Protestniki sporočajo: »Vztrajali bomo dokler bo treba«

Protestniki že več petkov zapored izražajo nezadovoljstvo z vladnimi ravnanji, nasprotujejo korupciji, militarizaciji in represiji.
Fotografija: Protestniki namervajo vztrajati »dokler bo treba«. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Protestniki namervajo vztrajati »dokler bo treba«. FOTO: Blaž Samec

Policija je danes, pred vnovičnimi protesti proti vladi, ogradila celoten Trg republike, kar se ni zgodilo še nikdar v zgodovini. Zakaj tak ukrep niso pojasnili. Kljub ogradi je okoli pete ure popoldne manjša skupina približno dveh ducatov protestnikov, med katerimi je bilo več vidnih umetnikov, prišla na trg, kjer je mirno prebirala ustavo Republike Slovenije. Ker so se na pozive policistov, naj odidejo, odzvali z glasnim prebiranjem dela ustave, ki zagotavlja pravico do svobodnega združevanja in mirnega zbiranja ter javnih zborovanj, so jih policisti nasilno odvlekli izpred parlamenta. Starejša gospa je po tem, ko so jo polcisti na silo odnesli potrebovala zdravniško pomoč. Policija bo vsem bralcem napisala kazni. 

Sledil je spontan manjši protest proti policijskemu nasilju pred ministrstvom za notranje zadeve, ob sedmih pa so se protestniki v velikem številu zbrali na Prešernovem trgu. Po podatkih policije se je protesta udeležilo 7000 ljudi. Policija je izven območja protesta, na cestah, ki so vodile k Prešernovemu trgu, sistematično popisovala mimoidoče, pri čemer so, kljub novinarski izkaznici, popisali novinarja Radia Študent in mu preiskali torbo. Množico so vseskozi spremljali številni policisti v zaščitni opravi s ščiti, šlemi in pendreki. 

Protestniki so krenili po Tivolski cesti. FOTO: Blaž Samec
Protestniki so krenili po Tivolski cesti. FOTO: Blaž Samec


​Ker je bil Trg republike v celoti ograjen, so protestniki odšli na Tivolsko in onemogočili promet, nato pa pred ministrstvom za notranje zadeve usklajeno dvignili transparente z oceno dela vlade - »Nezadostno«.

Protestniki sicer nasprotujejo domnevni vladni korupciji, onemogočanju nevladnih organizacij pri zaščiti narave in policijski represiji. Protestirali so tudi v Mariboru in Celju. 

Enoglasna ocena vlade. FOTO: Blaž Samec
Enoglasna ocena vlade. FOTO: Blaž Samec


​Kronološki potek današnjega protesta proti vladi, si lahko preberete spodaj:

21.40 Nekaj protestnikov je dejalo, da so s tem, ko so šli pred ministrstvo za notranje zadeve presenetili policijo, saj je bila tam le peščica policistov. »Lahko bi bilo hudo, a policistom nihče nič noče.« Med udeleženci protestov so krožili letaki, na katerih je poziv k mirnosti in navodila, naj se od potencialnih nasilnežev odmaknejo in jih prepustijo policiji. 

21.35 Na Slovenski cesti vztraja še zadnjih nekaj sto protestnikov in mnogo policistov.

21.00 Protestniki so pred ministrstvom za notranje zadeve usklajeno dvignili transparente, na katerih piše ocena vlade: »Nezadostno.« Udeleženci pravijo, da se protesti ne bodo prenehali, dokler ne odstopi vlada. Mladi za podnebno pravičnost so dejali, da »bodo zraven dokler bo treba,« saj narave ne dajo. 

20.30 Protestniki so se vrnili v mestno jedro. Policistom sporočajo, da ščitijo lopove in glasno zahtevajo demokracijo, ne vladavino kapitala. 

Policija je bila pristona v velikem številu in pripravljena na nasilje. FOTO: Blaž Samec
Policija je bila pristona v velikem številu in pripravljena na nasilje. FOTO: Blaž Samec


20.10 Ker je Trg republike ograjen, so protestniki krenili po Tivolski cesti proti severu.

Proti vladi so protestirali tudi v Celju. FOTO: Špela Kuralt
Proti vladi so protestirali tudi v Celju. FOTO: Špela Kuralt


19.45 Policija veliko množico načrtno usmerja v ozke ulice. Čutiti je nejevoljo. 19.25 Množica protestnikov se s Prešernovega trga pomika proti popolnoma zagrajenemu Trgu republike. 19.15 Na Prešernovem trgu se je zbrala številna množica protestnikov, prišel pa je tudi odred policije v bojni opravi. Policija na cestah in ulicah, ki vodijo do Prešernovega trga, popisuje mimoidoče. Kljub novinarski izkaznici so popisali novinarja Radia Študent Matijo Pušnika in mu pregledali torbo. 

Protestniki so se podali s Prešernovega trga proti Trgu republike. FOTO: Blaž Samec
Protestniki so se podali s Prešernovega trga proti Trgu republike. FOTO: Blaž Samec


18.55 Protestniki so se pričeli zbirati tudi na Prešernovem trgu, kjer je policija nekoga popisala zaradi razdeljevanja letakov, ki pozivajo k alternativni državni proslavi 24. junija na Prešernovem trgu. 18.45 Po tem, ko je policija nasilno odvlekla bralce ustave s Trga republike, se je več protestnikov zbralo pred poslopjem ministrstva za notranje zadeve, kjer na glas prebirajo iz ustave: »Vsakdo ima izbiro, da se svobodno združuje z drugimi, zagotovljena je pravica do mirnega zbiranja in javnih zborovanj.«

Protestniki se, po nasilnem posredovanju policije, zbirajo pred poslopjem ministrstva za notranje zadeve, kjer prebirajo ustavo. FOTO: Blaž Samec
Protestniki se, po nasilnem posredovanju policije, zbirajo pred poslopjem ministrstva za notranje zadeve, kjer prebirajo ustavo. FOTO: Blaž Samec
18.15 Protestniki okoli domnevno poškodovane starejše gospe še vedno čakajo na prihod rešilca. Po 15 minutah so ji policisti na zahteve protestnikov vrnili čevlje. 

18.03 Okoli poškodovane gospe prihaja do prerivanja med policijo in protestniki, ki kličejo po rešilcu.

18.00 Potem, ko jo je policija nasilno odvlekla, starejša gospa, ki je prebirala ustavo, izgleda poškodovana. 

Policija je nad mirnimi bralci ustave na Trgu republike uporabila nasilje. FOTO: Zaslonski posnetek snemanja fb strani Piščalka
Policija je nad mirnimi bralci ustave na Trgu republike uporabila nasilje. FOTO: Zaslonski posnetek snemanja fb strani Piščalka


17.50 Policija je z uporabo sile odvlekla ljudi, ki so na Trgu republike mirno prebirali ustavo. 

17.45 Policija ponavlja grožnje, da bo uporabila silo. Ob približno dveh ducatih bralcev ustave v polni bojni pripravljenosti čaka približno 40 policistov.

17.35 Policija poziva bralce ustave naj zapustijo Trg republike, »sicer bodo uporabili prisilna sredstva«. Te v odgovor iz ustave glasno prebirajo: »Vsakdo ima izbiro, da se svobodno združuje z drugimi, zagotovljena je pravica do mirnega zbiranja in javnih zborovanj.«

17.15 Nekaj protestnikov, med njimi so bili tudi nekateri znani kulturniki,  se je v znak protesta proti korupciji, policijskemu nasilju in omejevanju svobode izražanja in združevanja, kot so zapisali na družbenih omrežjih, zbralo na ograjenem Trgu republike, kjer so se posedli in v tišini prebirajo ustavo Republike Slovenije. Policija je bralce popisala. Nekaj metrov stran v pripravljenosti čaka odred policije s pendreki, čeladami, ščiti in zakritimi identifikacijskimi številkami.

Postavljanje ograj za današnje proteste. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Postavljanje ograj za današnje proteste. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Protestniki, ki že več petkov izražajo nezadovoljstvo z vladnimi ravnanji, so v Ljubljani prejšnji petek sestopili s koles. Na polnem Prešernovem trgu so peš izrazili nasprotovanje fašizmu, militarizaciji in represiji, vzklikali so tudi gesla za delavske pravice. Nato so se peš, nekateri pa tudi s kolesi odpravili proti Trgu republike. Zbrali so se tudi v nekaterih drugih slovenskih mestih, med drugim v Mariboru.


 

Preberite še: