Na Dunaju tisoči protestirali proti ukrepom, Kurza pozvali k odstopu

V članku povzemamo relevantne informacije o spoprijemanju z boleznijo covid-19.
Fotografija: Na Dunaju je protestiralo okoli 10.000 nasprotnikov protikoronskih ukrepov. Na fotografiji dogajanje na Trgu Marije Terezije, ob katerem sta Prirodoslovni in Umetnostnozgodovinski muzej, blizu pa tudi Muzejska četrt. FOTO: Alex Halada/AFP
Odpri galerijo
Na Dunaju je protestiralo okoli 10.000 nasprotnikov protikoronskih ukrepov. Na fotografiji dogajanje na Trgu Marije Terezije, ob katerem sta Prirodoslovni in Umetnostnozgodovinski muzej, blizu pa tudi Muzejska četrt. FOTO: Alex Halada/AFP19.31 Na Danskem potrdili prvo okužbo z južnoafriškim sevom novega koronavirusa

Na Danskem so potrdili prvo okužbo z južnoafriškim sevom novega koronavirusa. Okužba je povezana s potovanjem v Dubaj, je nocoj sporočil danski inštitut za zdravje SSI. Britanski sev novega koronavirusa so na Danskem doslej potrdili že pred tedni; doslej 256-krat, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po podatkih SSI je na Danskem delež britanskega seva med vsemi na novo odkritimi okužbami z novim koronavirusom trenutno 3,6 odstotka. SSI tudi predvideva, da bo v naslednjih tednih in mesecih še več okužb z mutacijami novega koronavirusa. Kako pogosto bo to, naj bi bilo odvisno od učinkovitega nadzora nad stiki z okuženimi.

18.26 PU Ljubljana: Ljudje so v veliki meri spoštovali odloke

Danes so bili tudi ljubljanski policisti prisotni na turističnih točkah, ki so bile v preteklem vikendu množično obiskovane, so sporočili s PU Ljubljana. Nadzirali so predvsem Veliko planino, kjer so zaradi lepega vremena pričakovali večji obisk.

Skupaj z drugimi inšpekcijskimi in redarskimi službami so izvajali nadzor in ugotovili, da so ljudje upoštevali opozorila in v veliki meri spoštovali odloke za ohranjanje zdravja ljudi. Tudi stanje na področju prometa je bilo normalno, vse ceste proti Veliki planini so bile prevozne, promet na njih pa neoviran. Na območju Velike planine so izrekli le osem opozoril zaradi kršitve odlokov in dve zaradi kršitev cestno-prometne zakonodaje.

FOTO: PU Ljubljana
FOTO: PU Ljubljana


18.22 Na Dunaju okoli 10.000 protestnikov proti protikoronskim ukrepom

Na Dunaju so danes popoldne potekale demonstracije proti protikoronskim ukrepom v državi, ki se jih je udeležilo okoli 10.000 ljudi. Protestniki so ob tem vlado pod vodstvom kanclerja Sebastiana Kurza pozvali k odstopu, poročajo tuje tiskovne agencije.
Avstrija je v boju proti covidu-19 trenutno sredi tretjega zaprtja države od marca lani. Zaprte so šole, trgovine z nenujno dejavnostjo, koncertne dvorane in gledališča ter športni centri.

Današnji protestniki so poleg nezadovoljstva z vlado, jezo stresali tudi nad medije. Nosili so tudi napise, kot je Vi ste bolezen. Mi smo zdravilo, ter mahali z avstrijskimi zastavami. Večina tudi ni nosila zaščitnih mask in ni spoštovala pravil socialne distance, vključno z nekdanjim vodjo avstrijskih svobodnjakov in podkanclerjem Heinzem-Christianom Strachejem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Skrajna levica je poleg tega pripravila protidemonstracije, ki se jih je po policijskih navedbah udeležilo okoli 500 ljudi, ki so obsojali nasprotovanje nošnji zaščitnih mask.

16.47 Francija v boju proti novemu koronavirusu daljša policijsko uro

V Franciji bo od danes naprej veljala daljša policijska ura, ki se bo začela ob 18. uri in bo v veljavi do 6. ure zjutraj. Odhod od doma je dovoljen samo v primeru odhoda na delo ali nujnih družinskih razlogov. Gre za nov ukrep v boju proti novemu koronavirusu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po 18. uri bodo morale biti zaprte trgovine po vsej Franciji. Za kršitev ukrepa je zagrožena globa in celo zaporna kazen, je sporočilo francosko notranje ministrstvo. Po napovedih notranjega ministra Jeana Castexa bo daljša policijska ura veljala najmanj 15 dni.

16.44 Avstrijski strokovnjaki opozarjajo pred sproščanjem omejitev

Avstrijska vlada se je danes sestala na posvetu s strokovnjaki, ki niso naklonjeni morebitnemu sproščanju sprejetih ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa v državi. Število novih okužb je »z našega stališča mnogo previsoko«, je po sestanku povedal prorektor dunajske medicinske univerze Oswald Wagner.  V Avstriji se je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh ustalilo med 130 in 150. »Potrebni so ukrepi, ki bodo to pojavnost izrazito znižali,« je dejal in dodal, da bi morali priti pod številko 50.

16.21 V šempetrski bolnišnici uspeli zajeziti okužbe z novim koronavirusom

V Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca v Novi Gorici so, kot kaže, uspeli zajeziti okužbe z novim koronavirusom. V petek so opravili rekordnih 296 PCR testov, pri tem pa potrdili le štiri okužbe, in sicer tri pri zaposlenih v zdravstveni negi in eno pri pacientu na rehabilitacijskem oddelku v Stari Gorici.

Kot je za regijski štab civilne zaščite za severno Primorsko zapisala strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik, le štiri nove okužbe potrjujejo, da se stanje umirja ter da so s hitrimi in učinkovitimi ukrepi maksimalno zajezili okužbo. V šempetrski bolnišnici je pred dnevi prišlo do izbruha okužb z novim koronavirusom na internističnem in kirurškem oddelku. V četrtek so morali zaradi polnega covidnega oddelka enega bolnika napotiti v izolsko bolnišnico.

15.51 Se bliža sproščanje ukrepov?

Po prepričanju direktorja NIJZ Milana Kreka še nobena slovenska regija ne izpolnjuje pogojev za sproščanje ukrepov, se pa epidemiološke razmere izboljšujejo. V tem tednu se je število na novo okuženih zmanjšalo. »Državljani se trudijo spoštovati ukrepe. Če bo šlo tako naprej, lahko v naslednjem tednu sprostimo že prve zadeve,« je napovedal Krek.

image_alt
Krek nakazal možnost sproščanja ukrepov


13.32 Na Gorenjskem stanje neprimerljivo boljše

Predstavnik kranjske policijske uprave Bojan Kos je sporočil, da je v primerjavi s prejšnjo soboto danes stanje na Gorenjskem neprimerljivo boljše.

Policisti so v dopoldanskem času do 12. ure ugotovili 20 krčitev odlokov, tri vozila pa so obrnili nazaj. Prejšnjo soboto dopoldan je bilo kršitev odlokov 60, zavrnjenih pa 120 vozil. Samo v Kranjski Gori so policisti danes kontrolirali preko 400 vozil in zaznali osem kršitev odlokov, v zgolj enem primeru pa gre za prehajanje regije.

S povečanim nadzorom želijo preprečiti, da bi na priljubljenih izletniških točkah spet nastal kaos. FOTO: Leon Vidic/Delo
S povečanim nadzorom želijo preprečiti, da bi na priljubljenih izletniških točkah spet nastal kaos. FOTO: Leon Vidic/Delo


»Parkirne površine so ponekod sicer polno zasedene, vendar takšne gneče, kot je bila prejšnji konec tedna, ni,« je še izpostavil Kos. Povsem se je že umiril tudi promet. Vsem, ki spoštujejo ukrepe, se na policiji zahvaljujemo za potrpežljivost in odgovorno ravnanje.

Prehajanje med občinami zaradi rekreacije je dovoljeno znotraj iste regije. Nadzor pa bo po Kosovih besedah potekal tudi jutri.

Že sredi tedna je Tomaž Pečjak z generalne policijske uprave napovedal, da bodo predlagali ukinitev izjeme prehajanja občinske meje z namenom rekreacije, če bodo ta konec tedna na priljubljenih izletniških točkah zaznavali kaos in kršitve pri prehajanju regij.

13.26 Bregantova vesela medbolnišnične solidarnosti

Vodja kabineta na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je ob obisku izolske bolnišnice izrazila veselje nad solidarnostjo bolnišnic, ki so pripravljene sprejeti bolnike s covidom-19 tudi iz drugih regij. Kot je opozorila, so številke v bolnišnicah in na intenzivnih enotah še vedno visoke in tako bo po projekcijah še vsaj 14 dni.

»Skupaj bomo tudi ta zimski val epidemije, ki je za vse težak, zmogli«, je v izjavi po današnjem obisku Splošne bolnišnice Izola (SBI) še dejala Bregantova. Ob tem je spomnila, da covid-19 ni edina bolezen, s katero se soočamo, zato je pozdravila za začetek februarja načrtovano odprtje znatno okrepljenega oddelka za radiologijo v SBI, ki bo velika pridobitev za bolnike.

Direktor SBI Radivoj Nardin je poudaril, da bodo držali svojo obljubo in tako kot do zdaj pomagali tako bolnikom s covidom-19 kot tudi ostalim, da čim prej pridejo do zdravnika in do primerne oskrbe. Po njegovih podatkih je v Izoli že zdaj polovica bolnikov s covidom-19 iz drugih regij.

Glede pričakovanih pritiskov na zdravstveno osebje v nadaljevanju epidemije pa je Nardin izpostavil, da so z notranjo reorganizacijo in umikanjem določenih procesov poskrbeli za to, »da kratkotrajno, to je mesec, mesec in pol lahko zdržimo zelo velike pritiske«.

Po podatkih strokovnega direktorja bolnišnice Dušana Deisingerja se v SBI danes zdravi 34 bolnikov z novim koronavirusom, od tega štirje na intenzivni negi. Zaenkrat je kadra dovolj, v prejšnjih dneh pa so tudi že sprejeli paciente iz drugih regij. Tako je poleg murskosoboške bolnišnice pomoč potrebovala tudi novogoriška bolnišnica.

11.12 Avstrijski strokovnjaki opozarjajo pred sproščanjem omejitev

Avstrijska vlada se je danes sestala na posvetu s strokovnjaki, ki niso naklonjeni morebitnemu sproščanju sprejetih ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa v državi. Število novih okužb je iz našega stališča mnogo previsoko, je po sestanku povedal prorektor dunajske medicinske univerze Oswald Wagner.

»Število novih okužb se ne zmanjšuje več zadostno,« je povedal Wagner na novinarski konferenci v kanclerjevem uradu.

Razlog za previdnost je predvsem zaskrbljenost pred mutacijo virusa, ki se zdaj pojavlja tudi v Avstriji.

Odločitev o nadaljnjih ukrepih naj bi avstrijska vlada sporočila v nedeljo.

11.00 Srbija prejela prve odmerke kitajskega cepiva

V Srbijo je danes prispelo prvih milijon odmerkov cepiva proti covidu-19 kitajskega proizvajalca Sinofarm. Prihod letala z odmerki je na beograjskem letališču Nikola Tesla pričakal srbski predsednik Aleksandar Vučić.

S kitajskim cepivom naj bi po napovedih med drugim cepili srbskega predsednika ter ministra za zdravje Zlatiborja Lončarja. Srbsko premierko Ano Brnabić so že cepili s Pfizerjevim cepivom, predsednika srbskega parlamenta Ivico Dačića pa z ruskim cepivom Sputnik V.

Vučić je v izjavi za novinarje dejal, da bodo cepljenje s kitajskim cepivom začeli takoj, ko bo ustrezno dovoljenje izdala srbska agencija za zdravila in medicinsko opremo. Dodal je, da Srbija doslej ni dobila še nobenega odmerka cepiva v okviru pobude Covax ter da so vsa cepiva, ki so doslej prišla v Srbijo, rezultat dvostranskih dogovorov.

Poleg kitajskega cepiva, Pfizerjevega cepiva in Sputnika V naj bi Srbija v prihodnosti po Vučićevih napovedih dobila tudi cepivo AstraZenece.

10.06 Včeraj zaznali 1523 na novo okuženih

V Sloveniji so včeraj po podatkih Covid-19 Sledilnika ob 4763 opravljenih PCR-testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 1.152 ljudeh, kar je 24,2 odstotka testiranih. S hitrimi antigenskimi testi (HAT) so jih testirali 5790 ljudi, pozitivnih jih je bilo 371 oziroma 6,4 odstotka.

Po podatkih vlade je umrlo 19 ljudi s covidom-19. Hospitaliziranih je bilo 1224 covidnih bolnikov, 193 jih je potrebovalo intenzivno nego, 128 so jih odpustili.

Skupaj je tako na novo okuženih 1523 ljudi, kažejo podatki sledilnika za covid-19. To je znova malenkost več okuženih kot dan prej. Aktivno okuženih je bilo 24.111 ljudi.V četrtek so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 1478  ljudeh.

9.47 V Indiji začeli obsežno akcijo cepljenja proti covidu-19

V Indiji se je danes začela ena najobsežnejših akcij cepljenja proti covidu-19 na svetu, saj naj bi v tej državi do julija cepili 300 milijonov ljudi. Prvega so cepili zdravstvenega delavca v državni bolnišnici v New Delhiju.

»Nobena država doslej še ni izvedla tako obsežne akcije,« je dejal premier Narendra Modi.

Najprej nameravajo cepiti okoli 30 milijonov zdravstvenih in drugih najbolj izpostavljenih delavcev. Zatem bo sledilo cepljenje 270 milijonov ljudi, ki so starejši od 50 let ali bolj nagnjeni k tveganjem. Skupno naj bi v prvi fazi cepili 300 milijonov ljudi, kar predstavlja četrtino prebivalstva Indije.

image_alt
Zdajšnja cepiva so bolj preizkušena kot katerokoli zdravilo


Danes nameravajo cepiti okoli 300.000 ljudi, in sicer v 3000 centrih po državi. Za cepljenje, ki bo skupno potekalo v približno 290.000 centrih, so usposobili približno 150.000 ljudi.

V Indiji so doslej odobrili dve cepivi proti covidu-19, in sicer cepivo, ki ga je razvila AstraZeneca v sodelovanju z oxfordsko univerzo, in cepivo indijske farmacevtske družbe Bharat Biotech.

8.00 Nad Nemčijo lani najmanj letal v 40 letih

Nemška kontrola zračnega prometa je lani naštela 1,46 milijona vzletov, pristankov in preletov letal, kar je najmanj po letu 1980. Razlog je pandemija covida-19, ki je ohromila letalski promet

Leta 2019 je kontrola zračnega prometa naštela 3,33 milijona vzletov, pristankov in preletov.

Največji upad je bil lani pri letalskem potniškem prometu, tovorni promet pa je izkoristil povečano povpraševanje spletnih trgovcev po dostavi. Tako so jo bolje odnesla letališča z večjim deležem tovornega prometa.

Po napovedi prvega moža kontrole Dirka Mahnsa bo trajalo predvidoma do leta 2025, da se letalski promet vrne na predkrizno raven. Do takrat bo kontrola zračnega prometa prikrajšana za približno dve milijardi evrov v obliki izgubljenih pristojbin, ne da bi lahko bistveno zmanjšala stroške svojega delovanja.

7.45 Biden odločno v boj proti koronavirusu

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je v petek v Wilmingtonu v ameriški zvezni državi Delaware predstavil načrt boja proti novemu koronavirusu oziroma pospešene distribucije cepiva in cepljenja prebivalstva. Dosedanje delo vlade Donalda Trumpa je opredelil kot polomijo in obljubil boljše ukrepe.

Bidnova vlada namerava po ZDA vzpostaviti več tisoč centrov za cepljenje, kjer bodo zaposlili tudi upokojene zdravnike in zdravstvene delavce. Namerava tudi oživeti zakon o vojni proizvodnji za povečanje proizvodnje opreme za distribucijo cepiv, kot so epruvete, igle in injekcije, cepiva pa bo med skladiščenjem zaščitil z zakonom.

Joe Biden vztraja, da nameravajo v prvih sto dneh vladanja cepiti sto milijonov ljudi. FOTO: Scott Eisen/AFP
Joe Biden vztraja, da nameravajo v prvih sto dneh vladanja cepiti sto milijonov ljudi. FOTO: Scott Eisen/AFP


Podjetja, ki bodo dobila ukaz za povečanje proizvodnje, so že identificirana, države, ki za distribucijo in cepljenja uporabljajo nacionalne garde, pa bodo dobila povrnjene stroške od zvezne vlade.

V ZDA se je z novim koronavirusom do petka zvečer okužilo več kot 23,5 milijona ljudi, umrlo je skoraj 392.000 covidnih bolnikov. Bidnovi svetovalci se bojijo, da bi do februarja ZDA lahko dosegle 500.000 mrtvih.

Ponovil je svojo napoved, da namerava v prvih sto dneh vladanja cepiti sto milijonov ljudi. »Čas je za velike cilje in pogumno zasledovanje teh ciljev, ker je na kocki dobesedno zdravje celotne države,« je dejal Biden.

Med drugim načrtuje boljšo distribucijo cepiv v soseskah z nižjimi dohodki, ki sedaj niso tako dobro pokrite, za prepričevanje tistih, ki ne zaupajo cepljenju, pa bo najel marketinška podjetja.

Bidnova vlada bo nemudoma sprostila večino cepiva, kakor hitro bo na voljo in ga ne bo zadrževala zato, da prejemniki prve doze zanesljivo dobijo tudi drugo. Zvezne države bodo sproti obveščene na koliko doz lahko računajo, da pripravijo ustrezne načrte.

7.00 Poostren nadzor nad spoštovanjem protikoronskih omejitev

Ta konec tedna, ki naj bi spet postregel z lepim vremenom, se lahko obeta gneča na priljubljenih izletniških točkah po državi. Policija je že napovedala poostreni nadzor nad spoštovanjem veljavnih protikoronskih odlokov. Predstavniki ministrstva za zdravje in NIJZ pa bodo danes obiskali različne zdravstvene inštitucije po državi.

Policija bo tudi ta konec tedna poostreno nadzirala promet in preverjala spoštovanje odlokov. V zadnjem obdobju namreč število kršitev narašča, največ jih je bilo minulo soboto, predvsem na Gorenjskem. V zadnjih treh tednih so policisti opravili nadzore spoštovanja odlokov na več kot 45.000 krajih in pri tem izrekli 1773 opozoril, v 1198 primerih pa so proti kršiteljem uvedli prekrškovni postopek.

S povečanim nadzorom želijo preprečiti, da bi na priljubljenih izletniških točkah spet nastal kaos. FOTO: Leon Vidic/Delo
S povečanim nadzorom želijo preprečiti, da bi na priljubljenih izletniških točkah spet nastal kaos. FOTO: Leon Vidic/Delo


Kot so spomnili policisti, še vedno velja prepoved zbiranja ljudi in omejitev gibanja med 21. in 6. uro. Ker je prehajanje med občinami zaradi rekreacije dovoljeno samo znotraj iste regije, ljudi pozivajo k odgovornemu ravnanju, v primeru povečane zasedenosti pa naj se namenijo drugam. Kjer med osebami, ki niso ožji družinski člani, ni zadostne medsebojne razdalje (manj kot tri metre), je obvezna zaščitna maska tudi na prostem.

Že sredi tedna je Tomaž Pečjak s policije napovedal, da v kolikor bodo ta konec tedna na priljubljenih izletniških točkah zaznavali kaos in kršitve pri prehajanju regij, bodo predlagali ukinitev izjeme prehajanja občinske meje z namenom rekreacije.

Ker bo ta vikend v Kranjski Gori potekalo smučarsko tekmovanje za Zlato lisico brez gledalcev, je policija že danes poostrila nadzor na izvozu z avtoceste v Hrušici. Predvidena je tudi zapora kolesarske poti od bencinskega servisa Petrol v Podkorenu do tekmovališča, ki je med vikendi zelo obremenjena s pešci in je glavna rekreativna povezava med Kranjsko Goro in Ratečami. Rekreativce zato pozivajo, da se peš ne odpravljajo po tej kolesarski poti, prav tako naj se v okolici ne zadržujejo na javnih površinah in cesti.

Ta konec tedna pa bodo predstavniki ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) spet na terenu, da bi se seznanili z aktualnim epidemiološkim stanjem, zdravstvenimi potrebami v ustanovi ter cepljenjem zaposlenih proti covidu-19. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne bo obiskala Splošno bolnišnico Celje, vodja kabineta na ministrstvu Tina Bregant bo obiskala Splošno bolnišnico Izola, direktor NIJZ Milan Krek pa se bo mudil v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor.

Komentarji: