Po oceni NIJZ Hrvaška še vedno epidemiološko varna država

Eden od kriterijev NIJZ za uvrstitev med varne države je manj kot deset novih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh.
Fotografija: FOTO: Primož Zrnec
Odpri galerijo
FOTO: Primož Zrnec

Hrvaška, kjer v zadnjih dneh beležijo porast okužb z novim koronavirusom – do nedelje so potrdili najmanj 19 okužb, dan prej 18 –, je še vedno epidemiološko varna država, iz katere je mogoče v Slovenijo vstopati brez omejitev, so danes za STA sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Glede varnih držav od samega začetka uporabljajo transparente kriterije, to je manj kot deset novih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh in skupno 10.000 testov na milijon prebivalcev.

Preberite še: Kaj morate vedeti o novih ukrepih na mejah

Kriterij desetih novih okužb na 100.000 prebivalcev je nižji od evropskega povprečja, so pojasnili na inštitutu. Slovenski kriterij je sorazmerno strog, saj je namen stroke oceniti primerljivo tveganje tuje države s tveganjem za okužbo v Sloveniji in s tem zaščititi prebivalce Slovenije, so navedli.

Dodatni kriterij je še 14-dnevna pojavnost okužb nad 40 na 100.000 prebivalcev, ki ga na NIJZ trenutno uporabljajo kot opozorilno vrednost. Če je okužb v zadnjih 14 dneh več kot 40 na 100.000 prebivalcev, o tem obvestijo vlado. Odločitve o tem, katere države so uvrščene na rdeči seznam, namreč ne sprejme NIJZ, ampak vlada.

Dnevno dogajanje glede pandemije novega koronavirusa spremljamo: TUKAJ

Dodali so, da epidemiološko stanje spremljajo ves čas in vsak dan sproti vključujejo v izračun, tako da hitro poslabšanje epidemiološke slike takoj vpliva na 14-dnevno vrednost. Za izračune na NIJZ uporabljajo javno dostopne podatke mednarodnih institucij, kot sta Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). 

Komentarji: