Prvi dan predčasno glasovalo 1,56 odstotka vseh volilnih upravičencev

Predčasno glasovanje poteka še danes in jutri med 7. in 19. uro. Leta 2017 je na prvi dan predčasno glasovalo 0,37 odstotka volilnih upravičencev.
Fotografija: Predčasno glasovanje drugega kroga predsedniških volitev v Ljubljani. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Predčasno glasovanje drugega kroga predsedniških volitev v Ljubljani. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev, kjer se bosta pomerila kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar, od včeraj do jutri (med 7. in 19. uro) poteka predčasno glasovanje. 

Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je prvi dan predčasnega glasovanja (v torek) v drugem krogu volitev predsednika republike udeležilo 24.760 volivk in volivcev oziroma 1,56 odstotka vseh volilnih upravičencev, so sporočili iz DVK.

Na prejšnjih predsedniških volitvah leta 2017 je prvi dan predčasnega glasovanja v drugem krogu predsedniških volitev svoj glas oddalo 6411 volivcev oziroma 0,37 odstotka volilnih upravičencev. Skupaj je v drugem krogu na predčasnem glasovanju leta pred petimi leti glasovalo 26.562 volivcev oziroma 1,54 odstotka volilnih upravičencev. 

Leta 2012 pa je v drugem krogu predsedniških volitev skupaj predčasno glasovalo 23.366 volivk in volivcev oziroma 1,42 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Na aprilskih volitvah v državni zbor se je prvi dan predčasnega glasovanja udeležilo 45.941 volivk in volivcev oziroma 2,7 odstotka vseh volilnih upravičencev. Vse tri dni skupaj se je predčasnega glasovanja na letošnjih državnozborskih volitvah udeležilo 130.151 oziroma 7,67 odstotka volivk in volivcev, so pri tem dopisali iz DVK.

Kot pojasnjujejo na DVK, prijava za predčasno glasovanje ni potrebna. Volivec za glasovanje potrebuje osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Obvestilo volivcu je informativne narave in tudi pripomoček, da volilni odbor lahko hitreje poišče volivca v volilnem imeniku.

Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volivci s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča, z nekaterimi izjemami (v Ljubljani je 14 volišč za predčasno glasovanje na eni lokaciji, in sicer na Gospodarskem razstavišču). To pomeni, da ni mogoče predčasno glasovati zunaj okraja stalnega prebivališča.

Preberite še: