Po razstavi o Cankarju sprehod z režiserjem

Vodeni ogled: V četrtek bo po razstavi vodil Amir Muratović, čez teden dni premiera filma na nacionalni televiziji.
Fotografija: Cankar z družino Löffler Foto Arhiv Televizije Slovenija
Odpri galerijo
Cankar z družino Löffler Foto Arhiv Televizije Slovenija

V Cankarjevem domu je od junija do konca februarja na ogled razstava o Ivanu Cankarju, ki sodi v festival Cankar o Cankarju oziroma je njegov osrednji del. Razstavo Ivan Cankar in Evropa: med Shakespearom in Kafko so s svojimi komentarji pospremili že različni strokovnjaki, v četrtek ob 17. uri pa se bo po njej strokovno sprehodil režiser in scenarist Amir Muratović.

Muratović se bo vodenja razstave lotil s komentiranjem skozi lastno perspektivo odkrivanja pisateljevega življenja, na podlagi katere je nastal tudi njegov celovečerni dokumentarno-igrani film Cankar. Film je bil predstavljen že septembra v Ljubljani, nato na Dunaju in v Trstu, prav tako potuje po slovenskih krajih v okviru art kino mreže. Na obletnico Cankarjeve smrti, 11. decembra, bo premierno prikazan na nacionalni televiziji, na prvem programu ob 20.05. Muratovićev film nam približa zasebno življenje največjega slovenskega pisatelja. Filmska pripoved se začne novembra 1899, ko Cankar najame kabinet pri družini Löffler v dunajskem predmestju Ottakring.

Cankar z Nino Foto Arhiv Televizije Slovenija
Cankar z Nino Foto Arhiv Televizije Slovenija


V filmu ga spremljamo tudi v Sarajevu, na Rožniku ... Znano je, da se zapleta z dekleti, je družaben in izjemno inteligenten, opazuje bedo obubožanega delavskega razreda, se navduši nad socialdemokracijo. Upor proti krivičnemu svetovnemu redu preveva celoten Cankarjev opus. Igrani deli filma črpajo izključno iz Cankarjevih del in pisem, v glavni vlogi nastopa Rok Vihar, direktor fotografije je Rado Likon.

Komentarji: