Policija preiskuje sum na nezakonit lov risinje Neže

GPS-ovratnica je v sredini maja poslala signal smrtnosti. Na območju Dolenjske so našli madež krvi risinje in policija je sprožila postopek.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo

Na spleti strani projekta LIFE Lynx so opozorili na sum nezakonitega lova na risinjo Nežo, ki je potomka doseljenega risa Goruja in rezidentne risinje Teje. Kot navajajo na spletni strani, je v sredini maja GPS-ovratnica poslala signal smrtnosti.

Projektni partnerji z Biotehniške fakultete so takoj odšli na teren, kjer so na območju Lovske družine Struge na Dolenjskem v bližini lovske preže našli GPS-ovratnico, ki je bila vidno odtrgana na silo. Obvestili so policijo, ki pa sprva ni sprožila preiskave, saj samo na podlagi najdene ovratnice ni obstajal utemeljen sum za kaznivo dejanje.

Pozneje so s pomočjo psa na mestu našli tudi madež krvi in odvzeli vzorec za nadaljnje preiskave. Genetska analiza je potrdila, da gre za kri risinje Neže, kar je bil vzrok, da je policija sprožila postopek.

Vsak član lovske organizacije bo za nezakonit uboj za vedno črtan iz lovske organizacije

»Primer je prevzel kriminalist, ki je bil leta 2019 udeleženec strokovnega usposabljanja za policiste glede nezakonitega ubijanja prostoživečih živali, ki smo ga organizirali v okviru projekta LIFE Lynx v Gotenici. Lovska zveza Slovenije je policiji in kriminalistu namenila stoodstotno podporo ter sodelovanje pri preiskovanju primera,« navajajo pri LIFE Lynx. Kot je dejal predsednik LZS mag. Lado Bradač, »bo vsak pravnomočno obsojen član lovske organizacije za nezakonit uboj katerekoli prostoživeče živali za vedno črtan iz lovske organizacije«.

Preiskava primera še poteka, želijo pa si, da bi zgodba dobila epilog in da v prihodnje ne bi bilo več tovrstnih dogodkov.

Preberite še:

Komentarji: