Pri nekaterih starših že preverjajo interes za samotestiranje šolarjev

Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan opozarja, da na šolah niso prejeli informacij o načinu izvajanja samotestiranja. Niti o tem, kje se bo izvajalo.
Fotografija: Nekateri starši so že prejeli dopis o možnosti samotestiranja za učence zadnje osnovnošolske triade, ob tem pa prošnjo, da pri otrocih preverijo interes zanj (fotografija je simbolična). FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Nekateri starši so že prejeli dopis o možnosti samotestiranja za učence zadnje osnovnošolske triade, ob tem pa prošnjo, da pri otrocih preverijo interes zanj (fotografija je simbolična). FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Zdravstveni minister Janez Poklukar je včeraj v Mariboru napovedal, da želi država do 12. aprila, ko naj bi se šolarji po enajstdnevni zapori javnega življenja vrnili v šole, vzpostaviti sistem njihovega samotestiranja s hitrimi testi na okužbo. Začeli bi z dijaki, nato bi se pridružili še učenci zadnje triade osnovnih šol.

V kratki predstavitvi je bilo napovedano, da bodo začeli zaposlene v vzgoji in izobraževanju izobraževati o samotestiranju takoj po praznikih, nato pa bi v tednu, ko se bo bo pouk v šolah znova začel, samotestiranje tudi začeli. Izvajali bi ga v četrtek in petek, nato pa bi tisti, pri katerih bi bila okužba potrjena, do ponedeljka šli še na PCR-test.

image_alt
Minister Poklukar želi sistem samotestiranja dijakov in šolarjev


Po naših informacijah so nekateri starši danes že prejeli dopis o možnosti tovrstnega samotestiranja za učence zadnje osnovnošolske triade, katerega vzor je podobno testiranje v sosednji Avstriji. Pri tem tudi prošnjo, da pri otrocih preverijo interes zanj. Starši so to vabilo prejeli na podlagi okrožnice, ki jo je šolam razposlalo šolsko ministrstvo.
 

Gregor Pečan: Nimamo nobenih informacij


Gregor Pečan, ravnatelj osnovne šole Janka Modra v Dolu pri Ljubljani in predsednik združenja ravnateljev. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiffimages
Gregor Pečan, ravnatelj osnovne šole Janka Modra v Dolu pri Ljubljani in predsednik združenja ravnateljev. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiffimages
»Čudim se, da na nekaterih šolah to zbirajo. Ne vem, ali je to hvale vredno ali ne. Sam, dokler ne bom imel natančnega opisa postopka, načina izvajanja testiranja in tega, kje se bo izvajalo – na šolah ali doma –, ter tudi tega, na kakšen način bomo zajemali podatke, staršev ne mislim spraševati, ali so pripravljeni svoje otroke vključiti v samotestiranje ali ne,« trenutno situacijo komentira predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan.

»Te podatke še čakamo. Mislim, da nisem edini ravnatelj, ki tako razmišlja. Nimamo nobenih informacij. Dobili smo le okrožnico, v kateri je napisano, da ta možnost obstaja. V njej prosijo za podatke o tem, koliko učencev tretjega triletja imamo in koliko se jih je pripravljeno testirati. To naj bi posredovali do srede, 7. aprila,« je dodal.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


»Sam, dokler ne bom imel res konkretnih podatkov glede izvajanja testiranja, staršev ne bom spraševal o tovrstnem interesu, ker se mi zdi, da je zaupanje javnosti v ukrepe že tako zelo nizko. Čudim se, da odločevalcev nič ne izuči niti po presenetljivo nizkem odstotku ljudi v šolah in vrtcih, ki so se pripravljeni cepiti. Zdaj sprašujejo o postopku, ne da bi ga primerno predstavili in opisali, šele zatem pa pozvali k izjasnitvi,« je še povedal.

Tako predsednik ravnateljskega združenja ni mogel govoriti niti o morebitnih odzivih s strani staršev ali samih učencev, ki naj bi se že čez deset dni samotestirali.
 

Skeptični tudi v srednjih šolah in dijaških domovih


»Testiranje, ki ga izvajajo za zaposlene in pedagoške delavce, poteka pod zdravstvenim nadzorom, zato si ne predstavljamo, kako bodo to izvedli brez navodil dijakom. Naj pa ne prelagajo tovrstnega bremena zopet na šole,« je po poročanju STA povedala predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Frančiška Al-Mansour.

Prepričana je tudi, da bi moralo ministrstvo, ko sporoči neko informacijo, jasno povedati, kje, kdo, kdaj in zakaj bo izvajal testiranja. Nekatere države tovrstna samotestiranja že poznajo, a Al-Mansourjeva verjame, da so šle v to postopoma in premišljeno. 

V civilni iniciativi Otrok ne damo pa uvedbi samotestiranja nasprotujejo s peticijo, ki jo je, prav tako po poročanju STA, do zdaj podpisalo okoli 7500 ljudi.
 

Na šolskem in zdravstvenem ministrstvu o postopku molčijo


S šolskega ministrstva so nam glede okrožnice na kratko odgovorili le, da so osnovne in srednje šole 1. aprila seznanili z možnostjo izvedbe prostovoljnega samotestiranja na virus SARS-CoV-2  za učence od 7. do 9. razreda in dijake, ter jih v ta namen zaprosili, da ministrstvu posredujejo oceno o zainteresiranih. Na naša vprašanja o postopku organiziranja samotestiranja in tem, ali bi potekalo doma ali v šolah, na tem ministrstvu niso odgovorili.

Tudi z zdravstvenega ministrstva smo prejeli le splošen odgovor o tem, da bo samotestiranje prostovoljno, predvidoma naj bi se začelo v drugi polovici aprila. »Pred začetkom uporabe testov je predvidena tudi edukacija načina testiranja v šolah s strani lokalnih zdravstvenih organizacij. Vsi, ki bi bili med samotestiranjem pozitivni, bi morali opraviti še kontrolni PCR test. O dokončnih odločitvah bomo učence, učitelje in javnost pravočasno obvestili,« so zapisali.

Kaže, da čas, kot ga štejejo na ministrstvu, kljub že odposlanim okrožnicam šolam – brez podatkov o tem, kdo bi, denimo, postopek samotestiranja nadziral – še ni pravi.

Preberite še:

Komentarji: