Državni zbor potrdil Andrejo Katič za ministrico za pravosodje

Andreja Katič bo že v drugo prevzela vodenje pravosodnega resorja. Od nje se pričakuje, da bo razjasnila okoliščine glede stavbe na Litijski.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Državni zbor je s 45 glasovi za in 18 glasovi proti potrdil Andrejo Katič za ministrico za pravosodje. Katičeva je pred poslanci že zaprisegla. Dejala je, da pričakuje dobro sodelovanje, vendar se zaveda, da »prihaja v zahtevnem času«. Upa še, da jim bo skupaj uspelo delati v dobrobit pravosodja. Za danes je na ministrstvu predvidena tudi primopredaja poslov. Katičeva je v petek že dobila zeleno luč matičnega odbora DZ za pravosodje.

image_alt
NPU opravil hišne preiskave, med osumljenimi ni nekdanje ministrice

Novoizvoljena pravosodna ministrica Andreja Katič je po zaprisegi v DZ poudarila, da vodenje resorja prevzema v zahtevnem obdobju. Ob spopadanju s posledicami afere sodna stavba napoveduje takojšnje pogovore o ureditvi plač sodnikov. Že v sredo se bo sestala s predsednikom vrhovnega sodišča, v četrtek bo sledil sestanek s predstavniki pravosodja.

Dan, ko je DZ Katič znova imenoval na funkcijo pravosodne ministrice, resor je vodila že v vladi Marjana Šarca, sicer mineva v znamenju afere ob nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, ki je z ministrskega stolčka odnesla njeno predhodnico Dominiko Švarc Pipan. Zaradi omenjenega nakupa Nacionalni preiskovalni urad (NPU) danes skupaj s kriminalisti več policijskih uprav izvaja 16 hišnih preiskav. Ena teh med drugim poteka tudi v prostorih ministrstva za pravosodje.

Novoizvoljena ministrica s podrobnostmi še ni seznanjena, je dejala v izjavi po izvolitvi. Pričakuje pa, da bo z njimi seznanjena ob primopredaji poslov, predvidoma danes popoldne. Zatem bo za skupno mizo sedla tudi s sodelavci na ministrstvu, ki »niso tako ali drugače v kakšni preiskavi«, je napovedala.

Med prvimi nalogami, ki jo čakajo, pa so pogovori s predstavniki pravosodja, predvsem o uresničitvi odločbe ustavnega sodišča glede plač sodnikov. Kot je že napovedala v predstavitvi pred matičnim odborom DZ, bo vlada to urejala s posebnim zakonom, predvidoma še v prvi polovici leta.

Katičeva se bo tako že v sredo sestala s predsednikom vrhovnega sodišča Miodragom Đorđevićem, za četrtek pa je predsednik vlade Robert Golob sklical sestanek s pravosodnimi deležniki, je dejala nova ministrica za pravosodje.

Ob izvolitvi je še poudarila, da na resor prihaja v zahtevnem obdobju, pričakuje, da bo v sodelovanju z DZ, ki jo je danes imenoval na ministrsko funkcijo, tudi z izboljšanjem zakonodaje ravnala v »dobrobit pravne države ter državljank in državljanov Republike Slovenije«.

Napovedala je še, da bo najverjetneje danes do konca dneva sprejela odločitev o svojih najožjih sodelavcih in tako vladi v četrtek v imenovanje predlagala imena novih državnih sekretarjev na ministrstvu za pravosodje.

Za danes popoldne je na ministrstvu za pravosodje predvidena tudi primopredaja poslov, ki bo priložnost, da se Katičeva seznani z dosedanjimi posli in morebitnimi nepravilnostmi. V zadnjih dneh je poudarila, da se zaveda, da prihaja v resor z močno okrnjenim ugledom. V luči afere nakupa stavbe na Litijski je zatrdila, da stvari ne bo pometala pod preprogo.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Koalicijski partnerji so že pred samo potrditvijo Katičeve izpostavili njene bogate politične izkušnje za vodenje resorja, obenem pa od nje pričakujejo, da bo razjasnila okoliščine glede afere sodne stavbe na Litijski.

»Zavedamo se, da v današnjih okoliščinah sprejeti kandidaturo za vodenje ministrstva nikakor ni bila lahka odločitev,« je v imenu poslanske skupine SD poudarila Meira Hot.

Dogodek na Litijski je po njenih besedah razkril tudi nedoslednosti in nestrateški pristop k reševanju prostorske problematike sodišč. Čas, ki je na voljo do konca mandata aktualne vlade, po mnenju SD zahteva »realizacijo konkretnih zavez«, med katerimi med drugim izpostavljajo ureditev materialnega položaja sodnikov, tožilcev, pravosodnih policistov in drugega pravosodnega osebja, sprejetje reforme sodstva, prenovo kazenskega prava, ureditev razmer v zaporskem sistemu in drugo.

Meira Hot je posebej izpostavila nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča glede sodniških plač, zaradi katere med sodniki vre.

Tudi v Levici niso imeli zadržkov do tega, da Katičeva znova zasede stolček na čelu ministrstva za pravosodje. Kot je pred glasovanjem poudaril poslanec Milan Jakopovič, bodo kandidatko soglasno podprli, saj »resor, njegove posebnosti in ključne probleme dovolj dobro pozna«.

Od nove ministrice pričakujejo tudi, da bo temeljito proučila, kaj se je dogajalo s spornim nakupom stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, in da bo storila vse, da bodo vsi odgovorni odgovarjali za svoja ravnanja. Primer Litijske je razkril, da za korupcijo ni imuno niti področje, ki bi se moralo najbolj aktivno boriti proti njej, je poudaril Jakopovič.

V Levici si želijo, da bi se nova ministrica čim prej lotila tudi reševanja drugih izzivov pravosodnega resorja, pri čemer je Jakopovič med drugim izpostavil problematiko femicidov in družinskega nasilja, uresničitev ustavne odločbe glede sodniških plač, sprejetje nove sodniške zakonodaje, načrtovano reformo sodnega sveta in novosti pri imenovanju sodnikov.

Tudi v poslanski skupini Svoboda se ob predstavitvi stališča niso izognili aferi z nakupom stavbe na Litijski, ki je pokazala, da imamo v Sloveniji v pravosodju veliko resnih izzivov in težav, je poudaril vodja poslanske skupine Borut Sajovic. Je pa spomnil, da so se tudi v opoziciji v preteklosti po domače lotevali nakupov zemljišč za potrebe sodstva, in to podkrepil s primerom nakupa na Masarykovi cesti v Ljubljani v času ministra Lovra Šturma.

Golob: Katičeva je dolgoletna političarka s številnimi izkušnjami

Predsednik vlade je danes v obrazložitvi imenovanja kandidatke dejal, da je Katičeva zelo primerna kandidatka za ministrico. Poudaril je, da je dolgoletna političarka s številnimi izkušnjami tako na lokalnem kot nacionalnem nivoju, poleg tega je naloge ministrice na pravosodnem resorju že opravljala.

Po Golobovih besedah se Katičeva že vso profesionalno kariero posveča politiki. Spomnil je, da je začela v lokalni skupnosti v Velenju, kjer je bila dolga leta direktorica občinske uprave, kasneje pa je bila zelo aktivna na različnih področjih, od zavzemanja za enakost spolov do delovanja v združenju občin. Ocenil je, da je »prava izkušena političarka v pozitivnem pomenu besede«.

Andreja Katič je kariero nadaljevala na državnem nivoju. Golob je spomnil, da je bila leta 2014 izvoljena za poslanko, nato pa je bila do marca 2018 ministrica za obrambo. Dve leti je bila tudi ministrica za pravosodje v mandatu vlade Marjana Šarca, nato pa je nadaljevala delo na lokalni ravni, dokler ni v mandatu zdajšnje vlade postala državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj.

Preberite še:

Komentarji: