Pokrajinski odbor Desusa za južno Primorsko Pivčevo pozval k odstopu

Ocenjujejo, da Pivčeva s svojim delovanjem in nastopanjem nima več osebnega ugleda med člani Desusa in v javnosti ter s tem krni politični ugled stranke.
Fotografija: Aleksandra Pivec. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Aleksandra Pivec. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Pokrajinski odbor Desusa za južno Primorsko, ki vključuje lokalne odbore Koper, Izola, Piran, Ankaran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Pivka, Ilirska Bistrica in Postojna, je danes odločal o podpori Aleksandri Pivec kot predsednici stranke. Po tem, ko ji je poslanska skupina odrekla podporo in jo pozvala k odstopu, je enako odločil tudi odbor stranke za južno Primorsko.

»Sprejeli smo soglasen sklep, da je predsednica Pivec s svojim ravnanjem škodovala stranki in njenemu ugledu, zato jo pozivamo k odstopu. Če ne bi odstopila, se zahteva sklic sveta stranke in se bo odločalo o njeni razrešitvi,« je odločitev južnoprimorskega pokrajinskega odbora Desusa povzel njegov predsednik Tomaž Gantar. Glede na to, da se je sestala že večina pokrajinskih odborov, bo svet stranke, ki mu prav tako predseduje, sklical konec prihodnjega tedna.

Takšen sklep je bil sicer pričakovan, saj kot je že pred današnjim sestankom v Kozini dejal Gantar, je bilo v stranki precej slabe volje. Ministrica za kmetijstvo se je znašla na prepihu zaradi očitkov, da sta ji podjetje Vinakras iz Divače in izolska občina plačala račune za zasebno koriščenje storitev.

Kot je povedal Gantar, je Pivčevo ob izvolitvi za predsednico iskreno podpiral, vendar se je njeno ravnanje pokazalo za neustrezno. FOTO: Jure Eržen/Delo
Kot je povedal Gantar, je Pivčevo ob izvolitvi za predsednico iskreno podpiral, vendar se je njeno ravnanje pokazalo za neustrezno. FOTO: Jure Eržen/Delo


V zvezi s tem, da bi Pivčeva še naprej opravljala funkcijo kmetijske ministrice, je Gantar dejal, da o tem odloča predsednik vlade. »Verjamem, da se bo prav odločil. Na pokrajinskem odboru to ni tema, o kateri bi razpravljali,« je pojasnil.

Kot je zatrdil, v južnoprimorskem pokrajinskem odboru podpirajo obstoj stranke v koaliciji in izvrševanje vseh danih zavez. V stranki je glede tega precej različnih mnenj in se bodo morali še poenotiti. »Pred nami je težka jesen, pričakujemo velik padec gospodarske rasti in čakajo nas pomembne naloge,« je poudaril. Po drugi strani v južnoprimorskem odboru nasprotujejo zmanjševanju demokratičnih standardov, kar se kaže, denimo, pri poseganju v delo policije in pripravi medijske zakonodaje. »Želimo si ostati odprta demokratična država,« je poudaril.

Kot je povedal, je Pivčevo ob izvolitvi za predsednico iskreno podpiral, vendar se je njeno ravnanje pokazalo za neustrezno. Na vprašanje, kako si razlaga, da Pivčeva še vedno vztraja na položaju, je odgovoril, da očitno še vedno ne ve, da je naredila kaj narobe. »Njeno razmišljanje gre v smeri, da ji vse to pripada. Dejstvo pa je, da so meje, ki bi se jih morala držati kot ministrica, jasne,« je dejal. Gantar je, če bo Pivčeva morala zapustiti mesto predsednice, pripravljen začasno prevzeti vodenje stranke do jesenskega kongresa.

Komentarji: