Psihoterapevtka: Nujno je, da se družba jasno opredeli do tovrstnih pojavov kot nesprejemljivih (VIDEO in FOTO)

Na družbenih omrežjih so se pojavili posnetki urjenja zamaskiranih oboroženih moških v vojaških oblačilih. Policija zadevo preiskuje v smeri suma več kaznivih dejanj.
Fotografija: Andrej Šiško je dejal, da sami niso nobeni skrajni desničarji in da to so napačne informacije. FOTO: Slovenka TV
Odpri galerijo
Andrej Šiško je dejal, da sami niso nobeni skrajni desničarji in da to so napačne informacije. FOTO: Slovenka TV

Minuli vikend so na družbenih omrežjih zaokrožile fotografije in posnetki skupine zamaskiranih moških, oblečenih v vojaške hlače in majice v vojaško zeleni barvi. Nekateri so v rokah držali puške in sekire. Sprva se je domnevalo, da gre za posnetke iz Rusije, saj prizori spominjajo na paravojaške kampe iz tretjih držav.

A s fotografij je bilo kmalu razvidno, da gre za dogajanje pri nas in da je na fotografijah tudi nekdanji predsedniški kandidat Andrej Šiško. Kot je ta pojasnil za Delo, je on sam vodil postroj.



Šiško je pojasnil, da gre na fotografijah za štajersko vardo oziroma stražo, ki so jo ustanovili že 24. junija lani, ko so po 99 letih ponovno ustanovili deželo Štajersko. Takrat so o tem obvestili tudi javnost, a o tem nihče ni poročal.

»Od takrat dežela Štajerska uradno obstaja in to je prostovoljna obrambna skupnost svobodnih ljudi dežele Štajerske. Smo Štajerska varda,« je povedal Šiško.


 

Z napovedanim protestom nimajo nobene povezave


Četudi so se po spletu pojavila ugibanja, da je postroj povezan z napovedanim protestom proti slovenski vladi, ki bo Slovenijo spremenila v Venezuelo, je Šiško to zanikal in dejal, da s protestom nimajo nobene povezave. Dejal je, da o napovedanem protestu nič ne ve in da z uporabnikom twitterja, ki je uporabniško ime RadikalniUpokojenec spremenil v Utišanipenzionist, niso povezani. »Ta človek nima nobene vezi z nami. O tem ni dvoma. Ne vem sploh, kdo je te fotografije objavil na spletu, niti me to ne zanima.«



Šiško je dejal, da sami niso nobeni skrajni desničarji in da to so napačne informacije. Prav tako je dejal, da se protesta proti vladi, ki je napovedan za 13. september, ne bodo udeležili in da njihov postroj s tem nima nobene povezave. Njihova skupina oz. straža sicer šteje okoli sto članov.

Glede orožja, ki ga imajo vojaki na fotografijah, je Andrej Šiško povedal, da so suverena dežela. FOTO: Slovenka TV
Glede orožja, ki ga imajo vojaki na fotografijah, je Andrej Šiško povedal, da so suverena dežela. FOTO: Slovenka TV


Pravi, da je dejstvo, da je do postroja prišlo prav zdaj, splet okoliščin. Kot predsednik Zedinjene Slovenije, s katero sicer sama straža nima nobene povezave, je imel veliko dela, prav tako je bil pred tem čas dopustov, priložnosti, da bi postroj organizirali pred tem tako ni bilo. »V tem ni nobene simbolike,« je dejal Šiško.

Pojasnil je, da ni šlo za vaje, ampak le za postroj in roto, kar v stari slovenščini pomeni prisega. »Postroja so se udeležili »svobodni državljani in državljanke dežele Štajerske.« Imamo tudi lastni pravni red, gre za štajersko pravdo, ni ustanovljena pod okriljem Republike Slovenije, hkrati pa tudi ni v nasprotju z njo, pravi Šiško in priznava, da je sicer izven pravnega reda RS.

Glede orožja, ki ga imajo vojaki na fotografijah, je Šiško povedal, da so suverena dežela. Dali so odlok o nabavi orožja in ga kupili. »Vsi vedno govorijo o človekovih pravicah, a nekaterih molčijo, da med osnovne človekove pravice sodi pravica do nošenja in uporabe orožja,« meni Šiško.


 

»Vojska in policija nas ne moreta braniti«


»Mi imamo pravico, da se organiziramo, da se naredimo obrambno sposobne, saj lahko vidite, da ima Slovenska vojska že nekaj let zapored nezadostno oceno - oni nas ne morejo braniti,« je sicer dejal Andrej Šiško. Kot je dejal, nas tudi policija ne more braniti, zato se oni počutijo dolžne, da naredijo to, kar je treba.

Napovedal je, da bodo tudi v ostalih zgodovinskih slovenskih deželah: na Primorskem, Koroškem, Kranjskem in v Prekmurju  ustanovili deželne varde.

Andrej Šiško. FOTO: Blaž Samec/Delo
Andrej Šiško. FOTO: Blaž Samec/Delo


Predsednik Pahor zaskrbljen zaradi obstoja Štajerske varde


Zaskrbljen zaradi obstoja oborožene skupine Štajerska varda je na drugi strani predsednik republike Borut Pahor. Po njegovem je popolnoma nesprejemljivo oblikovanje oborožene skupine, ki naj bi po besedah vodje skupine »zagotavljala red in mir ter nadzirala mejo države«. Od pristojnih organov pričakuje, da bodo ukrepali v skladu z zakonodajo.

Pahor, sicer vrhovni poveljnik obrambnih sil, je v sporočilu za medije poudaril, da je Slovenija svobodna država, v kateri vsakdo lahko izpove svoje stališče, a je pri tej svobodi omejen z enako svobodo drugega. Prav tako je izpostavil, da je Slovenija varna država, v kateri ni nikomur, ki ni za to pooblaščen, potrebno in dovoljeno samovoljno in protipravno skrbeti za varnost države in njenih meja.

»Republika Slovenija ima ustrezne ustanove in organe, ki skrbijo za zagotovitev miru, varnosti in nadzor državne meje in svoje delo dobro opravljajo,« so še sporočili iz Pahorjevega urada.​

Postroj je vodil predsedniški kandidat Andrej Šiško. FOTO: Facebook
Postroj je vodil predsedniški kandidat Andrej Šiško. FOTO: Facebook


Tudi v političnih strankah se odzivajo na oblikovanje oborožene skupine. Po mnenju predsednika odhajajoče vlade Mira Cerarja gre za absolutno nedopustno početje, ki po nepotrebnem vzbuja strah in širi sovraštvo. V stranki SMC so na Twitterju zapisali, da najostreje obsojajo formiranje paravojaških enot na Štajerskem.

»Slovenija je ena najvarnejših držav na svetu. Pristojni organi so z zadevo že seznanjeni, pričakujemo, da bodo zoper odgovorne ustrezno ukrepali,« so zapisali. Tudi Miro Cerar poudarja, da je Slovenija varna država, policija in Slovenska vojska pa zelo dobro opravljata svoje delo, navaja STA.

Po mnenju vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana ni sprejemljivo, da ljudje kjer koli po Sloveniji hodijo z orožjem. »Verjamem, da pri nas službe, ki so za to zadolžene, spremljajo zadeve in ustrezno ukrepajo,« je dejal v izjavi, objavljeni na Facebook strani stranke.

Prvak SDS Janez Janša pa je na twitterju pozornost, ki jo je dobilo omenjeno dogajanje, komentiral z besedami: »Že večkrat ponovljen trik globoke države. Sodelujejo vsi kot pri IranNLBgate, od predsednika republike do mainstream medijev.«



Na Generalni policijski upravi (GPU) konkretnih pojasnil glede Šiškove vloge zaradi varstva osebnih podatkov niso mogli posredovati, so pa potrdili, da so z objavo na družbenih omrežjih seznanjeni in so že začeli z izvajanjem ukrepov, povzema STA.

Preiskujejo sume kaznivih dejanj javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem, kaznivih dejanj zoper javni red in mir, zoper človečnost ter zoper suverenost RS in njeno demokratično ustavno ureditev. Sumi kaznivih dejanj so povezanih tako z dogodkom kot tudi objavo posnetkov in komentarjev.

O zadevi so seznanili Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani ter Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, so pojasnili na GPU. Policija pa nadaljuje z zbiranjem obvestil in preverjanjem vseh okoliščin in bo v skladu z zakonskimi pooblastili tudi ustrezno ukrepala.

Kazenski zakonik sicer določa, da kdor organizira ali vodi oborožen upor z namenom ogroziti obstoj RS, spremeniti njeno ustavno ureditev ali strmoglaviti njene najvišje državne organe, se kaznuje z zaporom najmanj treh let. Kdor sodeluje v oboroženem uporu, pa se kaznuje z zaporom do petih let.

Preberite še:

Komentarji: