Premier Šarec: Koalicija gre naprej

S predsednikom vlade smo se pogovarjali o odhodu Karla Erjavca in posledicah sprememb v vrhu Desusa.
Fotografija: Čas je za novo generacijo, meni predsednik vlade. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Čas je za novo generacijo, meni predsednik vlade. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Predsednik vlade meni, da posebnih razlogov za srečanje vrha koalicije po sobotnem volilnem kongresu Desusa pravzaprav ni. Tako ali tako je glavno vprašanje, ali je peterček pripravljeni iti naprej, pravi. Nad ponudbo predsednika države Boruta Pahorja, da je pripravljen koaliciji pomagati, ni posebno navdušen.
 

Če bi se na volilnem kongresu Desusa razpletlo drugače in bi bil Karl Erjavec v soboto znova izvoljen za predsednika stranke, bi bil še član vaše ministrske ekipe?


Težko govorim, kaj bi bilo. Zagotovo bi imela z gospodom Erjavcem pogovor o zadnjem dogajanju, predvsem kar zadeva umik naših vojakov iz Iraka, pa tudi o stanju v slovenski vojski na splošno, saj to ni zadovoljivo. V proračunu smo namreč zanjo namenili dodatna sredstva, pa se stvari nekako niso premaknile bistveno na bolje.


 

Menite, da je odstop z ministrskega položaja napovedal taktično, maščevalno, ker bo novega ministra težko izvoliti, če povlečemo vzporednice z dramo pred izvolitvijo Angelike Mlinar? Opozicija vas dejavno destabilizira …


V slovenski politiki je mogoče čisto vse. Ne bi špekuliral, kaj bo, kaj ne bo, s temi scenariji se pač ne ukvarjam. Bi pa želel povedati, da je bil Karl Erjavec petnajst let na čelu Desusa in minister, zato ima zagotovo tudi zasluge za razvoj države. Mnenja o uspešnosti njegovega delovanja so pa tako ali tako kot pri vsakem politiku različna. Zato mu želim vse dobro. Kar pa zadeva poslansko skupino, verjamem, da ne nameravajo razdirati vlade, temveč tvorno sodelovati. Čas je za novo generacijo in v tej luči je treba to spremembo tudi presojati in se ne ukvarjati s starimi zamerami.

LMŠ podpira odpravo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
LMŠ podpira odpravo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Drži zdaj ocena, da vaša koalicija stoji ali pade s SMC?


Z gospodarskim ministrom in šefom SMC Zdravkom Počivalškom sva o tem že večkrat govorila in vsakič mi je zatrdil, da ni nobenih pogovorov v drugo smer.


Kdaj boste sklicali koalicijski vrh, nekateri strankarski prvaki ga pričakujejo, in se pogovorili, kako naprej?


Ta teden se še ne bomo srečali, potujem namreč v Davos na srečanje Svetovnega gospodarskega foruma, potem se bom ukvarjal s sejo vlade ... Treba je dati času čas, vsak mora zadeve najprej pri sebi premisliti, potem pa se bomo sestali. Pravzaprav pa se po mojem mnenju nimamo kaj dosti pogovarjati – glavno vprašanje je tako ali tako, ali smo pripravljeni iti skupaj naprej. Mislim, da smo.


Predsednik države Borut Pahor vam je pripravljen pomagati, pravi, pri doseganju soglasja z opozicijo za sprejetje dveh ali treh prioritet koalicije. Je njegova ponudba dobra ali nepotrebna?


Predsednik republike se očitno spominja lastnih izkušenj s svojo vlado, ko pravi, da bi pomagal iskati neke rešitve. Povedal sem že: tudi vlade z večino v parlamentu v preteklosti niso bile kaj dosti reformne, niso naredile strukturnih sprememb. Sicer pa Borut Pahor sodeluje in skuša pomagati že pri iskanju soglasja za spremembo volilne zakonodaje, kjer pa nismo prišli posebej daleč.

Ta teden se še ne bomo srečali, potujem namreč v Davos, je dejal predsednik vlade. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ta teden se še ne bomo srečali, potujem namreč v Davos, je dejal predsednik vlade. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Je zdravstvo prioriteta te vlade?


Seveda je.
 

Ta mesec bo koalicija, ob močnem lobiranju zavarovalnic, ki so proti, na preizkušnji pri odpravi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, glasovalo se bo o predlogu Levice, amandmiranem s strani LMŠ. Bo to darilo Levici za vnovično podpiranje koalicije?


LMŠ podpira odpravo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Izračuni so narejeni, zdaj pa se bo pokazalo, kdo dejansko je za to spremembo. Ni več špekulacij in potrebe po iskanju tistega, ki bo pokril morebitne presežke odhodkov nad prihodki v zdravstveni blagajni. Če bo namreč pavšalni obvezni prispevek znašal 32 evrov, se račun izide, ne manjka več 70 milijonov evrov. Glava me zaradi tega ne boli, ker so zadeve torej pokrite.
 

Naštejte še dve prioriteti vlade.


Obramba in varnost. Pa saj so prioritete znane, ker smo jih zapisali tudi v koalicijsko pogodbo.
 

Dopuščate oziroma načrtujete spremembe resorjev in menjavo med strankami: Desusu gre zdravstveni, LMŠ pa obrambni, na primer?


Ne.

Preberite še:

Komentarji: