Pete evropske volitve bo izpeljal Igor Zorčič

Direktor: Novi šef službe državne volilne komisije bo Igor Zorčič. Odločitev je bila soglasna. Kakšna bo plača? In kaj pravi Zorčič?
Fotografija: »Pri svojem javnem delovanju sem vedno v ospredje postavljal integriteto in krepitev ugleda institucije, ki jo predstavljam, in tudi tokrat ne bo nič drugače,
Odpri galerijo
»Pri svojem javnem delovanju sem vedno v ospredje postavljal integriteto in krepitev ugleda institucije, ki jo predstavljam, in tudi tokrat ne bo nič drugače," je povedal Igor Zorčič, ki bo s februarjem prevzel vodenje službe državne volilne komisije.  FOTO: Voranc Vogel/Delo

Državna volilna komisija je za novega direktorja službe državne volilne komisije (DVK), ki ima nalogo izpeljave državnozborskih, evropskih in lokalnih volitev ter referendumskega odločanja, imenovala odvetnika in nekdanjega politika Igorja Zorčiča. Funkcijo bo nastopil februarja in po dvanajstih letih zamenjal Dušana Vučka.

image_alt
Vučka bi rad zamenjal Igor Zorčič

Igor Zorčič bo imel le malo časa za uvajanje, saj se bo le dva meseca po nastopu službe moral začeti ukvarjati z evropskimi volitvami. Te bodo po vstopu Slovenije v EU leta 2004 pete po vrsti. Med prvimi izzivi po prevzemu funkcije pa bo kadrovska zapolnitev službe, ki jo je v zadnjem času zapustilo kar nekaj izkušenih zaposlenih.

Zorčiča smo ujeli na poti v tujino. »Pri svojem javnem delovanju sem vedno v ospredje postavljal integriteto in krepitev ugleda institucije, ki jo predstavljam, in tudi tokrat ne bo nič drugače. Upam, da je tudi to prispevalo k soglasni odločitvi vseh članov DVK pri moji izbiri. A soglasna podpora prinaša tudi veliko odgovornost. Službo direktorja DVK bom nastopil februarja prihodnje leto, na pragu evropskih volitev, kar pomeni, da bo treba takoj zavihati rokave. Hkrati je ekipa DVK zaradi odhodov nekoliko osiromašena, zato izzivov ne bo manjkalo,« je povedal po imenovanju.

Izbran med tremi kandidati

Članice in člani DVK so na današnji seji opravili pogovore s tremi kandidati, ki so se uvrstili v ožji izbor. Po končanih pogovorih so z glasovanjem sprejeli odločitev o novem direktorju.

V predhodnem postopku je posebna natečajna komisija za izvedbo javnega natečaja za direktorja službe državne volilne komisije ugotovila, da od sedmih prispelih prijav šest kandidatov izpolnjuje natečajne pogoje. Na podlagi presoje prijav in opravljenih pogovorov s kandidati ter njihove predstavitve poznavanja delovnega področja in izkazanih vodstvenih kompetenc je posebna natečajna komisija ocenila, da v ožji izbor uvrsti tri kandidate. DVK je sklenila, da bo opravila pogovore s štirimi kandidati, od katerih so se pogovora s člani komisije udeležili trije.

»Državna volilna komisija je ugotovila, da Igor Zorčič izpolnjuje vse pogoje za imenovanje direktorja službe, predpisane v javnem natečaju. Na podlagi njegove prijave in pogovora z njim se je odločila, da je najprimernejši kandidat za imenovanje na položaj direktorja službe DVK,« so sporočili po seji.

Njegov predhodnik Dušan Vučko je organiziral in izvedel četvero volitev v državni zbor, troje volitev predsednika republike v dveh krogih, dvakrat volitve v evropski parlament, trikrat volitve v državni svet, trikrat lokalne volitve in sedem referendumov oziroma skupaj 25 splošnih glasovanj volivk in volivcev.

image_alt
Državna volilna komisija: Le trije od šestih so se pripravljeni razkriti

Slovenija sodi med države z najnižjo udeležbo na vseh evropskih volitvah.

Udeležba na evropskih volitvah v Sloveniji je na vseh dosedanjih volitvah v evropski parlament močno odstopala od povprečja EU. In to močno navzdol. FOTO: Inforafika Dela
Udeležba na evropskih volitvah v Sloveniji je na vseh dosedanjih volitvah v evropski parlament močno odstopala od povprečja EU. In to močno navzdol. FOTO: Inforafika Dela

Ta se je kljub prizadevanjem, da bi volivce in volivke privabili na volišča, gibala med 28 in 29 odstotki in krepko pod evropskim povprečjem. Najnižja, 24,55-odstotna, je bila leta 2014, ko je volitve razpisal predsednik republike Borut Pahor. Prve je, spomnimo, podpisal pokojni Janez Drnovšek.

Komentarji: