Odbor za zunanjo politiko podprl predstavitev Fajonove

Pred pristojne odbore DZ še šesterica ministrskih kandidatov. Fajonova in Pipanova sta se že predstavili.
Fotografija: Zaslišanja kandidatov za ministre se danes nadaljujejo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Zaslišanja kandidatov za ministre se danes nadaljujejo. FOTO: Jure Eržen/Delo

Danes bodo v DZ pred pristojnimi odbori nadaljevali predstavitve ministrskih kandidatov za 15. vlado. Zvrstilo se jih bo kar šest, med drugim predsednica SD Tanja Fajon kot kandidatka za zunanjo ministrico, kandidat za ministra za finance Klemen Boštjančič ter nekdanji premier, sicer pa prvak LMŠ in kandidat za obrambnega ministra Marjan Šarec.

Prvi bosta pred pristojnimi delovnimi telesi zaslišani dve kandidatki iz vrst SD. Fajonova bo odgovarjala na vprašanja odbora za zunanjo politiko, kandidatka za ministrico za pravosodje Dominika Švarc Pipan pa članov odbora za pravosodje.

Fajon: Prebuditi spečo Trnuljčico

Fajonova je ob prihodu na zaslišanje v izjavi za medije med prioritetami, za katere se bo zavzemala kot zunanja ministrica, izpostavila vrnitev ugleda slovenski zunanji in evropski politiki ter zavzemanje za »Slovenijo v jedru EU«. Kot poudarja, se bodo zavzemali za krepitev odnosov s tistimi partnerji in zaveznicami, kjer so se ti skrhali. Zavzemala se bo tudi za krepitev dialoga z sosednjimi državami, pa tudi oživitev dialoga znotraj ministrstva samega, napoveduje.

Kot je dejala, želi »prebuditi spečo Trnuljčico« na ministrstvu, kar naj bi pomenilo posodobitev ministrstva, da bo vsebinsko in organizacijsko odsevalo globalne izzive. Napovedala je, da se bo ministrstvo za zunanje zadeve z novim zakonom o vladi preimenovalo v ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Spomnila je, da je v treh desetletjih samostojne Slovenije prva ženska kandidatka za položaj zunanje ministrice; tudi ta prelomnica kaže, da resor potrebuje spremembe in drugačen način vodenja, je poudarila.

Naš skupni interes in cilj je uspešna Slovenija z uspešno zunanjo in evropsko politiko, ki presega strankarske delitve," je poudarila kandidatka za ministrico, ki ključ skupnega uspeha vidi v sodelovanju in dialogu.

EU ostaja težišče zunanjepolitičnega delovanja Slovenije, kar je še posebej pomembno ob naraščajoči polarizaciji med demokratičnimi in avtoritarnimi režimi, je nadaljevala v predstavitvi prioritet ministrstva. Zavedam se, da je za povrnitev verodostojnosti in žal načetega ugleda države pred nami trdo delo, je opozorila.

Izpostavila je pomen dobrih odnosov s sosednjimi državami in aktivnega članstva v regionalnih pobudah. Kot je dejala, bo v dobrososedskem in iskrenem duhu iskala rešitve za odprta vprašanja s Hrvaško, obenem pa dosledno spoštovala zavezo o spoštovanju odločitve arbitražnega sodišča o meji med državama. Podprli bomo vključevanje Hrvaške v evroobmočje in OECD ob izpolnjevanju pogojev, Slovenija podpira tudi širitev schengenskega območja in vključitev Hrvaške, Bolgarije in Romunije, je dejala. A pred reformo schengenskih pravil bo težko doseči soglasje za širitev med državami članicami, je opozorila.

Danes se bo pred pristojnim odborom DZ predstavila tudi Tanja Fajon, predsednica stranke SD. FOTO: Leod Vidic/Delo
Danes se bo pred pristojnim odborom DZ predstavila tudi Tanja Fajon, predsednica stranke SD. FOTO: Leod Vidic/Delo

Širitev EU na Zahodni Balkan je v interesu Slovenije in mora biti ena od prednostnih strateških usmeritev slovenske zunanje politike. Napovedala je, da bo za vprašanja, povezana z Zahodnim Balkanom, na ministrstvu imenovala posebnega odposlanca.

Intenzivno bo krepila prijateljske vezi in zavezništva s pomembnimi partnerji v EU, posebej z Nemčijo, Francijo in Italijo ter z drugimi državami jedrne Evrope, je dejala Fajonova in s tem napovedala odmik od višegrajske usmeritve aktualne vlade.

Izpostavila je tudi krepitev transatlantski odnosov, ki ostajajo hrbtenica varnostne arhitekture v Evropi, ter odgovorno delovanje v Natu in vseh ostalih mednarodnih organizacijah. Članstvo v Natu je podlaga, na kateri bomo nadgrajevali odnose in strateški dialog z ZDA, je poudarila.

V tej luči se je zavzela tudi za čimprejšnjo rešitev vojne v Ukrajini, kar bo po njenih besedah mogoče doseči le z dialogom. Ob obsodbi ruske agresije v Ukrajini je poudarila, da trajnega miru in stabilnosti v Evropi ne bo mogoče doseči brez Rusije.

Pozdravila je sprejetje sankcij proti Rusiji, a hkrati tudi kritizirala odhajajočo vlado, ki je odpovedala več sporazumov z Rusijo. Kot je dejala, je bilo to »zelo sporno dejanje, neskladno z določbami zakona o zunanjih zadevah«, ker da je to storila brez posvetovanj. Po njenih besedah bi bilo »higienično«, da vlada v odhajanju tega ne bi storila v zadnjem hipu, ampak bi morala to prepustiti novi vladi in novemu sklicu zunanjepolitičnega odbora DZ.

Fajonova je napovedala tudi prizadevanje za to, da bo slovenska diplomacija v mednarodnih odnosih ostajala v ospredju kot oblikovalka učinkovitih sprememb. Napovedala je posodobitev strategije in zakona o zunanjih zadevah. Ministrstvo po njenih besedah potrebuje močno diplomatsko akademijo, Fajonova pa si bo prizadevala tudi za profesionalno diplomacijo in izboljšanje statusa slovenskih diplomatk in diplomatov.

Švarc Pipan: Vladavina prava kot ideal

Kandidatka za ministrico za pravosodje Dominika Švarc Pipan je v predstavitvi pred pristojnim odborom DZ med drugim izpostavila vladavino prava kot ideal, za katerega si moramo prizadevati vsi. Zavezanost temu načelu pa je po njenem mnenju nujna predpostavka za obnovo zaupanja v družbi. Naštela je tudi nekaj načrtovanih zakonodajnih sprememb.

Izpostavila je še, da načela pravne in socialne države, h katerim smo se zavezali tudi v ustavi, ne smejo biti zgolj simbolna črka na papirju. Pri tem je povzela dogajanje v zadnjih dveh letih, ko »se je brezbrižno vladalo z odloki, ko je ustavno sodišče po tekočem traku razveljavljalo vladne odločitve in ko so bile po ustavi neodvisne institucije podvržene močnim političnim pritiskom«.

Med načrti in prioritetami je spregovorila o verigi pregona kaznivih dejanj policija-tožilstvo-sodstvo in napovedala, da bo posebno pozornost posvetila vprašanju kakovosti sodelovanja med tožilstvom in policijo v predkazenskem postopku. Napovedala je črtanje zadnje spremembe zakona o državnem tožilstvu, s katero je bil uveden tudi t. i. sopodpis vodje oziroma v določenih primerih vodje in še dveh državnih tožilcev pred zavrženjem določenih ovadb. Tega sicer predvideva že predlog zakona za odpravo škodljivih posegov politike, ki ga je predlagala že civilna družba, je spomnila.

Ob 13. uri še Boštjančič in Hovnikova

Ob 13. uri se bo Boštjančič predstavil pred odborom za finance, hkrati pa bo pred odborom za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo potekala še predstavitev kandidatke za ministrico za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik.

image_alt
Moža, ki se rad vozi s tanki, bo zamenjal podoben človek

Popoldne bodo po pričakovanjih prevladovala vprašanja, povezana z obrambno-varnostno politiko. Ob 17. uri se bosta namreč začeli zaslišanji Šarca pred odborom za obrambo ter kandidatke za ministrico za notranje zadeve, sicer nekdanje generalne direktorice policije Tatjane Bobnar pred odborom za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

image_alt
Finančni minister bo moral krotiti apetite kolegov

Že v soboto so sicer uspešno opravili svoje predstavitve kandidati za ministre za gospodarstvo, izobraževanje, kohezijo, Slovence po svetu in za digitalizacijo.

image_alt
Vpliv žensk v zunanji politiki se povečuje

V torek sledijo še zaslišanja kandidatov za ministre za zdravje, okolje, kmetijstvo in infrastrukturo ter za delo in kulturo.

Danes bo sicer tudi seja kolegija predsednice DZ. Na njej naj bi se dogovorili o sklicu izredne seje, na kateri bodo glasovali o ministrski ekipi. Če ne bo presenečenj, se ta obeta že v sredo.

Preberite še:

Komentarji: