Vesel: Osnutek je pripravljen zelo strokovno, z delom sem zadovoljen

Sodišče v osmih dneh pričakuje reakcije revidirancev na osnutek. Pri 13 pogodbah bi bili lahko zaznani sumi kaznivega dejanja.
Fotografija: Tomaž Vesel. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Tomaž Vesel. FOTO: Matej Družnik/Delo

Računsko sodišče je pripravilo osnutek revizijskega poročila glede nabave zaščitne in medicinske opreme zaradi epidemije covida-19. Vsebina ugotovitev revizorjev ni javna, dokler se do nje ne opredelijo revidiranci in računsko sodišče ne izda končnega poročila. Za revizijo se je odločilo meseca maja, tudi po nekaterih razkritjih domnevnih nepravilnosti pri naročanju opreme, potrebne v spomladanskem valu epidemije.

Sodišče je tako danes izdalo in že vročilo približno 250 strani dolg osnutek revizijskega poročila o nabavi zaščitne opreme vsem revidirancem: vladi, ministrstvu za obrambo, za gospodarstvo in zdravje ter zavodu za blagovne rezerve. Računsko sodišče v osmih dneh pričakuje reakcije na osnutek, nato bodo v naslednjih tridesetih dneh sledili razčiščevalni sestanki, kjer bodo imeli revidiranci možnost, da pojasnijo svoja stališča. Nato bo prišlo do izdaje predloga revizijskega poročila, ki je lahko tudi drugačno od samega osnutka, priložijo se lahko tudi morebitni dokumenti, ki se doslej niso našli.
 

Pri 13 pogodbah bi bili lahko zaznani sumi kaznivega dejanja


Kot je povedal predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je z delom sodišča oziroma revizorjem in osnutkom zelo zadovoljen. Osnutek je pripravljen strokovno. Po zakonu ga sicer ne sme komentirati, je pa dejal, da gre za po njegovem mnenju zelo objektiven zapis o vsem, kar se je dogajalo. Povedal je, da so pregledali vse pogodbe in anekse, blizu 100 samo za zaščitno opremo, nekaj manj za ventilatorje za umetno predihavanje. Temeljito so sodelovali s policijo; danes so policiji predali tudi dokument, s katerimi so 13 sklenjenih pogodb označili kot takšne, pri katerih bi lahko bil zaznan sum kaznivih dejanj. O primerih Vesel ni smel govoriti, je pa namignil, da je šlo za nekaj v medijih že izpostavljenih primerih.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je ob 14. uri podal tudi izjavo za medije, ki smo jo prenašali v živo:


Na izjavo Vesela se je odzval gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki meni, da je sklic izjave za medije »silno nenavaden«. Predsednik računskega sodišča je dejal, da je vesel tako on, kot tudi Počivalšek, saj da se bo imel zdaj možnost opredeliti do dokumenta. »V javnih nastopih, ko je pokritiziral sodišče, je rekel, da si želi čimprejšnje razprave. Boljše priložnosti od izdaje osnutka ne more biti,« je dejal Vesel, ki je dodal, da so bile nekatere navedbe gospodarskega ministra zavajajoče.

»Moral sem izdati nalog o predložitvi listin, druge možnosti nisem imel, ker smo mesece čakali na dokumentacijo. To so bile okoliščine, ne vem, zakaj takšno razburjenje okrog osnutka, ker to je šele faza, da se vsi lahko opredelijo.« Dodal pa je, da so imeli velike probleme s pridobivanjem dokumentacije predvsem s strani gospodarskega ministrstva. Počivalšek je to zavrnil.



Po nekaterih informacijah bi lahko bil osnutek obremenjujoč za gospodarskega ministra in prvaka SMC, kar bi po mnenju nekaterih lahko vplivalo na zaupanje stranke v svojega predsednika, s tem pa na morebitno odločitev posameznih poslancev o podpori alternativni vladi. Tudi Počivalšek je izjavil, da »Veselova medijska angažiranost glede te teme vzbuja dvom«. A Vesel očitke zanika. 

Zdravko Počivalšek. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Zdravko Počivalšek. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Počivalšek: »Hočem nazaj svoje dobro ime«


Počivalšek je napovedal, da se bo argumentirano in dokumentirano odzval na osnutek revizijskega poročila računskega sodišča glede nakupa zaščitne in medicinske opreme v epidemiji. Osnutek so pričakovali in po hitrem pregledu ne vsebuje nič takega, kar sicer širijo nekateri mediji, je pojasnil. »Želim si, da se zgodba nabave medicinske opreme dokončno razišče in zaključi, še posebej glede moje vloge v njej. Rad bi dokončno zavrnil medijsko predstavljene očitke in hočem nazaj svoje dobro ime,« je v pisnem odzivu na današnjo novinarsko konferenco predsednika računskega navedel Počivalšek. Dodal je, da z vsemi organi tvorno sodeluje. Ob tem je minister poudaril, da so »politične zgodbice, povezane s konstruktivno nezaupnico in napovedano instrumentalizacijo preiskave za rušenje vlade, nesprejemljive«. Verjame, da bodo vsi organi, ki preiskujejo to zadevo, ravnali korektno in da nanje ne bo vplival politični pritisk tega trenutka.

 

Vesel je dejal, da bi si želel, da bi bil osnutek pripravljen že prej, da pa so cilj, ki so si ga zadali – osnutek pripraviti še letos – dosegli. Pojasnil je, da je računsko sodišče upoštevalo vse okoliščine v času izvajanja poslov in da je eden od namenom poročila tudi vzpostavitev morebitnega boljšega sistema javnega naročanja. Kot je večkrat poudaril v izjavi za javnost, je bilo na prvem mestu zagotavljanje kakovosti. Dejal je, da po njegovem doslej ni bilo pripravljenega tako kakovostnega poročila.


 

Zaplet s podpisom


Vesel je podal nekaj pojasnil v zvezi s prenesenim pooblastilom za pregled in podpis osnutka s prvega namestnika Jorga Kristijana Petroviča na drugo namestnico Mojco Planinšek. Tik pred izdajo se je namreč zapletlo, saj Petrovič ni želel podpisati v rokih, ki jih je od njega pričakoval Vesel. Pojasnil je, da je namestnik potreboval veliko časa, da je podal pripombe, ko pa jih je Vesel vprašal o dinamiki dela, so dejali, »da je to odvisno od njihove dobre volje«. Kristijan Petrovič po besedah Vesela z njim ni komuniciral, ni se udeleževal sestankov in v službenem času ni dvigoval telefonov, zato se je odločil za zamenjavo. »Mi ne moremo biti talec nekoga, ki želi po lastni presoji izdati poročila. Logično je, da moram imeti pregled nad vsemi fazami dela sodišča in da tako ne morem organizirati delo.« Dokler bo predsednik on, je zatrdil, bo želel, da stvari na računskem sodišču gredo hitro, nihče pa mu ne more vzeti inštrumenta kakovosti.

»V svoji dolgoletni praksi imam veliko izkušenj s senzibilnimi poročili, ki so bili po svoji vsebini in pričakovanju javnosti res pomembni. Računsko sodišče ni moglo vedeti, kakšna bo politična situacija v nekem trenutku. Računsko sodišče je revizijo izvedlo na pobudo vseh poslanskih skupin, ki so želeli čim prejšnjo opredelitev. Način ravnanja v kriznih razmerah so pomembni.« Kot je dejal za STA, je njegova naloga, da zagotovi učinkovitost računskega sodišča in izpostavil, da so tudi odgovorne osebe pri revidirancih večkrat pozivale, naj se ugotovitve razjasnijo čim prej. Špekulacije, da naj bi hitel zaradi političnih pritiskov in aktualne politične situacije, zanika.

image_alt
V času epidemije je razpise nemogoče izpeljati

 

»Preživel bom vse pritiske«


Vesel je bil v zadnjem obdobju delež številnih kritik in diskreditacij, na katere pa, kot je dejal, gleda kot na svojevrstno preizkušnjo sodišča. »Po mojem osebnem mnenju gre za dobro orkestrirano tovarno zlobe, ki 'deluje', dokler ne pride do točka, da zamaje delovanje neke inštitucije. Demokracija je zbirka različnih stebrov, ki podpirajo Slovenijo, če rušimo enega po enega, bodo počasi padli vsi stebri, potem pa se po porušila tudi streha.« Kritičen je bil do podtikanj in dejal, da bomo počasi izginili te institucije in tudi ljudi, ki bodo želeli delati zanje. Po njegovem gre v primeru podtikanja in morebitne pristranskosti računskega sodišča za laži in pritiske, ki jih je vajen. A kot poudarja, v poročilih računskega sodišča ne bo pisalo nič, kar nima argumenta.
»Preživel bom vse pritiske, s tem nimam težav, nenazadnje ne bom nikogar tožil, ker vem, da zastopam neodvisnost sodišča. Vsako revizijsko poročilo nekomu ne ustreza.«

Ne razume, zakaj se nekateri bojijo osnutka revizijskega poročila, saj želijo o nabavi zaščitne opreme razčistiti vsi. Verjame, da so sicer obstajajo frustracije ljudi, ki menijo, da kljub morebitnim krivdam zgodba ne bo dobila epiloga. Kot je dejal, se je ob pritiskih nanje računsko sodišče še bolj poenotilo. »Skoraj vsi podpirajo način dela sodišča, vemo, da delamo dobro, ljudje vedo, da predsednik ne pritiska na njih, razen s časom, saj moram zagotoviti, da delo poteka učinkovito, tako da sem na nek način medijem, ki si lahko privoščijo pisati vse in diskreditirati, hvaležen, ker smo se zato poenotili.«

Komentarji: