju strokovne podpore.

Komentarji: