V Sloveniji različica delta prisotna v 78 odstotkih primerov okužb

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije koronavirusa.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo

20.00 Pri nas doslej potrjenih 248 primerov različice delta, ki je prisotna v 78 odstotkih primerov okužbe

Zadnje poročilo sledenja različicam novega koronavirusa kaže, da so v Sloveniji doslej potrdili 248 primerov različice delta, od tega v tednu od 5. do 11. julija 73, teden pred tem pa 66. Različice delta plus tokrat niso potrdili, število potrjenih primerov te okužbe torej ostaja šest. V vzorcih, ki so jih analizirali v zadnjem testnem obdobju, sta Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) ter Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) na novo potrdila tudi 16 primerov različice alfa (angleška). Različica alfa tako ni več prevladujoča. Sedaj prevladuje različica delta, saj je ta potrjena pri 78 odstotkih vseh primerov okužbe, alfa pa v 17 odstotkih.

Potrdili so tudi en primer različice gama (brazilska). Različic beta (južnoafriška), eta (nigerijska), jota in kapa v obdobju od 5. do 11. julija niso potrdili. Skupaj so tako doslej potrdili 10.743 primerov različice alfa, 48 primerov različice eta, 29 primerov različice beta ter devet primerov različice gama. Od 24. februarja do 11. julija so v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje sekvenirali 250 genomov okužbe s covidom-19 po cepljenju. Od tega je bilo 121 oseb cepljenih s cepivom Comirnaty (Pfizer), tri osebe s cepivom Moderna, 123 oseb s cepivom Vaxzevria (AstraZeneca) in tri osebe s cepivom Janssen.

17.41 Mobilna aplikacija za preverjanje PCT pogojev nedosegljiva njmanj do jutri popoldan

Glede na spremenjen vladni odlok, objavljen v četrtkovem uradnem listu, morajo organizatorji različnih dogodkov od danes ob vstopu na prireditev oziroma shod s pomočjo mobilne aplikacije preveriti, ali udeleženci izpolnjujejo PCT pogoje. A aplikacija sploh ni dosegljiva in tako bo predvidoma do sobote popoldne, so sporočili z NIJZ. Aplikacijo so sicer predstavili danes, informacijski pooblaščenec pa je že začel inšpekcijski postopek, ker da ni ustrezne zakonske ureditve za uporabo v zasebnem sektorju. Aplikacija je bila sicer trenutno na voljo zgolj za operacijski sistem Android, ne pa tudi iOS, in sicer prek spletne strani eZdravje.

17.01 Ema za otroke od 12 let odobrila Modernino cepivo proti covidu-19

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes odobrila cepivo proti covidu-19 ameriškega proizvajalca Moderna tudi za otroke in mladostnike od 12. leta dalje. Emini strokovnjaki so proučili rezultate ustreznih raziskav in prižgali zeleno luč za omenjeno cepivo tudi za starostno skupino od 12 do 17 let, poročajo tuje tiskovne agencije.

Modernino cepivo proti covidu-19 Spikevax je že drugo cepivo, ki je v EU dovoljeno tudi za otroke in mladostnike. Ema je namreč konec maja že odobrila cepivo proti covidu ameriškega Pfizerja in nemškega Biotecha. Moderna je za dovoljenje zaprosila na podlagi raziskave, ki so jo izvedli med 2500 mladostniki v ZDA. Modernino cepivo se je pri tem po navedbah podjetja izkazalo za 100-odstotno učinkovito.

16.42 ECDC in WHO: Različica delta prevladuje že v večjem delu Evrope

 Bolj nalezljiva različica novega koronavirusa delta že prevladuje v večjem delu Evrope, sta danes sporočila Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in evropski urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Podatki za obdobje med 28. junijem in 11. julijem kažejo, da različica delta prevladuje v 19 od 28 evropskih držav. Povprečen delež različice delta v omenjenih 19 državah je trenutno 68,3 odstotka. Delež pred tem prevladujoča različice alfa je 22,3 odstotka. Okužbe z novim koronavirusom so se povečale v vseh starostnih skupinah, najhitreje pa v starostni skupini od 15 do 24 let, kjer so v zadnjem mesecu zaznali petkratno povečanje, v sporočilu za javnost opozarjata ECDC in evropski urad WHO.

ECDC in WHO ob tem pozivata k okrepitvi prizadevanj za preprečitev okužb. Kot opozarjata, se je število potrjenih okužb v Evropi povečevalo v vseh zadnjih štirih tednih, še posebej med mladimi. Po napovedih se bo različica delta še naprej širila ter izpodrinila druge različica, dokler se ne bo pojavil nov virus. »Kar zadeva konec pandemije, še nismo na zeleni veji,« je opozoril regionalni direktor WHO Hans Kluge. Dodal je, da trenutno žal beležijo strm porast novih okužb, dobra novica pa je, da imajo precepljeni proti covidu-19 zelo majhno možnost, da bi zboleli za hudo obliko covida-19 ali zaradi te bolezni umrli. Prav zaradi tega je Kluge znova pozval k cepljenju.

16.26 Koordinacija zdravniških organizacij za izboljšanje precepljenosti zaposlenih v zdravstvu

Koordinacija zdravniških organizacij je danes na ministrstvo za zdravje naslovila predlog za izboljšanje precepljenosti zaposlenih v zdravstvu in ohranjanje delujočega zdravstva v četrtem valu epidemije covida-19. Ministrstvu so tako predlagali, da vse zaposlene v zdravstvu pozove k čimprejšnjemu cepljenju proti covidu-19, so sporočili. Prav tako so predlagali, da naj za tiste v zdravstvu, ki se ne bi želeli cepiti proti covidu-19, uvede obvezno testiranje na okužbo z novim koronavirusom, skladno s strokovnimi priporočili.

Po mnenju zdravniških organizacij bo cepivo in cepljenje tudi v prihodnje za vse prebivalce Slovenije brezplačno. Koordinacija je pozvala ministrstvo, da preuči vse možnosti in naredi vse za večjo precepljenost zaposlenih v zdravstvu. V dopisu ministrstvu so navedli tudi, da zdravniške organizacije podpirajo ministrstvo pri odločnem pozivanju aktivne populacije k cepljenju proti covidu-19. Zdravniki in zobozdravniki, ki imajo od vseh zdravstvenih poklicev največ znanja o cepljenju, so cepljeni približno 90-odstotno. To dokazuje, da se za cepljenje zavzemajo, ker vedo, da je varno in učinkovito. Žal se to ne kaže v enaki meri pri drugih poklicnih skupinah.

15.15 Poklukar: Veljavnost presejalnega testa za necepljene zaposlene po 23. avgustu bistveno krajša

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes napovedal, da veljavnost presejalnega testa za necepljene zaposlene v tistih panogah, kjer so v stiku s strankami, od 23. avgusta ne bo več sedem dni, pač pa bo negativni PCR-test veljal 72 ur, negativni hitri test pa 48 ur. Glede testiranja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju pa še pričakujejo usmeritve NIJZ, v skladu s katerimi bodo izvajali presejalne teste, je povedal.

Bodo pa testirali necepljene zaposlene v domovih za starejše in v zdravstvu. Na vprašanje, kdo bo kril to testiranje, je dejal, da jih bo kril delodajalec. Naknadno so z ministrstva sporočili, da bo kritje stroškov testov potekalo v skladu z zakonodajo in opredelitvijo strokovnjakov s področja medicine dela, katero delovno mesto je bolj izpostavljeno okužbi.

15.04 Črna gora zaostrila protikoronske ukrepe

Črna gora je danes za sedem dni zaprla diskoteke in nočne klube tako na prostem kot v zaprtih prostorih. Odločitev so črnogorske zdravstvene oblasti sprejele, ker v državi v zadnjih dneh opažajo strm porast novih okužb z novim koronavirusom. Prepovedali so tudi vse glasbene festivale in vsa zbiranja v zaprtih prostorih. Prav tako bo od 2. avgusta vstop v notranjost gostinskih lokalov dovoljen samo cepljenim proti covidu-19, tistim, ki bodo imeli negativni PCR-test na okužbo z novim koronavirusom, in prebolevnikom, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V Črni gori so v zadnjih treh dneh povprečno potrdili približno 60 novih okužb na dan, kar je največ v zadnjih dveh mesecih. Najpogosteje za covidom-19 trenutno v Črni gori zbolevajo mladi in necepljeni do 29 let. Epidemiološke razmere v državi so sicer še vedno ugodne, tako po navedbah črnogorskih oblasti kot Svetovne zdravstvene organizacije.

14.00 V Italiji protesti proti covidnemu potrdilu

V Italiji bo od 6. avgusta za vstop v restavracije in na množične dogodke obvezno covidno potrdilo. Približno 2000 nasprotnikov covidnega potrdila se je v četrtek zvečer zbralo v Torinu in nasprotovalo strožjim pravilom za vstop v restavracije in bare, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Protest je sledil četrtkovi odločitvi italijanske vlade premiera Maria Draghija o zaostritvi pogojev za vstop v restavracije in bare zaradi naraščajočega števila okužb v državi. V Italiji so v četrtek potrdili dobrih 5000 primerov novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 15 covidnih bolnikov.

Razširjena uporaba covidnega potrdila ni samovoljno dejanje, ampak pogoj za odprtje države, je svojo odločitev utemeljil Draghi.
Po navedbah italijanskega ministrstva za zdravje bo v Italiji covidno potrdilo začelo veljati 14 dni po prejemu prvega odmerka. Za tamkajšnje prebivalstvo bo tako en odmerek cepiva zadostoval za obisk notranjosti restavracije. Če kasneje cepljenje ne bo zaključeno, bo potrdilo razveljavljeno, je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva.

Do zdaj je bilo v Italiji v celoti cepljenih več kot 53 odstotkov prebivalstva, starejšega od 12 let.

13.00 Zaposleni v gostinstvu in turizmu kritični do ukinitve brezplačnih testiranj

Napoved vlade, da hitri antigenski testi na novi koronavirus od 23. avgusta ne bodo več brezplačni za vse, je razburila zaposlene v gostinstvu in turizmu. Če je testiranje obvezno in delavca nanj napoti delodajalec, potem si testov ne bodo plačevali sami, pravijo.

V skladu z vladno uredbo iz tega ponedeljka bodo hitri antigenski testi na novi koronavirus od 23. avgusta brezplačni le še za določene skupine,

V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije opozarjajo, da se lahko za cepljenje odloči vsak sam, kar pa naj bi bilo brez prisile, groženj in pritiskov s strani oblasti in temu posledično delodajalcev. Vse odločevalce v državi pozivajo, naj spoštujejo različnost in odločitev državljanov, delodajalce pa opominjajo, da morajo spoštovati tudi zakon o varnosti in zdravju pri delu, v katerem piše, da zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu delavcu ne sme povzročiti finančnih obveznosti. Za delavce, ki jih delodajalec napoti na testiranje, mora torej strošek testiranja v celoti kriti delodajalec, so opozorili.

11.40 Zaradi koronavirusa ob tekmovanje na OI

Češkim odbojkaricam na mivki in kolesarju Schleglu je okužba s koronavirusom odnesla nastop na OI. Češka ženska reprezentanca v odbojki na mivki bo zaradi okužbe z novim koronavirusom med igralkami ostala brez nastopa na letošnjih olimpijskih igrah, ki se bodo danes začele v Tokiu, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Prav tako zaradi okužbe po poročanju Reutersa na sobotni dirki ne bo nastopil češki kolesar Michal Schlegel.

11.30 Krajša veljavnost negativnih testov za kulturne in verske prireditve ter javne shode veljavna že od danes

Novo pravilo krajše veljavnosti negativnih covidnih testov za udeležbo na prireditvah, verskih obredih in javnih shodih začenja veljati že danes. Še naprej pa se morajo enkrat na teden testirati zaposleni v avtošolah, izpitnih centrih in vozniki v javnem prometu, je razvidno iz spremenjenih odlokov, objavljenih v četrtkovem uradnem listu.

Veljavnost hitrih testov po novem 48 ur, PCR-testov pa 72 ur od odvzema brisa. FOTO: Leon Vidic/Delo
Veljavnost hitrih testov po novem 48 ur, PCR-testov pa 72 ur od odvzema brisa. FOTO: Leon Vidic/Delo
Vlada je v četrtkovem uradnem listu objavila spremenjene odloke, povezane z obvladovanjem epidemije novega koronavirusa. V teh je med drugim uvedla nekatere spremembe pri pogoju PCT (prebolevnik, cepljen, testiran). In sicer je določila, da je veljavnosti hitrih testov po novem 48 ur od odvzema brisa, PCR-testov pa 72 ur od odvzema brisa. »Gre za povsem strokovno odločitev, saj je negativni izvid hitrega testa zanesljiv le 48 ur, PCR pa 72 ur, kasneje se zanesljivost zmanjša. Ko imamo cepljenje, ni razloga, da bi bila v delovnih organizacijah veljavnost hitrega ali PCR-testa drugačna kot drugod, kjer velja pogoj PCT,« je na četrtkovi novinarski konferenci poudarila vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar.

Takšna veljavnost covidnih testov tako od danes do 1. avgusta velja za udeležbo na kulturnih in verskih dogodkih ter javnih shodih.

11.00 Prek mobilne aplikacije NIJZ do podatka o pogojih PCT

Organizatorji bodo lahko izpolnjevanje enega od pogojev PCT preverjali prek mobilne aplikacije, ki jo je razvil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Tako se bo na aplikaciji izpisala QR-koda, ne pa kakšni osebni podatki, niti to, kateri pogoj PCT posameznik izpolnjuje. NIJZ je aplikacijo predstavil dopoldne.

Od danes do 1. avgusta velja tudi spremenjeni odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo, ki med izjeme za vstop v Slovenijo brez karantene in brez pogoja PCT dodaja tudi čezmejne delovne migrante, ki živijo največ deset kilometrov zračne razdalje od državne meje.

Nekateri drugi odloki pa začenjajo veljati s ponedeljkom in veljajo do vključno 1. avgusta. Med njimi je odlok glede omejitev na področju voznikov in prevozov ter odlok glede javnega prevoza. Skladno s tema odlokoma bodo morali test na covid-19 še naprej enkrat na teden opraviti zaposleni v avtošolah, izpitnih centrih za voznike ter pri organizatorjih izobraževanj za poklicne voznike, ki imajo pri tem stik s strankami ter udeleženci šole vožnje, izobraževanj oziroma izpitov. Enako velja za voznike v javnem potniškem prometu. Testiranje pa ni potrebno za prebolevnike in cepljene.

Tudi za uporabo žičniških naprav mora potnik, ki ni cepljen ali prebolevnik, predložiti potrdilo o negativnem testu na covid-19, ki ni starejši od sedmih dni.

Do 1. avgusta je vlada podaljšala tudi obvezo nošenja zaščitne maske in razkuževanja rok v zaprtih javnih prostorih ter odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

10.30 Dva odmerka cepiv Pfizer in AstraZeneca učinkovita proti različici delta

Dva odmerka cepiv proti covidu-19 družb Pfizer in AstraZeneca sta skoraj tako učinkovita proti različici delta novega koronavirusa kot sta proti različici alfa, je razvidno iz ta teden objavljene študije v znanstveni reviji New England Journal of Medicine. Pri tem so znanstveniki posvarili, da en odmerek ni dovolj za visoko stopnjo zaščite.

Študija tako potrjuje ugotovitve angleškega zavoda za javno zdravje (PHE) iz maja glede učinkovitosti obeh cepiv. Glede na raziskavo je cepivo Pfizerja pokazalo 88-odstotno učinkovitost pri preprečevanju razvoja simptomatskega covida-19 po okužbi z različico delta, proti različici alfa je bila učinkovitost 93,7 odstotna.

Dva odmerka AstraZenece pa sta pokazala 67-odstotno učinkovitost proti različici delta, pred tem so učinkovitost ocenjevali na okoli 60 odstotkov. Proti različici alfa pa sta pokazala 74,5-odstotno učinkovitost, kar je tudi več od prej ocenjenih 66 odstotkov.

Podatki iz Izraela so sicer ocenjevali nižjo učinkovitost Pfizerjevega cepiva proti simptomatski bolezni, je pa zelo učinkovito pri preprečevanju hujšega poteka bolezni.

Učinkovitost proti različici delta je sicer precej slabša po prvem odmerku, pri Pfizerju je 36 odstotkov, pri AstraZeneci pa 30 odstotkov, poroča tiskovna agencija Reuters na svoji spletni strani.

10.00 Vsak dan skoraj 60 novih okužb

V četrtek smo v Sloveniji ob 1641 PCR-testih potrdili 58 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 3,5 odstotka izvidov, na hitre antigenske teste pa je prišlo 24.646 ljudi.

9.30 Clapton ne bo nastopil na prizoriščih, kjer bo zahtevano potrdilo o cepljenju

Britanski glasbenik Eric Clapton je napovedal, da ne bo nastopil na prizoriščih, kjer bodo od obiskovalcev zahtevali potrdilo o cepljenju proti covidu-19, poroča britanski BBC.

Eric Clapton na koncertu leta 2001; v 2021 se je uprl. FOTO: Jeff Mitchell/Reuters
Eric Clapton na koncertu leta 2001; v 2021 se je uprl. FOTO: Jeff Mitchell/Reuters


Britanski premier Boris Johnson je napovedal, da bo od septembra potrdilo o cepljenju treba pokazati ob vhodu v klube in dvorane.

Clapton je izjavil, da ne bo nastopal tam, »kjer je občinstvo diskriminirano«. »Če ne bo zagotovila, da se bodo koncerta lahko udeležili vsi, si pridržujem pravico do odpovedi,« je po pisanju nemške tiskovne agencije DPA še povedal glasbenik. Njegovo izjavo so na družbenih omrežjih delili številni nasprotniki cepljenja.

Maja je Clapton sporočil, da je imel hudo reakcijo po cepljenju s cepivom proizvajalca AstraZeneca.

Kot še piše BBC, je njegov naslednji koncert v Veliki Britaniji napovedan za maj 2022 v londonski dvorani Royal Albert Hall, kjer pa so že napovedali, da bodo obiskovalci morda morali pokazati potrdilo o cepljenju oziroma prebolelosti ali negativni izvid testa na covid-19.

Septembra ima glasbenik predvidenih osem koncertov v ZDA, kjer trenutno v večini koncertnih dvoran dokazilo o cepljenju ni pogoj za vstop.

9.00 V Sydneyju razglasili izredne razmere

FOTO: Ajeng Dinar Ulfiana/Reuters
FOTO: Ajeng Dinar Ulfiana/Reuters
Zaradi hitrega porasta števila okužb z novim koronavirusom so v Sydneyju razglasili izredne razmere, so danes sporočile oblasti avstralske zvezne države Novi Južni Wales. V Sydneyju so v zadnjem dnevu potrdili 136 okužb, kar je rekordno število za ta izbruh. Nova Zelandija je zaradi izbruha preventivno ukinila potovalni mehurček z Avstralijo. Oblasti Novega Južnega Walesa so priznale, da enomesečno zaprtje ni ustavilo širjenja različice delta, in zaprosile za pomoč Canberro. Razglasitev nacionalnih izrednih razmer bi lahko privedla v večjo vpletenost avstralske vlade pri obvladovanju krize, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Skupno so v okviru zadnjega izbruha potrdili že 1782 okužb, virus pa se širi že skoraj povsod, čeprav za velik del te zvezne države velja ustavitev javnega življenja. Ker zaprtje ni prineslo želenega učinka, se želijo zdaj osredotočiti na cepljenje. Kljub temu je premierka te zvezne države Gladys Berejiklian posvarila, da bi se lahko omejitve podaljševale vse do oktobra.

V Avstraliji je proti covidu-19 precepljenih le 12 odstotkov prebivalcev, predvsem zaradi težav z dobavo cepiva družbe Pfizer in dvomov o varnosti cepiva družbe AstraZeneca.

Avstralski premier Scott Morrison se je v četrtek opravičil zaradi počasnega cepljenja, prevzel odgovornost za program cepljenja in priznal, da niso dosegli postavljenih ciljev.

8.00 Japonci zaradi korone niso navdušeni nad OI

V japonski prestolnici še vedno veljajo izredne razmere zaradi novega koronavirusa. Japonski premier Jošihide Suga uživa najnižjo podporo javnosti doslej, kot so prejšnji teden poročale tuje tiskovne agencije. Glede na podatke agencije Kyodo ga podpira le 35,9 odstotka vprašanih.

Kazunori Takišima je kupil 197 vstopnic za OI v Tokiu. FOTO: Kai Pfaffenbach/ Reuters
Kazunori Takišima je kupil 197 vstopnic za OI v Tokiu. FOTO: Kai Pfaffenbach/ Reuters


Anketa odraža nezadovoljstvo japonske javnosti z načrtom vlade, da kljub pandemiji covida-19 letos izvede lani preložene poletne olimpijske igre.

7.00 Po enem letu še vedno v znamenju izrednih razmer

Z današnjo uvodno slovesnostjo bo japonski cesar Naruhito v Tokiu uradno odprl olimpijska tekmovanja. Poletne Olimpijske igre Tokio 2020, ki jih je koronska pandemija preložila za leto dni, težko pričakuje skoraj 11.000 športnikov. Ti se bodo za odličja borili do 8. avgusta, med njimi tudi 54 Slovencev z nekaj favoriti za odličja.

Ene najbolj nenavadnih olimpijskih iger v zgodovini se bodo ob začele prav tako nenavadno, ko bo danes ob 13. uri pred praznimi sedeži uvodna slovesnost Tokio 2020. S tem bodo uradno odprta tekmovanja, čeprav nekatera predtekmovanja potekajo že od srede.

Že pred popoldanskim odprtjem nastop čaka prvega slovenskega športnika. V kvalifikacijah lokostrelstva bo ob 6. uri po slovenskem času tekmoval Žiga Ravnikar.

V Tokiu ta čas še vedno veljajo izredne razmere zaradi novega koronavirusa, gledalcev na tekmovanjih ne bo, slovesnega odprtja pa se bo na osrednjem stadionu s kapaciteto za 68.000 gledalcev lahko udeležilo le 950 povabljenih gostov.

6.00 V Tokiu na dan uvodne slovesnosti 19 novih koronavirusnih primerov

Na dan uradnega odprtja poletnih olimpijskih iger v Tokiu so organizatorji odkrili novih 19 primerov okužb z novim koronavirusom. Kot so objavili v današnjem dnevnem poročilu, gre za največji dnevni porast, odkar so 1. julija začeli spremljati koronske primere, povezane z OI.

S tem se je število pozitivnih koronskih testov na OI povečalo na skupno 106.

Kot je v danes objavljenem dnevnem poročilu še objavil organizacijski odbor, so med pozitivnimi tudi trije športniki, ki pa ne prihajajo z Japonske. Druge podrobnosti za zdaj niso znane, saj organizatorji ne omenjajo imen okuženih ali njihovih matičnih držav.

Komentarji: