Prekmurci obeležujejo dan združitve z matičnim narodom

Dan, ko je Prekmurje po določilih pariške mirovne konference leta 1919 pripadlo takratni Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev.
Fotografija: Slavnostni govornik na včerajšnji proslavi je bil minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Slavnostni govornik na včerajšnji proslavi je bil minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek. FOTO: Jože Suhadolnik

Prekmurci danes obeležujejo dan združitve z matičnim narodom. Osrednja regijska slovesnost bo letos v Hotizi. Slavnostni govornik bo minister za obrambo Marjan Šarec. Dan združitve prekmurskih Slovencev kot državni praznik, ki ni dela prost dan, v Sloveniji obeležujemo od leta 2006.

Državna proslava, ki je vsako peto leto, je v sredo potekala na Prekmurskem trgu v Ljubljani, pod organizacijo Kluba Prekmurcev v Ljubljani. Slavnostni govornik je bil minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek.

Vmesne, osrednje regijske proslave pa prekmurske občine pripravljajo same. Letošnja bo prvič potekala v občini Lendava, ki je tudi organizator.

Praznik obeležujejo po celotnem Prekmurju. Med drugim bodo ta dan obeležili tudi v Beltincih, kjer bodo danes imeli slavnostno sejo občinskega sveta s podelitvijo priznanj. Naziv častni občan naj bi prejel v Beltincih rojeni slovenski glasbenik Vlado Kreslin.

Osrednja regijska slovesnost bo letos v Hotizi,slavnostni govornik pa bo minister za obrambo Marjan Šarec. Fotografija je z včerajšnje proslave v Ljubljani. FOTO: Jože Suhadolnik
Osrednja regijska slovesnost bo letos v Hotizi,slavnostni govornik pa bo minister za obrambo Marjan Šarec. Fotografija je z včerajšnje proslave v Ljubljani. FOTO: Jože Suhadolnik

Državni praznik dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je spomin na dan, ko je Prekmurje po določilih pariške mirovne konference leta 1919 pripadlo takratni Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Prekmurski Slovenci so bili takrat po stoletjih znova združeni z matičnim narodom.

Ob koncu prve svetovne vojne je Prekmurje 12. avgusta 1919 zasedla jugoslovanska vojska, 17. avgusta pa je na množičnem ljudskem zborovanju v Beltincih oblast predala civilnemu upravitelju.

Komentarji: