Stroka predlaga ukinitev karanten in pogoja PCT v nekaterih dejavnostih

Pandemija prehaja v endemijo. Stroka pravi, da je nastopil čas, ko lahko začnemo s postopnim sproščanjem ukrepov - rahljanje teh morda še v tem tednu.
Fotografija: Karantena glede na trenutno epidemiološko stanje po besedah Fafangla ni več primerna. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Karantena glede na trenutno epidemiološko stanje po besedah Fafangla ni več primerna. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Danes ob 13. uri je na Brdu pri Kranju, v Kongresnem centru Brdo, potekalo srečanje Posvet slovenskega zdravstva v luči aktualnih epidemioloških razmer. Na njem je sodelovalo 34 strokovnjakov s področja zdravstva: mikrobiologi, epidemiologi, pediatri, družinski zdravniki in drugi strokovnjaki, ki so ves čas pomagali spremljati ukrepe.

Po srečanju je minister za zdravje Janez Poklukar dejal, da so v celoviti in poglobljeni razpravi začrtali smer, kako iz primeža virusa. Še vedno se mu ne zdi normalno, da imamo v bolnišnicah 1000 bolnikov s covidom.

Pogovarjali so se o postopnem sproščanju pogoja PCT, testiranja in spremenjenih pogojih na področjih karanten, v javnih prevozih itd. Priporočila stroke bo Poklukar prenesel do vlade.

»Prvo rahljanje ukrepov oziroma postopno približevanje normalnosti lahko pričakujemo že po četrtkovi seji vlade. Ukrepi bodo šli v smeri, da bi se zunaj bolnišnic živelo čim bolj normalno, znotraj njih pa bi ohranjali vzdržen sistem,« je že včeraj napovedal minister. Dodal je, da se bodo ukrepi sproščali v nekaj fazah, in verjame, da je ključno, da v prihodnjih dneh sledimo stroki: »Ta nas je peljala skozi epidemiološke situacije, ki niso bile lahke,« je še dejal Poklukar. Po njegovih besedah se bodo zdaj ukrepi rahljali v nasprotni smeri, kot so se sprejemali.

»V dveh letih spopadanja z novim koronavirusom smo se naučili marsičesa, omikron je nekoliko premešal karte in nas spodbudil k novemu razmišljanju, kar se tiče epidemije in ukrepov,« je po koncu srečanja povedala infektologinja Mateja Logar, vodja posvetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje.

Glede na podatke o okužbah in o zasedenosti bolnišnic je po mnenju Logarjeve čas, da se začnemo pripravljati na vrnitev v novo realnost in začnemo s postopnim sproščanjem ukrepov.

Stroka je opredelila dejavnosti, kjer so stiki med ljudmi manj tvegani in se lahko odpravi pogoj PCT, npr. v trgovinski dejavnosti, bankah, knjižnicah, bencinskih servisih itd. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Stroka je opredelila dejavnosti, kjer so stiki med ljudmi manj tvegani in se lahko odpravi pogoj PCT, npr. v trgovinski dejavnosti, bankah, knjižnicah, bencinskih servisih itd. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Dejavnosti, kjer bi sprostli pogoj PCT

Pred virusom še nismo povsem varni, so pa danes strokovnjaki danes poskusili določiti tista področja, za katera lahko rečejo, da je tveganje za prenos okužbe majhno in je sproščanje ukrepov tam možno. Opredelili so dejavnosti, kjer so stiki med ljudmi manj tvegani in se lahko odpravi pogoj PCT, npr. v trgovinski dejavnosti, bankah, knjižnicah, bencinskih servisih itd. V gostinskih lokalih bi pogoj PCT sprostili za zunanje prostore in primere, da se ohranja maksimalno dovoljeno število ljudi glede na primerno varnostno razdaljo.

Strokovnjaki so se dogovorili tudi za spremembe glede pogoja PCT na področju javnega prometa in smučišč. Z 28. februarjem naj bi se zaključilo tudi presejalno testiranje zaposlenih.

Z zmanjševanjem pritiska na testiranja bodo po besedah Logarjeve pozitivne hitre teste spet potrjevali s PCR-testom. S katerim dnem točno bo do tega prišlo, še ni znano.

Ohraniti je treba nekatere navade, ki nas bodo v  prihodnje varovali pred okužbo, je dodala Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ohraniti je treba nekatere navade, ki nas bodo v  prihodnje varovali pred okužbo, je dodala Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Sledili zgledu nekaterih evropskih držav

Kot izhaja iz zapisanega, so danes strokovnjaki naslavljali vse ukrepe in jih poskusili razvrščati po časovnicah in fazah. »Seveda pa so te faze odvisne od nadaljnjega spremljanja epidemiološke situacije,« je pojasnil minister Poklukar.

Iz tega izhaja, da bomo sledili zgledu nekaterih evropskih držav, torej tudi Avstrije, kjer prav tako blažijo ukrepe. Na Danskem in v Veliki Britaniji so jih večino ukinili v kratkem času, a tega pri nas ne bo. Splošni zaščitni ukrepi, med katere sodi tudi nošenje mask, bodo ostali veljavni. Ohraniti je treba nekatere navade, ki nas bodo v  prihodnje varovali pred okužbo, je dodala Bojana Beović, predsednica Zdravniške zbornice.

Strokovnjaki so danes na Brdu prečesavali ukrepe in jih razvrščali glede na smiselnost njihovega postopnega ukinjanja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Strokovnjaki so danes na Brdu prečesavali ukrepe in jih razvrščali glede na smiselnost njihovega postopnega ukinjanja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ustavitev iskanja stikov

Epidemiolog Mario Fafangel je optimističen, kot je bil v času, ko smo dobili cepivo: »Imunost, ki jo zdaj dosegamo, ni perfektna, je pa dobra. Gremo iz faze zajezitve in zadrževanja virusa v fazo blaženja, ko se tolerira neko širjenje virusa v nizko tvegani populaciji, a se hkrati varuje najbolj ranljive.«

Karantena glede na trenutno epidemiološko stanje po besedah Fafangla ni več primerna. Epidemiologi zato predlagajo, da se iskanje stikov ustavi. »Obveščanje stikov naj ostane v odgovornosti okužene osebe, aplikacija Ostani zdrav ostaja aktivna, karantene se ukinejo,« je pojasnil Fafangel. Če se bo vlada strinjala, bodo karantene od 18. februarja preteklost.

Preberite še:

Komentarji: