Preiskava zastala, premier Robert Golob zahteval vpogled v spis

KPK je zaradi zahteve ustavila postopek preiskave, v katerem je že ugotovila, da obstaja sum kršitve. Goloba zastopa znani odvetnik Stojan Zdolšek.
Fotografija: Predsednik vlade Robert Golob zatrjuje, da ni kršil zakona, vseeno pa je zahteval v pogled v tožilski spis. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Predsednik vlade Robert Golob zatrjuje, da ni kršil zakona, vseeno pa je zahteval v pogled v tožilski spis. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), kot smo že pisali, preiskuje morebitne politične pritiske in vmešavanje premiera Roberta Goloba v delo policije. To mu očita nekdanja notranja ministrica, zdaj svetovalka v uradu predsednice države Tatjana Bobnar, ki je Goloba zaradi tega prijavila KPK in tožilstvu.

A očitno bo preiskava protikorupcijske komisije za nekaj časa zastala, saj so jo morali zaradi zahteve predsednika vlade po vpogledu v spis o tej zadevi začasno zaustaviti. To so storili po pridobitvi mnenj tožilstva, ki prav tako preiskuje isto zadevo, saj bi lahko z vpogledom v spis KPK Golob pridobil podatke tudi o preiskavi, ki jo vodi proti njemu tožilstvo.

V KPK tega, kdaj se bo končala njihova preiskava, že doslej niso hoteli napovedovati. Jim je pa po slabem letu od prijave uspelo končati predhodni preizkus, v katerem so že ugotovili, da sum kršitve integritete obstaja. Povejmo, da je zaključeni predhodni preizkus primerljiv s policijsko kazensko ovadbo, ki jo policija posreduje tožilstvu, to pa uvede preiskavo.

Tako predsednica republike Nataša Pirc Musar kot predsednik KPK Robert Šumi sta javno že ocenila, da bi moral Golob, če bo KPK potrdila kršitev integritete, odstopiti. Zaključek postopka na KPK se bo tako premaknil.

Na KPK so nam še povedali, da je njihovemu obvestilu o uvedbi preiskave, v katerem so predlagali več datumov za razgovor, sledila zgolj zahteva za vpogled v spis Roberta Goloba. Ali je šlo za premišljen manever, v kabinetu premiera niso odgovorili, prav tako na to ni odgovoril Golobov odvetnik.

image_alt
Robert Šumi: Od Gibanja Svoboda nisem pričakoval takega pristopa

Tožilstvo molči

Tožilstvo informacij o zadevi ne daje, je pa preiskavo očitno začelo. To kaže odgovor na naša vprašanja specializiranemu državnemu tožilstvu, na katerem smo preverjali neuradne informacije, da so v letu dni od prijave v tej zadevi zamenjali tožilko, ki ji je bil sprva dodeljen primer, češ da za preiskavo ni kazala pretiranega zanimanja.

Po neuradnih informacijah naj bi se s prijavo in Robertom Golobom zdaj ukvarjala tožilka Blanka Žgajnar, ki je v preteklosti vodila več težkih primerov in odmevnih procesov na sodiščih, vendar tega na tožilstvu niso hoteli komentirati. »V zvezi z vašim vprašanjem vas obveščamo, da je zadeva, o kateri povprašujete, v fazi predkazenskega postopka, zato vam zaradi interesa preiskave in varstva osebnih podatkov več informacij ne moremo posredovati,« so nam odgovorili s specializiranega državnega tožilstva.

Ker je predsednik vlade, ki vseskozi trdi, da očitki Tatjane Bobnar ne držijo, zdaj zahteval vpogled v spis, na podlagi katerega bi lažje zasnoval svojo obrambo, je preiskava na KPK, ki je medtem pridobivala dodatno gradivo in dokaze ter zaslišala priče, pogovorila pa naj bi se tudi z obema obravnavanima osebama, Tatjano Bobnar in Robertom Golobom, zaustavljena. Mogoče je torej špekulirati, da do evropskih volitev ne bo končana. Pravnomočno - zaradi možnosti pritožbe na upravno sodišče - pa tudi do konca mandata te vlade ne. Zdi se očitno, da se koaliciji zaradi ugotovitev KPK, ne bo treba ukvarjati ne z razmislekom o nadaljnji podpori šefu koalicije in ne z iskanjem novega mandatarja.

Policija že z nekaterimi ministri

Robert Golob po naših informacijah še ni opravil pogovora s policijo, so ga pa nekateri njegovi sedanji oziroma nekdanji ministri.

Nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar je ob izjavah o konkretnih vmešavanjih omenjala tudi vplivno generalno sekretarko Gibanja Svoboda Vesno Vuković. FOTO: Blaž Samec/Delo
Nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar je ob izjavah o konkretnih vmešavanjih omenjala tudi vplivno generalno sekretarko Gibanja Svoboda Vesno Vuković. FOTO: Blaž Samec/Delo
Tako na primer s Sanjo Ajanović Hovnik, pri kateri so se nekateri ministri pred več kot letom dni pogovarjali tudi o tem, da obstaja »lista za odstrel«, ki naj bi jo zasnovala vplivna generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković in državni sekretar Damir Črnčec. Z odstranitvijo ljudi na seznamu naj bi se v vladi in koaliciji okrepil njun vpliv.

Na seznamu, o katerem so govorili v krogu, v katerem so se ministri zbrali pri zdaj že nekdanji ministrici za javno upravo, je bilo več ministrskih imen: Tatjana Bobnar, Sanja Ajanović Hovnik, Danijel Bešič Loredan, Matej Arčon in Bojan Kumer.

Kumer je za Delo potrdil daljši pogovor s policisti. Kriminalistični obisk se je zgodil na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, ki ga vodi. Na pogovoru, v katerem so tudi Kumra spraševali o dogajanju in vsebini pogovora »ministrov za odstrel«, je bila navzoča tudi vodja njegovega kabineta Kristina Sever. Zdaj ministri, s katerimi je policija opravila pogovor, pravijo, da so bile to le »prijateljske kave«.

Pretirane želje, da bi Robert Golob pojasnjeval svojo plat zadeve, doslej premier ni izkazal. Ni se na primer odzval na vabilo predsednika komisije za nadzor obveščevalnih služb Janeza Žaklja (NSi), naj članom komisije pojasni nekatere očitke, ki se pojavljajo v zvezi z njegovim domnevnim vmešavanjem v konkretne policijske postopke.

Poslanec Gibanja Svoboda Miha Lamut, ki vodi parlamentarno preiskovalno komisijo o vmešavanju politike v delo policije, pa ga na zaslišanju tudi še ni imel. Je pa s svojim ravnanjem že vzbudil vrsto dvomov o svoji nepristranskosti in želji po resnični preiskavi zadeve. Hkrati pa so se že začela pojavljati vprašanja, ali bo Golobov krog morebiti posegel v kriminalistično policijo, kjer je že zamenjal njenega šefa Davida Antoloviča, in skušal prek pritiskov na policiste, ki opravljajo pogovore, vplivati na postopek.

Preberite še:

Komentarji: