Poslanci enotno na pomoč pri sanaciji planinskih domov na Okrešlju in Korošici

Ocenjena sredstva za novogradnjo obeh planinskih koč so milijon in pol evrov, planinci so s članarino v planinski organizaciji v letu 2019 prispevali dobrih 45.000 evrov.
Fotografija: V PD Celje-Matica urejajo tudi možnost SMS-donacij. FOTO: Rock Ošep
Odpri galerijo
V PD Celje-Matica urejajo tudi možnost SMS-donacij. FOTO: Rock Ošep

Planinsko društvo Celje-Matica je pred kratkim v požaru izgubilo že drugo kočo v zadnjih dveh letih, pred tem je do tal pogorel Kocbekov dom na Korošici. Ker si društvo samo sanacije ne more privoščiti, so na pomoč priskočili planinci, različne organizacije, sedaj pa tudi država. Na včerajšnji seji Državnega zbora so poslanci na prošnjo Planinske zveze Slovenije 8PZS) namreč za pomoč pri sanaciji obeh planinskih domov sprejeli amandma k proračunu za leto 2020 in v ta namen »rezervirali« 400.000 evrov. 

Ocenjena sredstva za novogradnjo obeh planinskih koč v Kamniško-Savinjskih Alpah so milijon in pol evrov, planinci so s članarino v planinski organizaciji v letu 2019 prispevali dobrih 45.000 evrov, PZS dodatnih 20.000 evrov, PD Celje-Matica pa je odprl tudi poseben transakcijski račun za prostovoljne prispevke.

»V Planinski zvezi Slovenije z veseljem sprejemamo odločitev Državnega zbora RS, da v pravkar sprejetih proračunih nameni finančna sredstva za sanacijo škode pogorelih planinskih koč. Posebej nas veseli, da je ta predlog podprlo vseh 90 poslank in poslancev državnega zbora, kar kaže na to, da je planinstvo resnično tisto, ki povezuje Slovence vseh generacij in političnih prepričanj. Čeprav obstaja možnost, da bodo morali poslanke in poslanci (ob morebitnem vetu v DS) o proračunu ponovno glasovati, verjamemo, da bodo svojo podporo slovenskemu planinstvu izkazali tudi v tem primeru,« odločitev poslancev pozdravlja podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen»Postavljeni so veliko bolj realni temelji za začetek celovite sanacije škode obeh pogorelih planinskih domov, s tem pa tudi odgovornost Planinskega društva Celje Matica in Planinske zveze Slovenije, da se je tako gradbeno kot finančno lotimo z ustrezno organiziranostjo ter jo izvedemo kar najbolj racionalno in učinkovito. Naloga je zahtevna, saj je trenutno stanje pri izdelavi projektne in gradbene dokumentacije za Kocbekov dom v sklepni fazi; za Frischaufov dom pa obstaja za zdaj samo želja PD Celje Matica, da bi se gradil prednostno. Vse te dileme moramo v najkrajšem času razčistiti in sprejeti najbolj racionalne odločitve, ki smo jih glede na časovne roke, razpoložljiva finančna sredstva in kratko gradbeno sezono sposobni uspešno izvesti,« še dodaja Eržen. 

Dom na Korošici je pogorel pred dvema letoma. FOTO: Beno Karner
Dom na Korošici je pogorel pred dvema letoma. FOTO: Beno Karner


Dom na Okrešlju pogorel zaradi napake na električni napeljavi


Glede na izražen interes posameznih potencialnih sponzorjev in donatorjev - dobaviteljev gradbenega materiala in opreme - je tudi tukaj še veliko možnosti za pridobivanje dodatnih sredstev. V planinski zvezi som kot so zapisali v sporočilu za javnost, pripravljeni pri vseh teh odločitvah in aktivnostih tudi dejavno sodelovati, k čemur jih odločitev državnega zbora še posebej zavezuje.

Frischaufov dom na Okrešlju je izjemno priljubljena koča med planinci, alpinisti in tudi turisti, zato je bil požar velik udarec tako za celjsko planinsko društvo kot tudi za slovensko planinstvo, ki je v dobrih dveh letih ostalo brez dveh planinskih domov v Kamniško-Savinjskih Alpah na trasi Slovenske planinske poti.Kriminalisti celjske policijske uprave so 16. novembra opravili ogled pogorišča Frischaufovega doma na Okrešlju nad Logarsko dolino. Po podatkih policije naj bi dom pogorel zaradi napake na električni napeljavi, zato je tuja krivda za požar izključena. Isti dan je PD Celje Matica organiziral tudi delovno akcijo čiščenja pogorišča na Okrešlju, v kateri je sodelovalo več kot 50 alpinistov in drugih prostovoljcev iz vse Slovenije. 

Preberite še:

Komentarji: