V ponedeljek potrdili 7122 novih okužb

Trenutno je v državi aktivnih 135.865 primerov okužbe. WHO poziva k povečanju prizadevanj za cepljenje proti covidu v vzhodni Evropi.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Včeraj so ob 2853 PCR-testih in 109.352 hitrih antigenskih testih potrdili 7122  novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V ponedeljek so potrdili 3521 okužb z novim koronavirusom več kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 6715, kar je 560 manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa znaša 6440 oziroma 213 manj kot dan prej. 

Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 427 bolnikov, na intenzivnih 114. Na navadnih oddelkih je tako zaradi covida-19 hospitaliziranih 19 bolnikov manj kot dan prej, na intenzivnih oddelkih pa zaradi covida-19 zdravijo štiri bolnike manj kot prejšnji dan. Skupno število hospitaliziranih s potrjeno okužbo je 943 oziroma 16 manj kot dan prej. Od teh jih je na navadnih oddelkih 385 s covidom-19, na intenzivnih oddelkih pa zdravijo 17 bolnikov s covidom-19. Po podatkih vlade je v ponedeljek umrlo 23 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.262.897 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.216.064.

image_alt
Stroka predlaga ukinitev karanten in pogoja PCT v nekaterih dejavnostih

Minister za zdravje Janez Poklukar bo sicer s strokovno skupino za covid-19 in predstavniki zdravstva na Brdu pri Kranju popoldne razpravljal o prilagajanju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Po napovedih vodje skupine Mateje Logar lahko pričakujemo sproščanje ukrepov, ni pa še znano, kdaj, kje in v kolikšnem obsegu.

WHO poziva k povečanju prizadevanj za cepljenje proti covidu v vzhodni Evropi

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes pozvala h krepitvi prizadevanj za cepljenje proti covidu-19 v vzhodni Evropi in opozorila, da se val okužb s koronavirusno različico omikron širi proti vzhodu. V zadnjih dveh tednih se je število primerov covida-19 več kot podvojilo v šestih državah evropske regije WHO – Armeniji, Azerbajdžanu, Belorusiji, Gruziji, Rusiji in Ukrajini, je opozoril direktor WHO za Evropo Hans Kluge.

V Bosni in Hercegovini, Bolgariji, Kirgizistanu, Ukrajini in Uzbekistanu je bilo doslej precepljenih manj kot 40 odstotkov starejših od 60 let. V Bolgariji, Gruziji in Severni Makedoniji pa je najmanj en odmerek cepiva prejelo manj kot 40 odstotkov zdravstvenih delavcev, je opozoril.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Pozval je vlade, zdravstvene organe in druge pristojne institucije, naj natančno preučijo razloge, ki vplivajo na manjše povpraševanje po cepivih in njihovo sprejetost v družbi, ter sprejmejo ukrepe za nujno povečanje stopnje precepljenosti.

Ob naraščanju števila okužb z omikronom in ob okužbah z različico delta, ki je v vzhodnih državah evropske regije WHO še vedno zelo razširjena, zdaj še ni čas za odpravo ukrepov, kot so nošenje mask v zaprtih prostorih, izogibanje zaprtim in prenatrpanim prostorom ter uporaba hitrih testov za zgodnje odkrivanje okužb, je opozoril.

Preberite še:

Komentarji: