Po pošti prišlo največ glasov za SDS

Znani so izidi na predčasnih parlamentarnih volitvah glasovanja po pošti v Sloveniji.
Fotografija: Stranka Janeza Janše je prejela največ glasov tudi po pošti. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Stranka Janeza Janše je prejela največ glasov tudi po pošti. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana - Po pošti je svoj glas oddalo 1.559 volilnih upravičencev. Od tega je bilo veljavnih 1.518 glasovnic, so sporočili iz državne volilne komisije. Po pošti so lahko glasovali volivci v domovih za upokojence, bolnišnicah in zaporih.

Največ glasov po pošti je bilo oddanih za relativno zmagovalko volitev SDS, ki je prejela 320 glasov. Sledijo stranka SD z 211 glasovi, DeSUS 209, LMŠ 201, SMC 140 in NSi 109. Od strank, ki so prišle v parlament, je Levica dobila 68 glasov, SAB 64 in SNS 20 glasov.

Izid glasovanja po pošti v Sloveniji je vključen v delni izid predčasnih volitev. Po 99,99 odstotka preštetih glasov in ob 52,09-odstotni udeležbi je stranka SDS prejela 24,94 odstokta glasov, kar ji prinaša 25 poslanskih sedežev. S 13 poslanci sledi novinka LMŠ, s po 10 poslanci SD in SMC, enega manj bo imel av novem sklicu državnega zbora Levica. Nova Slovenija bo imela sedem poslancev, Stranka Alenke Bratušek in DeSUS po pet, povratnica v parlament SNS pa štiri poslance.

Glasove volivcev iz tujine bodo k tem neuradnim izidom prišteli v ponedeljek, 11. junija. Takrat bodo znani končni neuradni izidi volitev in s tem struktura novega sklica DZ.

Komentarji: