Posvetovalna skupina priporočila nabavo tudi tistih cepiv, ki še niso odobrena

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo



21.19  Šircelj: Slovenija bo načrt za okrevanje v Bruselj poslala do konca meseca


Slovenija bo načrt za okrevanje v Bruselj posredovala v predvidenem roku, torej do konca meseca, je danes povedal finančni minister Andrej Šircelj. Pričakuje, da bo to storila v zadnjem tednu aprila. Za zdaj ni načrta Evropski komisiji poslala še nobena članica. Med prvimi pa naj bi bile Portugalska, Španija, Grčija in Francija. Finančni ministri EU so danes virtualno razpravljali o pripravah na črpanje evropskih sredstev za okrevanje. V Evropski komisiji pravijo, da se financiranje lahko začne julija, če bodo članice ratificirale sklep o lastnih virih in pripravile dobre nacionalne načrte za črpanje teh sredstev.

20.19 Posvetovalna skupina za cepljenje priporočila nabavo tudi tistih cepiv, ki še niso odobrena

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je priporočila, da Slovenija nabavi tudi vsa cepiva proti covidu-19, ki še čakajo na odobritev Eme, med njimi ruski Sputnik, poročajo mediji. Vodja skupine Bojana Beović je povedala, da bi jih hranili v t. i. karantenskih skladiščih, po pridobitvi dovoljenja pa bi jih lahko začeli uporabljati takoj. Nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin je dejal, da je vlada naročila prav vse tipe cepiv, za katere je možno oddati naročilo. Dodal je, da se pri nekaterih proizvajalcih, ki še niso registrirani, nakazujejo zamude.

19.45 Na odboru DZ za zdravstvo o odgovornosti za nenabavo dodatnih opcijskih odmerkov cepiv

Na odboru DZ za zdravstvo danes na nujni seji razpravljajo o okoliščinah nabav cepiv proti covidu-19, zakaj se Slovenija konec lanskega leta ni odločila za naročilo dodatnih, opcijskih odmerkov cepiv Pfizerja in BioNTecha ter Moderne, predvsem pa o tem, kdo je odgovoren za to, da se teh dodatnih odmerkov takrat ni naročilo. Poslanec SD Dejan Židan je v imenu predlagateljev seje, poslanskih skupin LMŠ, SD, Levice in SAB, opozoril, da konec decembra lani in morda še nekaj dni v januarju Slovenija ni naročila dodatnih 470.000 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, s čimer bi lahko v prvi polovici letošnjega leta cepili 250.000 ljudi. Kot je dejal, je v času odločanja o morebitnem naročilu dodatnih odmerkov ministrstvo za zdravje vodil premier Janez Janša. »Pri tako resnih vprašanjih nekdo mora sprejeti odločitev. Strokovne skupine svetujejo, politika pa sprejme odločitev,« je dejal.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


19.08 Bela hiša namenja 1,7 milijarde dolarjev za sledenje različicam koronavirusa

Ameriška vlada vzpostavlja 1,7 milijarde dolarjev vreden sistem za identifikacijo in sledenje mutacijam oziroma različicam novega koronavirusa, ki bi lahko sprožile nov val pandemije. Strategija predvideva več sredstev za Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) in zdravstvena ministrstva po zveznih državah za izdelavo genetskih zemljevidov vzorcev novega koronavirusa, odprtje šestih centrov odličnosti, to je partnerstev med vlado in univerzami, za raziskave in razvoj tehnologij za nadzor nad virusi in vzpostavitev baze podatkov za boljšo delitev in analizo informacij o nastajajočih grožnjah, da se lahko hitreje ukrepa.

Denar za ta projekt je bil zagotovljen v zadnjem 1900 milijard dolarjev vrednem zakonu za pomoč ekonomiji in boj proti pandemiji. Gre za vzpostavitev stalnega sistema, ki bo bdel ne le nad covidom-19 in koronavirusi ampak tudi drugimi nevarnimi virusi, ki se pojavljajo v svetu in uvodoma morda niso grožnja za ZDA. V preteklosti so bili to na primer ebola, zika, sars in drugi virusi.

18.28 Testi za samotestiranje šolarjev in dijakov že pri regijskih štabih CZ

Regijski štabi civilne zaščite so danes v državnem logističnem centru Roje prevzeli skupno 300.000 testov za samotestiranje šolarjev in dijakov na okužbo z novim koronavirusom, so za STA povedali na upravi za zaščito in reševanje. Šole bodo teste, ki so v Roje prišli v četrtek zvečer, prevzele na regijskih izpostavah uprave. Dijaki bi morali po prvotno predvidenem datumu začeti poskusno samotestiranje že danes, vendar so začetek prestavili zaradi zamude pri dobavi testov. O novem datumu bodo šole in dijaki pravočasno obveščeni, so za STA povedali na ministrstvu za zdravje. Po njihovih navedbah gre sicer za teste kitajskega podjetja Joysbio (Tianjin) Biotechnology.

18.19 Iniciativa Študenti še obstajamo med drugim s pozivom vladi za premik odprtja fakultet iz oranžne v rdečo fazo

Študentje, združeni v iniciativo Študenti še obstajamo, rektorji javnih univerz in predstavniki visokošolskih sindikatov so na ministrstvo za izobraževanje in vlado naslovili javni poziv za reševanje generacije študentov, ki so jo prizadeli epidemija in ukrepi za njeno zajezitev. Med drugim zahtevajo premik odprtja fakultet iz oranžne v rdečo fazo. Podpisniki poziva ugotavljajo, da je zaradi dolgotrajnega zaprtja fakultet v celoti izgubljeno študijsko leto 2020/2021 in polovica študijskega leta 2019/2020, kar v praksi pomeni dve generaciji študentov. Zato je treba narediti vse, da ne bodo enake usode doživele tudi prihodnje generacije.
Kot namreč ugotavljajo, študij na daljavo ni primerljiv s študijem v živo, zmanjšani so komunikacija, prenos znanja ter kritičnost, samostojnost in izmenjava različnih mnenj. Neustrezno študijsko okolje in motnje vodijo v neosredotočenost in zmanjšanje pozornosti zaradi monotonosti študijskih obveznosti. Povečujejo se stres in psihične težave, zaradi izpada dohodka iz študentskega dela se povečuje tudi finančna stiska študentov, ugotavljajo.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


18.02 Ema bo ugotovitve glede cepiva Johnson & Johnsona predstavila v torek

Evropska agencija za zdravila (Ema) bo ugotovitve glede varnosti cepiva proti covidu-19 proizvajalca Johnson & Johnson predstavila v torek. Odbor agencije za varnost zdravil že od minulega tedna preučuje redke primere nenavadnih krvnih strdkov, ki so jih po cepljenju s tem cepivom zaznali pri šestih osebah v ZDA. Kot je danes sporočila Ema, bo ugotovitve v zvezi s primeri trombemboličnih dogodkov, povezanih s cepivom Johnson & Johnsona, predstavila v torek popoldne prek spleta. Glede na minuli teden objavljeno pojasnilo Eme gre pri zaznanih krvnih strdkih za primere cerebralne venske sinusne tromboze, ki so se v večini primerov pojavili v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov v krvi.

FOTO: Shannon Stapleton/Reuters
FOTO: Shannon Stapleton/Reuters


17.52 Draghi napoveduje sproščanje ukrepov v Italiji s 26. aprilom

Omejitveni ukrepi proti širjenju novega koronavirusa se bodo v Italiji začeli postopno sproščati s 26. aprilom, je danes v Rimu napovedal italijanski premier Mario Draghi. Vlada je sprejela »preračunano tveganje glede na to, da se številke glede okužb izboljšujejo«, je dejal Draghi, kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Vlada bo v semaforski sistem označevanja nevarnosti vrnila t. i. rumeno fazo, ki označuje zmerno tveganje. Po novem bodo v regijah v tej fazi lahko restavracije znova stregle goste za mizami, znova se bo mogoče udeleževati športnih dogodkov, koncertov in drugih podobnih dogodkov, če bodo ti potekali na prostem.

17.35  V Ljubljani zbirajo prijave za cepljenje maturantov in sodelujočih pri izvedbi mature

V cepilnem centru Ljubljana do ponedeljka do 12. ure na spletni strani Zdravstvenega doma Ljubljana zbirajo prijave za cepljenje maturantov in zaposlenih, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature in še niso bili cepljeni. Cepljenje proti covidu-19 bo po napovedih ministrstva za izobraževanje potekalo konec naslednjega tedna.

image_alt
Mateja Logar: Zaradi cepljenja maturantov ne bo nihče oškodovan


17.28 Avstrija bi sredi maja lahko odprla vse lokale

Avstrija bi lahko sredi maja sprostila delovanje vseh lokalov in podjetij, ob upoštevanju higienskih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19, je danes na Dunaju izjavil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Konkretnega datuma sicer še ni želel napovedati. Več bo znanega konec prihodnjega tedna, ko bodo oblikovali podrobnejši načrt, je napovedal.  »Svoboda je na dosegu roke,« je dejal Kurz. Postopoma naj bi se namreč že maja odprli lokali, poslovalnice in drugi prostori v turizmu in gostinstvu ter na kulturnem in športnem področju. Treba bo sicer spoštovati ukrepe za preprečevanje širjenja okužb, kot so zaščitne maske in testiranje. Prav tako bodo pomembno vlogo igrala potrdila o cepljenju in prebolevnosti, napoveduje avstrijska tiskovna agencija APA.

»Svoboda je na dosegu roke,« je dejal Kurz. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
»Svoboda je na dosegu roke,« je dejal Kurz. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters


17.26 V Bruslju niso prejeli še nobenega nacionalnega načrta za okrevanje

Evropska komisija doslej ni prejela še nobenega nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost, ki bo podlaga za črpanje evropskih sredstev za spoprijemanje s pandemijo novega koronavirusa, je danes povedal evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni. Večino načrtov sicer pričakuje v prihodnjih dveh do štirih tednih. Komisija ima po prejetju nacionalnega načrta do dva meseca časa, da ga oceni. Njen cilj je, da vsaj nekatere načrte odobri za predfinanciranje pred poletnim premorom, je še povedal Gentiloni na novinarski konferenci po virtualnem sestanku evroskupine.

16.36 Merklova cepljena s cepivom AstraZenece

Nemška kanclerka Angela Merkel je bila danes cepljena s prvim odmerkom cepiva AstraZenece proti covidu-19, je na twitterju sporočil njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert. »Cepljenje je ključno, da bomo premagali pandemijo,« je glede na Seibertovo sporočilo poudarila Merklova. Zahvalila se je tudi vsem, ki sodelujejo v procesu cepljenja proti covidu-19.
S cepivom britansko-švedskega proizvajalca AstraZeneca se je 1. aprila cepil tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier.
V Nemčiji so se sicer odločili, da bodo s cepivom AstraZenece cepili samo osebe, starejše od 60 let. Merklova jih ima 66, Steinmeier pa 65. Merklova je tudi dolgo vztrajala, da se bo cepila, ko bo prišla na vrsto na podlagi načrta, ki je bil sprejet na ravni države. Starejše od 60 let so začeli cepiti v začetku tega meseca.

Merklova je bila danes cepljena s prvim odmerkom cepiva AstraZenece proti covidu-19. FOTO: Michele Tantussi/Reuters
Merklova je bila danes cepljena s prvim odmerkom cepiva AstraZenece proti covidu-19. FOTO: Michele Tantussi/Reuters


16.08 Na Postojnskem optimistični zaradi upadanja števila okužb v regiji

V zadnjih dveh tednih so se v štirih občinah primorsko-notranjske regije, Postojni, Cerknici, Ilirski Bistrici in Pivki, srečevali z večjim porastom okužb, je za STA povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko Sandi Curk. Vendar so optimistični, saj se po današnjih podatkih število okužb v regiji zmanjšuje. Regijski štab CZ za Notranjsko sicer pokriva celotno primorsko-notranjsko statistično regijo in kraški del obalno-kraške regije. »Na območju kraških občin Sežana, Komen, Divača in Hrpelje-Kozina se že deveti dan zapored številke o okuženih zmanjšujejo. Mi smo imeli 29. marca incidenco preko 1400 v Občini Sežana, danes je le-ta 500. V enem tednu se je zgodil ta preobrat navzdol. Zadovoljni pa smo tudi, da je ta preobrat, upad incidence, že četrti dan prisoten tudi na območju že omenjenih notranjskih občin,« je povedal Curk.

15.40 Društvo za zdravje srca opozarja na prekomerno uporabo zaslonov

V društvu za zdravje srca so v sodelovanju s socialnim pedagogom Sašom Kroneggerjem razvili preventivni program Odklop za odgovorno in uravnoteženo vedenje na spletu. Po njihovih navedbah je epidemija covida-19 spremenila naš način življenja, saj se šolamo, nakupujemo, srečujemo preko različnih aplikacij, ki so nas še bolj priklenile na zaslone. »Povprečen Evropejec samo na družbenih omrežjih preživi pet let in štiri mesece svojega življenja,« opozarja Kronegger. Pri prekomerni uporabi zaslonov, spleta in spletnih vsebin, lahko pride do razvoja simptomov, ki so enaki tistim, kot pri zasvojenosti s kemičnimi substancami, so v Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije zapisali v sporočilu za javnost.

Zasvojenost z digitalnimi tehnologijami je težje prepoznati, saj je digitalizacija vpletena v vsa področja našega življenja. Vzroki za razvoj zasvojenosti so sicer globlji, ne le v prekomerni uporabi zaslonov, temveč v čustvenih stiskah, jih posameznik »rešuje« z begom v virtualni svet. Strokovnjaki opozarjajo na številne vidike problematike prekomerne uporabe interneta, ki so povezane s povečanim tveganjem izpostavljenosti neprimernim vsebinam, nasilju, spletnemu nadlegovanju, pornografiji, pozivom k nevarnim dejanjem, prevaram ali objavam, ki bodo otrokom v prihodnosti škodile in jih bodo obžalovali.

Zasvojenost z digitalnimi tehnologijami je težje prepoznati, saj je digitalizacija vpletena v vsa področja našega življenja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Zasvojenost z digitalnimi tehnologijami je težje prepoznati, saj je digitalizacija vpletena v vsa področja našega življenja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


15.10 GZS predlaga oprostitev vračila prejetih sredstev

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je na gospodarskega ministra Zdravka Počivalška naslovila predlog za spremembe interventne zakonodaje. Z njim predlaga oprostitev vračila prejetih sredstev ter spremembe zakona o rudarstvu glede površinskega odkopavanja mineralnih surovin za slovensko industrijo gradbenega materiala. Kot so danes sporočili iz GZS, predlagajo oprostitev vračila prejetih sredstev za podjetja v posebnih okoliščinah, v katerih so denimo večje investicije za zagon novih programov, linij, širitev prodajnih prostorov ter pripojitev novih lokacij ali podjetij bistveno izkrivile sliko poslovanja v letu 2020 v primerjavi z 2019 in kot posledica tega niso beležili večjega padca prihodkov.

15.06 Pohod Pot ob žici in tek trojk odpovedana

Tradicionalni pohod Pot ob žici ter tek trojk sta zaradi epidemioloških razmer v Sloveniji odpovedana, so danes sporočili organizatorji Timing Ljubljana. Kljub temu pa so pripravili novost - izpeljali bodo virtualni tek trojk, ki bo med 20. aprilom in 31. majem, dosežke bodo zbirali na www.pohod.si. Uradni rezultati vseh sodelujočih trojk bodo objavljeni 4. junija, izmed teh pa bodo izžrebali deset trojk, ki bodo prejele praktične nagrade, so zapisali organizatorji.

Ljubljana 9. maja slavi svoj največji praznik, praznik zmage, v sklopu obeležitve praznika pa tradicionalno poteka tudi pohod - Pot ob žici. Ta vodi po 34 kilometrov dolgi poti okoli mesta, kjer je med drugo svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in pozneje nemških okupatorjev. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Ljubljana 9. maja slavi svoj največji praznik, praznik zmage, v sklopu obeležitve praznika pa tradicionalno poteka tudi pohod - Pot ob žici. Ta vodi po 34 kilometrov dolgi poti okoli mesta, kjer je med drugo svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in pozneje nemških okupatorjev. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


14.54 Nemčija umaknila Veliko Britanijo s seznama tveganih območij zaradi covida-19

Zaradi močnega upada števila novih okužb s koronavirusom v Veliki Britaniji je nemška vlada umaknila Otok s seznama tveganih območij. Odločitev bo stopila v veljavo v nedeljo. Odločitev nemške vlade pomeni, da za potnike iz Velike Britanije v Nemčiji ni več obvezna karantena. Po drugi strani pa so na seznam rizičnih območij po novem uvrstili dve priljubljeni turistični destinaciji na Portugalskem, Azore in regijo Algarve. Kdor bo s teh območij od nedelje dalje prišel v Nemčijo, bo moral za deset dni v samoizolacijo, ki jo lahko po petih dnevih prekine s testiranjem na novi koronavirus. Že pred tem morajo negativen test predložiti pri vstopu v Nemčijo. Nemčija na seznam rizičnih območij uvršča vse države in regije, kjer so potrdili več kot 50 okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh. To trenutno velja za skoraj vse evropske države v celoti ali delno. V Nemčiji so sicer v zadnjem dnevu potrdili skoraj 26.000 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še 247 ljudi. Skupno je v povezavi s covidom-19 v Nemčiji umrlo skoraj 80.000 ljudi.

12.23 V Avstriji obeležili spomin na skoraj 10.000 žrtev covida-19

V Avstriji so danes s posebno žalno slovesnostjo obeležili skoraj 10.000 smrtnih žrtev covida-19. »Veliko, preveč nas je za vedno izgubilo nekoga dragega,« je dejal avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen. Predsednik je še posebej obžaloval, ker so mnogi umirali sami in osamljeni. »Umrli so brez zadnje besede tolažbe, brez zadnje pomirjujoče besede njihovih najljubših. To nedokončano slovo je še posebej boleče,« je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal Van der Bellen.
Kancler Sebastian Kurz pa je izpostavil, da je pandemija covida-19 v družbo zarezala globoke rane. »Strah, dvom, zavračanje in jeza« so značilnosti razpoloženja v družbi. Dolgo bo trajalo, da se bodo zacelile vse rane in zaprle vse razpoke, je dejal Kurz. Hkrati je pozval ljudi, naj ne dovolijo, da bi jih virus še naprej delil med seboj.

image_alt
Mateja Logar: Zaradi cepljenja maturantov ne bo nihče oškodovan


V Avstriji sicer danes poročajo o 2416 zabeleženih novih okužbah s koronavirusom v zadnjem dnevu. To je nekoliko manj od tedenskega povprečja, ki je pri 2526, s tem pa je tedenska incidenca okužb znova padla pod 200 na 198,7 na 100.000 prebivalcev, poroča APA. Še vedno pa je visoko število umrlih zaradi covida-19. Od četrtka so zabeležili še 30 novih smrtnih žrtev. Po uradnih podatkih je covid-19 doslej v Avstriji skupno zahteval 9843 smrtnih žrtev, še poroča APA.

12.03 Merklova stopila v bran zakonskemu predlogu za zaostritev protikoronskih ukrepov

Nemška kanclerka Angela Merkel je v parlamentu pozvala k hitrejšemu sprejetju nujne zavore glede tretjega vala epidemije covida-19. Nemški poslanci namreč trenutno razpravljajo o spremembah zakona o nadzoru nad nalezljivimi boleznimi, ki med drugim omogoča tudi uveljavitev policijske ure. O zakonu bodo predvidoma določali v sredo.

10.49 V Ukrajini začeli cepljenje olimpijcev, Slovenci še čakajo

Ukrajina je v četrtek začela cepljenje proti novemu koronavirusu za vse športnike, ki bodo nastopili na olimpijskih in paraolimpijskih igrah v Tokiu. Medtem pa slovenski olimpijci še čakajo na cepljenje, zapletlo se je pri izbiri cepiva Johnson & Johnson, je za STA dejal generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Blaž Perko. Na  OKS je 30. marca prišel poziv ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), naj OKS v sodelovanju s paraolimpijskim komitejem pripravi seznam športnikov za cepljenje pred poletnimi olimpijskimi igrami v Tokiu in to uskladi z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ). Konec marca so udeležence olimpijskih in paraolimpijskih iger v skladu s takratno novo vladno strategijo cepljenja premestili v drugo prednostno skupino za cepljenje, v kateri so tudi diplomati, slovenska vojska na mirovnih misijah, policija in druge podobne službe, zato so na OKS pričakovali, da se bo cepljenje začelo takoj. Kot je danes za STA pojasnil Perko, so omenjeni seznam športnikov nemudoma posredovali NIJZ, vendar slovenski olimpijci še vedno čakajo na začetek cepljenja.

image_alt
Maturante bodo cepili 23. aprila


»Na poziv smo odgovorili v kratkem času ter se obenem tudi uskladili z UKC Ljubljana, kjer naj bi bilo zbirno mesto za cepljenje olimpijske reprezentance. Ob tem smo športnikom dali tudi možnost, da se z našim potrdilom cepijo prek osebnega zdravnika,« je dejal Perko. Dodal je, da je prišlo do zapleta, saj naj bi sprva olimpijce, tudi zaradi časovne stiske v pripravah na poletne igre - slovesno odprtje je že 23. julija -, cepili s cepivom ameriškega proizvajalca Johnson & Johnson, pri katerem je za zaščito proti novemu koronavirusu dovolj le en odmerek. Glede tega cepiva, katerega prva pošiljka je sicer že prispela v Slovenijo, je minister za zdravje Janez Poklukar v Odmevih na TV Slovenija v četrtek pojasnil, da bo do končne razjasnitve morebitnih tveganj cepljenja s tem cepivom pošiljka ostala v karantenskem skladišču. Odločitev naj bi bila znana naslednji četrtek.

A Perko dodaja, da novih informacij o morebitnem drugem cepivu za olimpijce - glede na 12-tedenski razmak pri cepljenju s cepivom AstraZeneca ta ne pride več v poštev, razmišlja generalni sekretar - za zdaj še niso prejeli. Prav tako od NIJZ še čakajo na odgovore glede posredovanih vprašanj slovenskih olimpijcev glede protokola cepljenja, morebitnih stranskih učinkov, prebolelega covida-19 in podobno, ki so jih na NIJZ naslovili prejšnji teden. »Po današnjih informacijah slovenski olimpijci, razen nekaj tistih, ki so zaposleni ali v vojski ali policiji, ter tistih, ki so jih cepili v tujih klubih (zmagovalec dirke po Franciji Tadej Pogačar je bil cepljen med prvimi, op. STA), še niso bili cepljeni,« je še potrdil Perko. Tudi v Avstraliji razmišljajo o čimprejšnjem cepljenju olimpijcev, da se bodo lahko v miru pripravili na tokijske igre. Medtem so v ZDA večino olimpijcev že cepili proti virusu sars-cov-2. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je sicer dejal, da cepljenje za športnike v Tokiu ni obvezno, je pa zelo zaželeno. Če bodo med igrami zboleli za covidom-19, jih lahko z iger tudi izključijo.

image_alt
Slovenski turizem izgublja dve milijardi


9.54 V četrtek 860 novih okužb s koronavirusom

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v četrtek v Sloveniji opravili 4253 PCR testov in 24220 hitrih antigenskih testov ter potrdili 860 novih okužb. Delež pozitivnih na PCR testih je bil 20,2-odstoten. Skupno število aktivnih primerov znaša 12.699.



Umrlo je pet bolnikov, je po tviterju sporočila vlada. V bolnišnicah se je zdravilo 639 oseb, intenzivno nego pa je potrebovalo 152 bolnikov. 7-dnevno povprečje okuženih je četrtek znašalo 871.



7.39 V ZDA doslej pri cepljenih potrdili 5800 okužb z novim koronavirusom

Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je v četrtek sporočil, da so v ZDA v 40 zveznih državah doslej odkrili 5800 okužb z novim koronavirusom pri osebah, ki so se cepile z dvema odmerkoma cepiva Pfizerja ali Moderne oziroma enim odmerkom cepiva Johnson & Johnson. V ZDA so doslej z vsaj enim odmerkom cepili 126 milijonov ljudi.

Okoli 30 odstotkov tistih, ki so se z novim koronavirusom okužili kljub temu, da so bili cepljeni, ni imelo nobenih simptomov, 396 so jim morali hospitalizirati, 74 pa jih je zaradi covida-19 umrlo.

Tisti, ki so cepljeni s cepivom Pfizerja in BioNTecha, bodo v roku šestih do 12 mesecev po drugem odmerku verjetno potrebovali še tretji odmerek, je v izjavi, ki so o objavili v četrtek, ocenil glavni izvršni direktor podjetja Pfizer Albert Bourla. Izpostavil je tudi možnost, da bo treba ljudi cepiti potem vsako leto. Podobno mnenje je že februarja podal glavni izvršni direktor Johnson & Johnsona Alex Gorsky.

Cepivo Pfizerja in Moderne je več kot 90-odstotno učinkovito do šest mesecev po cepljenju z obema odmerkoma, vendar pa za naprej ni dovolj podatkov.

6.43 Finančni ministri EU o okrevanju po pandemiji covida-19

Finančni ministri EU bodo danes virtualno razpravljali o pripravah na črpanje evropskih sredstev za okrevanje po pandemiji covida-19. Bliža se rok, do katerega naj bi članice v Bruselj posredovale nacionalne načrte za okrevanje. V Evropski komisiji pravijo, da se financiranje lahko začne julija, če bodo članice pripravljene.

Komisija bo namreč na zadolžitev na finančnih trgih pripravljena julija. A nujna pogoja za to sta ratifikacija sklepa o lastnih virih in priprava dobrih nacionalnih načrtov za okrevanje, na podlagi katerih bodo članice črpale sredstva, je v sredo opozoril evropski komisar za proračun Johannes Hahn.

6.42 Odbor za zdravstvo o naročanju cepiv proti covidu-19

Odbor DZ zdravstvo bo na današnji nujni poskušal razjasniti podrobnosti glede naročanja cepiva Biontecha in Pfizerja, ki bi ga Slovenija decembra v drugem krogu nabave lahko naročila, pa ga domnevno ni. Na seji, ki so jo sklicali na zahtevo SD, LMŠ, Levica in SAB, želijo ugotoviti, kdo je odgovoren za to.

»Po nam dostopnih podatkih je nesporno jasno, da je vlada naredila napako, ko se je takrat, ko bi bilo možno zagotoviti dodatnih 500.000 odmerkov cepiva oz. ko bi bilo možno v prvi polovici letošnjega leta dodatno zaščiti četrt milijona državljanov, odločila, da tega ne stori,« je ob vložitvi zahteve za sklic seje dejal poslanec SD Dejan Židan, ki bo na seji odbora zastopal predlagatelje.

Premier Janez Janša, ki je v obdobju, na katerega se nanašajo očitki o nenaročanju cepiva, začasno vodil ministrstvo za zdravje, je pojasnil, da je ob prevzemu resorja vsem pristojnim naročil, da se kjerkoli, kadarkoli in za kakršnokoli ceno naročijo dodatne količine cepiv proti covidu-19. »Od takrat naprej je ministrstvo temu sledilo,« je poudaril Janša.

6.40 Maturanti cepljeni prednostno

Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič bo na vladni novinarski konferenci predstavila posodobljeno nacionalno strategijo cepljenja, s katero je vlada med prednostne skupine za cepljenje uvrstila maturante in zaposlene, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature in še niso bili cepljeni.

Posodobljeno strategijo cepljenja je vlada sprejela na četrtkovi dopisni seji.

Po četrtkovih napovedih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport bi lahko cepljenje maturantov potekalo konec naslednjega tedna. Takšnemu cepljenju naj bi sicer nasprotovala večina članov strokovne skupine za cepljenje.

image_alt
Maturante bodo cepili že konec prihodnjega tedna


Začetek splošne mature je predviden 4. maja, ko naj bi maturantje pisali esej iz slovenščine, a naj bi obstajala tudi možnost, da bi bil prestavljen na konec maja. To namreč predlaga svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ki meni, da bi lahko do konca maja po cepljenju dosegli odpornost maturantov proti covidu-19. Na ministrstvu za izobraževanje so sicer še v četrtek pojasnjevali, da časovnica mature za zdaj ostaja nespremenjena.

Začetek poklicne mature pa je že po zdajšnjem koledarju predviden za konec maja.

Preberite še:

Komentarji: