Pod Šarcem nastaja nova LDS

Pavel Gantar: Razhajanja v SMC lahko ublaži povezovanje v levo sredino, odhod k Janezu Janši bi pomenil razkol.
Fotografija: Predsednik SMC Miro Cerar še noče razkriti, proti kateri koaliciji bo usmeril stranko. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Predsednik SMC Miro Cerar še noče razkriti, proti kateri koaliciji bo usmeril stranko. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – »Vedno sem bil odprt za pogovore z vsemi,« je ostal previden predsednik SMC Miro Cerar. S tem je nakazal, da sodelovanje s SDS ni povsem izključeno, čeprav ga je tik pred volitvami zavračal. Možno je tudi, da tako utrjuje položaj stranke v morebitni vladi Marjana Šarca (LMŠ), ki snuje blok leve sredine.

Pot do vlade, ki si jo želi SMC, je dolga, je pred začetkom prvega povolilnega srečanja vrha stranke dejal Miro Cerar. Če bi Marjanu Šarcu uspelo sestaviti koalicijo, si želi, da bi bila del nje tudi SMC, a pod pogojem, da bo ta vlada stabilna in bi SMC lahko uresničevala svoje cilje. Na vprašanje, ali neformalna srečanja s Šarcem pomenijo, da se z desnico ne bodo pogovarjali, je odvrnil, da je nekatera stališča do morebitnega povezovanja jasno predstavil v volilni kampanji, ob tem pa pomenljivo dodal: »Treba je upoštevati vse, kar se dogaja zdaj.«

Pred sejo stranke je zakrožila neuradna informacija, da so najmanj trije poslanci SMC pripravljeni na sodelovanje s prvakom SDS Janezom Janšo. »Ta poskus dogovarjanja bi pomenil razcep stranke na dva dela,« je komentiral Pavel Gantar, nekdanji predsednik državnega zbora in minister v dveh vladah Janeza Drnovška. Cerar je razkole v SMC odločno zanikal: »Različna mnenja v stranki uskladimo in nastopamo enotno.«

Infografika: Delo
Infografika: Delo

 

Liberalna trojica


Medtem je drugouvrščeni Marjan Šarec ponovno opravil neformalni sestanek z Mirom Cerarjem in Alenko Bratušek, vendar tokrat za skupno mizo. »Vse strani pogovor ocenjujejo kot konstruktiven. Znova se je potrdilo, da je za sodelovanje interes, zato bomo pogovore nadaljevali,« so po sestanku trojčka sporočili iz LMŠ.

Tako imenovani liberalni blok oziroma blok leve sredine bi tvoril jedro koalicije, za katero si prizadeva Šarec. Če ne bo poslanskih odpadnikov, ki bi radi sodelovali v Janševi vladi, bi to pomenilo 28 poslanskih glasov. Neuradno naj bi se stranke v naslednjem koraku po vzoru LDS, ki je nastala leta 1994 z združitvijo več strank, povezale v eno stranko. Za to naj bi si prizadeval predvsem Miro Cerar, ki bi si lahko tako poskušal zagotoviti mesto predsednika državnega zbora. S premierskega položaja neuradno noče presesti na ministrski ali »le« poslanski fotelj, na kar se je Cerar odzval, da je za dogovor glede tega mesta v stranki še prehitro.


 

Rešitev za SMC


Volitve so tudi po mnenju Pavla Gantarja izjemna priložnost za tako imenovane sredinske stranke, torej LMŠ, SMC in Stranko Alenke Bratušek. »Če bi te stranke začele sodelovati, bi s tem prekinile polarizacijo na levo in desno.« Vstop v levosredinsko koalicijo lahko nemir v stranki SMC, ki je na volitvah izgubila kar 26 poslancev, ublaži.

V prihodnjih dneh naj bi se srečali vsi prvaki strank, ki naj bi tvorili koalicijo leve sredine in ki uradno zavračajo sodelovanje z Janezom Janšo. Zaradi te blokade v prvem krogu SDS ne bo mogla sestaviti vlade, meni Gantar. V drugem krogu je možno, da vlado sestavi leva sredina. Če ji ne bo uspelo, je po mnenju Gantarja nato mogoče pravzaprav vse – takrat bodo stranke kalkulirale, kolikšna je cena, da preprečijo ponovne volitve, ki bi vsem, razen Janezu Janši, škodovale.

Komentarji: