Pavel Rupar za Natašo Pirc Musar ne more biti sogovornik

Samooklicani borec za pravice upokojencev je v Ljubljani kljub višjim pričakovanjem znova zbral 7000 privržencev.
Fotografija: S skrajno retoriko si je Rupar, ki napoveduje ustanovitev upokojenske stranke, dokončno zaprl vrata pri predsednici republike Nataši Pirc Musar. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
S skrajno retoriko si je Rupar, ki napoveduje ustanovitev upokojenske stranke, dokončno zaprl vrata pri predsednici republike Nataši Pirc Musar. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije in Inštitut 1. oktober, ki ju vodi bivši poslanec SDS Pavel Rupar, sta na četrti tako imenovani vseslovenski shod upokojencev po neuradnih strokovnih ocenah pripeljala okoli sedem tisoč podpornikov. S skrajno retoriko si je Rupar, ki napoveduje ustanovitev upokojenske stranke, dokončno zaprl vrata pri predsednici republike Nataši Pirc Musar.

Rupar, ki je sicer zatrjeval, da se je na četrtem protestnem shodu upokojencev zbralo 44.000 ljudi, dejansko pa bistveno manj, je svoje privržence pred shodom popeljal mimo predsedniške palače, kjer je bila njegova tarča Biserka Marolt Meden, sicer svetovalka predsednice republike za družbene dejavnosti.

»Predsednica države si je za svetovalko za upokojenska vprašanja izbrala Biserko Marolt Meden, ki se zavzema za evtanazijo. Takšno svetovalko bi si vzel Adolf Hitler v tretjem rajhu. Nacisti so pomagali duševno prizadetim in nato starejšim v prehitro smrt,« je z govorniškega odra grmel Rupar, ki je dan pred tem na omrežju facebook zahteval celo »odstranitev« Marolt Medenove s položaja svetovalke.

Nataša Pirc Musar je svojo svetovalko vzela odločno v bran: »Biserka je borka in vem, da ji današnje dogajanje ne pride preveč do živega. Toda takšnega obračunavanja z nekom, ki ga izjemno cenim in spoštujem, ki na področju boja za človekove pravice premika gore, ne morem dopustiti.« Predsednica republike je odločno obsodila pozive k njeni »odstranitvi« in celo primerjanje z nacističnimi metodami, kar je po njenem »skregano z vsako logiko ter popolnoma neprimerno in do konca zavržno«.

Pirc Musarjeva je ponovila, da podpira predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Pravica do končanja lastnega življenja je po njenem integralni del pravice vsake osebe, da avtonomno vodi svoje življenje v skladu s svojimi ideali in prepričanji. V primeru sprejetja zakona je Rupar napovedal zbiranje podpisov za razpis referenduma.

Ob stotih dneh mandata predsednice republike je bilo mogoče iz njenega urada slišati, da pri pokojninski reformi, ki jo poleg zdravstvene smatra za prioritetno, njeni sogovorniki ne morejo biti populisti, »ki se z upokojenci ukvarjajo dva meseca«. Z grobim napadom na Biserko Marolt Meden pa si je Rupar dokončno zaprl vsa vrata v predsedniško palačo.

Na shodu, ki ga je prenašala RTV Slovenija, se je Rupar dotaknil tudi svojih političnih načrtov. »Če boste za to, da ustanovimo stranko, jo bomo, če ne, tudi prav, o tem boste namreč odločali prav vi,« je dejal zbranim in napovedal, da bodo proteste nadaljevali, dokler ne bodo zadovoljni.

V nasprotju s predsednico republike sta z drugačnimi vatli Ruparja obravnavala predsednik vlade Robert Golob in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Ko je Rupar napovedal možnost, da ustanovi svojo upokojenske stranko, ga je na dan interpelacije proti njegovi vladi sprejel Golob, sredi maja pa ga je nameravala sprejeti še predsednica državnega zbora. Rupar se je pohvalil, da bo konec maja na posvetu pri predsedniku vlade nastopil »kot enakopraven partner sogovornik vsem ostalim stanovskim upokojenskim organizacijam«. V uradu predsednice republike pravijo, da nimajo težav s tem, da je Golob sprejel Ruparja.

Preberite še:

Komentarji: